Top hledané
Výsledky (0)
Těsně před koncem letošních letních olympijských her získali čeští sportovci 2 zlaté a jednu bronzovou medaili.

Olympijské ohlédnutí: ve dvou dnech dvě zlata z rychlostní kanoistiky a bronz z atletiky

Miroslav Oupic
11. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Josef Dostál, pětinásobný mistr světa a už pětinásobný olympijský medailista získal poprvé zlatou olympijskou medaili.

Letní olympijské hry skončily a my se dnes podíváme, co přinesly poslední 3 soutěžní dny.

Martin Fuksa ve finále vystartoval skvěle a systémem start-cíl získal olympijské zlato.
Oštěpařka Nikola Ogrodníková vybojovala v Paříži nečekaně bronzovou medaili.
Adam Ondra se sice ve sportovním lezení dostal do finále, ve kterém ale medaili nezískal a skončil na 6.místě.
České golfistky Klára Davidson Spilková a Sára Kousková v Paříži propadly a skončily v poli poražených..

Poslední 3 dny letních olympijských her v Paříži byly pro české sportovce velmi úspěšné, neboť v nich získali hned 3 medaile, přičemž dvě zlaté. Jak k tomu došlo?

Dvě zlata vybojovali naši nejlepší rychlostní kanoisté

Martin Fuksa a Josef Dostál vyhráli svoje zlaté medaile nejen na pařížském kanálu ale ještě předtím.

Martin Fuksa, společně se svým bratrem Petrem a rodinou, stejně jako Josef Dostál se snoubenkou Anežkou Paloudovou, která jela pár minut před Josefem Dostálem finále B, se ubytovali nikoliv v olympijské vesnici, ale nedaleko sportoviště, na které tedy nemuseli dlouho náročně cestovat.

A pak také oba využili možností kvalifikačních jízd. Oba dva, jak v kvalifikaci, tak i v semifinále, měli možnost svoje jízdy vyhrát, ale šetřili síly a také těžili z dobrého nasazení na dráhu, které chtěli. Stoprocentně se soustředili na svůj jediný cíl, a sice olympijskou medaili.

Prodej bytu s balkónem, Smetanovo nábřeží
Prodej bytu s balkónem, Smetanovo nábřeží, Praha 1

Ve finále na 1000 metrů třicetiletý kanoista Martin Fuksa vystartoval skvěle a systémem start-cíl získal zlato. Napodobil tak dvojnásobného olympijského šampióna Martina Doktora, nyní sportovního ředitele Českého olympijského výboru, který na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 získal zlato na té samé trati (1000 m) a na poloviční.  Přestože je Martin Fuksa trojnásobným mistrem světa a dvanáctinásobným mistrem Evropy, olympijskou medaili získal na své třetí olympiádě teprve poprvé.

Dobré bylo, že na finále ustál vítr, na semíčko byly vlny velké. Byl to závod na tisíc metrů strachu. Od začátku jsem vedl, bál jsem se, kdy mě někdo dojede. Naštěstí se to nestalo. Makal jsem, ale zároveň i šetřil energii na finiš, kdyby někdo útočil. Pak jsem to zvednul posledních 300 metrů, nikdo nepřijížděl, tak jsem si dovolil posledních sto metrů užívat a už věděl, že vyhraju,“

 

řekl zpravodajskému portálu Idnes.cz Martin Fuksa.

Kajakář Josef Dostál začal ve finále pozvolněji, okolo 4-5 místa, všechny své soupeře si hlídal a šetřil síly. V polovině trati se dostal do vedení a i když 250 metrů před cílem byl druhý, v závěru použil všechny ušetřené síly a dojel si pro zlato.

Třiceti jedna letý Josef Dostál je pětinásobným mistrem světa a pětinásobným olympijským medailistou, ale poprvé získal zlatou medaili.

Nemohl jsem tomu uvěřit, ale ‚CZE‘ tam bylo první. Věděl jsem, že když pojedu to, na co mám, můžu získat medaili. Přišlo mi neskutečné, když jsem v pátek viděl Martina a slyšel českou hymnu...,“

řekl hned po svém zlatém závodě Josef Dostál v rozhovoru pro Českou televizi.

 

Atletickou kvalifikaci hodu oštěpem si Nikola Orgodníková doslova protrpěla. Až svým posledním šestým pokusem hodila 61,16 metru, a i když nepřehodila kvalifikační limit, který byl stanoven na 62 metrů, byla 4. ve skupině A. Teprve poté začala házet skupina B, ale naštěstí to vyšlo a Ogrodníková do finálové dvanáctky postoupila z předposlední jedenácté pozice.

I finále bylo velmi napínavé. První její pokus měřil jen 58,13 centimetrů, a to stačilo jen na předposlední 11. místo. Druhý pokus pod 55 metrů si Nikola ani nenechala změřit a propadla se na poslední 12. místo. Třetím pokusem se musela razantně zlepšit, aby pokračovala v závodě. A povedlo se! Třetím pokusem hodila 63,68 metrů a nejen postoupila do užšího finále, ale dostala se na průběžné 3.místo! A i když se už v dalších pokusech nezlepšila, byla v napětí, protože stačil jen jeden lepší hod soupeřek a bylo by po medailových nadějích. Největší nervy byly v situaci, když házela Chorvatka Sara Kolaková, která byla čtvrtá a ztrácela na Nikolu jen 28 centimetrů. Její poslední hod byl 63,03 a v tu chvíli bylo jasné, že má Česká republika další medaili, minimálně bronzovou. A protože se Nikola Ogrodníková posledním pokusem už nezlepšila, získala 3. místo!   

Nějak jsem si to i zjednodušila. Jenom jsem se prostě koukala před sebe, zavřela jsem si vršek a prostě jsem to hodila,"

řekla bronzová Nikola Ogrodníková České televizi hned po skončení závodu.

Prodej luxusního rodinného domu na Praze 6
Prodej luxusního rodinného domu na Praze 6, Praha 6

Sportovní lezec Adam Ondra opět bez medaile

Velké naděje vkládala česká veřejnost, a i odborníci do čtyřnásobného mistra světa Adama Ondry ve sportovním lezení.

Na minulé olympiádě byla trojkombinace disciplín – bouldering, lezení na obtížnost a lezení na rychlost, což byla podmínka první účasti tohoto sportu na olympijských hrách. Letos v Paříži se lezení na rychlost oddělilo a na příští olympiádě v Los Angeles by měly být všechny tři lezecké disciplíny samostatné.

Adam Ondra se na těchto olympijských hrách dostal s přehledem do finále, ale nakonec skončil na 6. místě. Boulderingová stěna, první disciplína, byla vytvořena novým způsobem především pro mladší závodníky a v ní Ondra ztratil a byl na 7. místě, takže i když vyhrál lezení na obtížnost (jeho nejsilnější disciplína), nemohl už svoji ztrátu dohnat.

Jak uváděli komentáři České televize, je škoda, že sportovní lezení nebylo na olympijských hrách dříve, kdy byl Adam Ondra mladší a v životní kondici. Ale určitě můžeme vzhlížet p příštím olympijským hrám v Los Angeles, kde. Jak už jsme uvedli, se budou rozdávat medaile i jen za lezení na obtížnost.

České golfistky vyloženě zklamaly

Na letošní olympijské hry se kvalifikovaly dvě české golfistky – zkušená Klára Davidson Spilková a Sára Kousková. Za pět kol, tedy pět dnů, se propadaly stále hlouběji ve výsledkové listině.

Klára Davidson Spilková na své třetí olympiádě skončila s celkovým součtem +8 na 41. místě. Sára Kousková při své olympijské premiéře s celkovým skóre 18 ran nad par (+18) skončila dokonce na děleném 55. místě. Golfový turnaj dokončilo 59 hráček.

 

Zdroj: Česká televize, Olympics.com, Idnes.cz, Wikipedia.cz, autorský text, komentář

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze