Existuje spousta šikovných žen i mužů, kteří se věnují vaření nebo třeba pečení zdravých koláčů. Z vášně a kuchařského nadšení může vzejít podnikatelský nápad. V poslední době se lidé začali více zajímat o to, co mají na talíři. Nabídněte jim to! Pokud vás baví vaření nebo práce v kuchyni, můžete se tím začít také živit.
Přemysl sbíral zkušenosti v těch nejlepších restauracích u nás i v zahraničí. Začínal v michelinské restauraci v Londýně. Myl nádobí, připravoval amuse-bouche (předkrmy na lžíci na jedno kousnutí), pracoval 16 hodin denně a učil se od těch nejlepších.
Momentálně je šéfkuchařem olomoucké restaurace, která v minulosti získala ocenění jako nejlepší „fine diningová“ restaurace v Česku. Jeho restaurace nemá vlastní signature dish (specialita restaurace), kterou najdete u většiny podobných podniků, ale má celé třináctichodové signature menu – tzv. Bizarre menu, které je inspirováno Forejtovým dětstvím. Rozhodl se v něm například přepracovat jídlo, které mnozí z nás znají z dětství: knedlíky s vajíčkem.
říká Přemek Forejt.
Forejta známe i jako porotce soutěže MasterChef Česko. Sám říká, že největší překážkou každého kuchaře je malé sebevědomí a malá představivost.
MasterChef je reality show z kuchařského prostředí, kde amatérští kuchaři soutěží o titul nejlepšího. Vítězům otevírá tato show dveře do nejlepších restaurací po celém světě. Důležitá je vášeň pro vaření, odvaha, talent a odhodlání změnit svůj život – to jsou základní vlastnosti těch nejlepších českých a slovenských amatérských kuchařů. Jak si žijí po soutěži?
Šéfkuchař a zároveň jeden z majitelů restaurace Field, která získala michelinskou hvězdu a dokázala ji už dvakrát obhájit. Stala se z něho gastronomická celebrita.
řekl pro Idnes.cz.
Od roku 2019 je jedním z porotců televizní soutěže MasterChef Česko.
Český kuchař, autor kuchařek a moderátor v jedné osobě je znám především ve své vlasti, ale oblibě se těší také na Slovensku. Proslavila ho televizní show Ano, šéfe! Na kontě má i několik dalších pořadů - Na nože!, Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem a Už dost, šéfe.
Pokud by si měl vybrat mezi brynzovými haluškami nebo vepřo knedlo zelo, které jídlo by to bylo?
uvedl Pohlreich pro portál Varecha.
Kromě psaní a moderování se věnuje také podnikání, je vlastníkem několika restaurací.
Titul vítězky soutěže MasterChef Česko 2021 získala vystudovaná inženýrka ekonomie Besky. Diváci i porotci obdivovali nejen její kulinářský talent, ale i schopnost koncentrovat se.
prozradila Veronika.
Její život se po soutěži změnil. Namísto ponocování se z ní stalo ranní ptáče. Celé dny dělá rozhovory, píše recepty a vaří. Plánuje vydat kuchařku a založit vlastní webové stránky. Miluje kung pao a specialitu zvanou nasi goreng, dále život a smích. Její slovenský temperament je poznat i při vaření. Po výhře v soutěži chce zkušenosti a zážitky předávat dále na kurzech, během kterých vás naučí připravit třeba dort z lásky, ale i další jídla, po jejichž ochutnání budete v sedmém nebi.
Kristína Nemčková se ve svých 17ti letech stala nejmladší účastnicí a historicky první ženou, která vyhrála českého MasterChefa. Už v osmi letech uměla uvařit hovězí Wellington, na který si netroufají ani mnozí zkušenější kuchaři. Zlom přišel poté, co upekla dort pro české rádio. Influencer Kazma kdysi vyhlásil do éteru adresu, na kterou mu lidé mohou cokoli poslat, on pak balíček rozbalí a natočí se u toho. Tak vznikl nápad připravit vlastní dort a poslat ho do redakce rádia. Z realizace nakonec sešlo, protože by dort nevydržel převoz. Kristinin recept na mangový dort proto česká veřejnost poznala až o něco později, když ho nakonec do rádia přinesla osobně a Leoš Mareš ho proslavil na svém Instagramu.
Aktuálně můžete Kristínu potkat v Londýně v pauzách mezi studiem na prestižní kulinářské akademii. Mezi slavné absolventy této školy patří mimo jiné izraelsko-anglický kuchař a majitel londýnských restaurací Yotam Ottolenghi, spisovatelka a expertka na gastronomii Mary Berry anebo Julia Child, kterou můžete znát i z životopisného filmu Julie a Julia, kde ji ztvárnila herečka Meryl Streep. Kristína vydělala peníze vydáním své kuchařky. Zabývá se tzv. „upgrade“, kdy starým babiččiným receptům dodává moderní nádech. Do budoucna by ráda získala rovnou dvě michelinské hvězdy.
Roman je kondiční trenér, bývalý juniorský hokejista a vítěz 4. série MasterChef Česko. Má rád neobvyklé kombinace chutí a jídlo většinou vymýšlí za pochodu. Diváky si získal svým milým výrazem a zvonivým smíchem. Pokud zrovna není v kuchyni, tráví čas na svém dalším oblíbeném místě – na zimním stadionu. Po MasterChefovi chtěl rozjet restauraci v pop-up konceptu, zůstalo však zatím jen u vize. Nejaktuálněji jste jej mohli potkat letos v lednu v ostravské restauraci Bernie's, kde vařil spolu s kuchaři této restaurace pro 80 hostů.
řekl majitel restaurace, ostravský gastronom Robert Držkovič.
A vlastní restauraci si otevřít nehodlá?
uvedl Staša.
Vítěz televizní show MasterChef z roku 2016 se ve 24 letech stal téměř celebritou. Vyvařil si výhru půl milionu korun. Své sny si šel splnit do královéhradecké restaurace Na Palmovce. Plány mu sice zmařil covid, vaření se přesto nevzdal.
dodává Jiří.
Rodák z Trenčína žije už deset let v Londýně, kde pracoval v restauraci, která má dvě michelinské hvězdičky. Jeho gastronomické výtvory ochutnala například Rihanna, Tom Cruise, Rafael Nadal nebo Tom Hanks. Lásku k vaření zdědil zřejmě po své mamince, která je profesionální kuchařkou a spolu s Gordonem Ramsayem je dodnes jeho velkým vzorem.
A co sympatický, leč nekompromisní porotce Martin vaří nejraději?
vysvětluje Ramsayho žák Martin Záhumenský.
Tento sympatický Záhorák patří mezi slovenskou gastronomickou elitu. Je prezidentem Slovenského svazu kuchařů a cukrářů a držitelem mnoha ocenění. V kuchyni se libuje v různých kombinacích chutí a vůní. Na jeho specialitách si v roce 2010 pochutnali třeba fotbalisté, účastnící se MS v Jihoafrické republice. Již několik let pracuje jako šéfkuchař v jednom z nejprestižnějších hotelů v Bratislavě, pyšnícím se oceněním Nejlepší hotelová restaurace roku.
Studovala matematiku, ale smysl našla v pečení. Prostřednictvím kvalitní stravy dokázala vyřešit své zdravotní problémy. Po dokončení vysoké školy se Martina přihlásila do kuchařské soutěže MasterChef, kterou se jí podařilo vyhrát.
říká.
Začala péct zdravé koláče bez lepku, laktózy a cukru, které distribuovala do bratislavských kaváren. Díky dřině a úsilí se její byznys rozběhl. Z části vyhraných peněz vyplatila společnici při odchodu z firmy, zbytek si delší dobu šetřila jako provozní rezervu. Podnik si ale nakonec na svou činnost dokáže vydělávat sám, což Martinu moc těší.
Finance se nakonec rozhodla investovat do rekonstrukce vlastní kuchyně. Kromě návratu ke psaní blogu chce totiž začít natáčet i videa o vaření a pečení. Pokud by se měla rozhodnout, jestli by do toho šla znovu, určitě by byla pro.
vzpomíná vítězka MasterChef.
Žídek získal praxi ve Španělsku, Itálii, Švédsku a ve Francii. Televizním divákům je znám díky účinkování ve slovenské verzi pořadu Ano, šéfe! Přestože je Jaroslav Žídek původem Čech, pohybuje se zejména na Slovensku, kam ho přivedla právě nabídka moderování Ano, šéfe! Nakonec zůstal na Slovensku natrvalo. Je šéfkuchařem komplexu restaurací v Erdödyho paláci v Bratislavě. Na rozdíl od mnoha rivalů viděl své místo v kuchyni už od útlého věku. Pochlubit se může třeba tím, že vařil pro Arnolda Schwarzeneggera, Hillary Clintonovou nebo korunované hlavy ze Švédska a Dánska.
Třešničkou na dortu je asi globálně nejslavnější šéfkuchař Gordon Ramsay. Popularitu získal díky účinkování v televizním pořadu Kitchen Nightmares, kde dost nekompromisním způsobem radil restauratérům, jak mají své podniky vést.
říká Gordon.
Od přírody talentovaný Ramsay měl možnost pracovat s těmi nejlepšími světovými kuchaři. Byli mezi nimi Albert Roux a Marco Pierre White v Londýně, dále Guy Savoy a Joël Robuchon ve Francii. Svůj první podnik si otevřel v Chelsea. Za svůj kulinářský přínos získal prestižní tři michelinské hvězdy. Již ve svých 27 letech se stal hlavním šéfkuchařem londýnské restaurace Aubergine. Ta pod jeho vedením získala dvě michelinské hvězdy. Vlastní restaurace v Dubaji, v New Yorku, na Floridě, v Tokiu, v Irsku, ve Francii, v Itálii, v Melbourne a dokonce i v Praze – v roce 2008 otevřel podnik Maze v hotelu Hilton Prague Old Town. Jak se stalo v současné době trendem, spousta šéfkuchařů oslňuje nejen ve svých kuchyních, ale také na televizních obrazovkách. Ramsay není výjimkou. V květnu 2004 zahájil svou televizní kariéru formátem pořadu, který u nás známe v podobě Ano, šéfe!
Za každou epizodu svého pořadu o vaření inkasuje téměř 5 milionů korun, přičemž obrat jeho kuchařského impéria činí ročně přibližně 950 milionů korun.
Podle časopisu Forbes mají jeho televizní pořady v současné době hodnotu přibližně 3 miliardy korun. Ramsay v roce 2016 otevřel i vlastní produkční studio, které vyrábí programy a formáty pro USA i Velkou Británii. Se svou ženou Tarou založil nadaci, která spolupracuje s Great Ormond Street Hospital Children's Charity, pomáhající nemocným dětem a jejich rodinám získat tu nejlepší péči. Při každé objednávce v jeho restauracích mají zákazníci možnost věnovat 1 libru (přibližně 30 korun) navíc k celkové ceně právě této organizaci.
Pro autory kuchařských receptů na volné noze skýtá dnešní doba mnoho různých možností, jak vydělat peníze prezentací svojí práce. Máte-li zálibu v jídle a v psaní, může být prodej vašich vlastních receptů skvělou volbou.
Zdroje: Apetit, Jak v kuchyni, Extra.cz, Patriotmagazin.cz, Markiza.sk, Telkac.sk, vlastní dotazování