Dávno jsou doby, kdy se říkalo, co Čech, to muzikant. Dnes spíše platí co Čech to houbař. A přesto, že už máme říjen, houby rostou a rostou.
Pokud chceme, aby se košíky plnily luxusními houbami, musíme si po celoplošných deštích, počkat na sluneční paprsky a regeneraci mycelia. Hodně lidí si na houby zajede do dalekých lesů od Prahy, možná ale nevíte, že i v hlavním městě rosotou. Zajít si ně ne můžete do obory Hvězda, Stromovky, Strahově, Klánovickém lese nebo na další zajímavá místa. Budete překvapeni, co zde z jedlé luxusní by najdete - hřiby, bedly, žampióny, smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou i chráněný lanýž letní. Česká mykologická společnost provádí průzkum pražské mykoflóry a registruje na stovky nálezů rozmanitých druhů hub. Mnoho hub nosí houbaři k určení do tradiční houbařské poradny v Karmelitské 14.
Stačí nastartovat auto nebo sednout na vlak i autobus a z houbaření se stane luxusní výlet. Nejčastějším cílem sbírání hub jsou Brdy, Příbramsko, Plzeňsko a Křivoklátsko. Mímo houby se do lesa chodí i na maliny, borůvky, ostružiny či jahody.
Lidé nosí z lesa vrchovaté košíky luxusních hřibů, bedel nebo klouzků. V Česku má sbírání hub tradici. Nejčastěji se houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.
Pokud máte doma puberťáka, který vaši vášeň, bobíhání tři hodině v lese nesdílí, musíte je přesvědčit jina. Dnes lze vyrazit do lesa i s mobilní aplikací Na houby. Ta pomocí funkce otického rozpoznávání přímo určí,na jakou houbu jste natrefil.