Top hledané
Výsledky (0)
Vysoce nakažlivý virus se rozšířil na Filipíny.

Ranní ptáče: Mpox se rozšířil na Filipíny. Lijáky omezily provoz na pražském letišti i na D1

Radim Červenka
19. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Přívalové deště

První případ opičích neštovic, nemoci známé pod zkratkou mpox, zaznamenaly letos FIlipíny. Prudké deště zasáhly Čechy, zejména Prahu, kde mj. zastavily na několik hodin provoz Letiště Václava Havla. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že cílem vojenské operace v Kursku na území Ruska, je vytvořit  nárazníkové pásmo. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken dorazil do Tel Avivu s ambicemi dojednat příměří mezi Izraelem a Hamásem, palestinská teroristická organizace Hamás, se snaží mírové snahy Američanů podkopávat.

Případ opičích neštovic se objevil na Filipínách

Filipíny zaznamenaly nový případ viru mpox v zemi, první od prosince loňského roku, uvedlo v pondělí tamní ministerstvo zdravotnictví a dodalo, že se čeká na výsledky testů, než bude možné určit, o jaký kmen se jedná.

Pacientem byl 33letý filipínský muž, který v minulosti neměl žádné zkušenosti s cestováním mimo Filipíny, uvedlo tamější ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace ve středu vyhlásila celosvětový stav ohrožení veřejného zdraví, což je nejvyšší stupeň pohotovosti, v návaznosti na propuknutí nákazy v Demokratické republice Kongo, která se rozšířila do sousedních zemí, informuje agentura Reuters.

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

Praha se potýkala s prudkými dešti, zastavilo se letiště

V neděli přišly do České republiky od západu prudké lijáky, které zaplavovaly sklepy, ulice i chodníky. Přívalový déšť, kde na řadě míst dosáhl úhrn srážek za dvě hodiny 80 milimetrů na metr čtvereční, komplikoval situaci i v dopravě. 

Pražské Letiště Václava Havla muselo přerušit odbavování, což způsobilo zpoždění řady letů, ovšem jen v řádu nízkých jednotek hodin, pak byl provoz obnoven. Přívalová voda omezila provoz i na páteřní dálnici D1 z Prahy do Brna a dále do Ostravy.  Doprava zde byla v některých úsecích zúžena do jednoho pruhu, píše web ČTK.

Zelenskyj chce vytvořit v Kurské oblasti nárazníkovou zónu

 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že cílem odvážného vojenského vpádu do ruské Kurské oblasti je vytvořit nárazníkovou zónu, která zabrání dalším útokům Moskvy přes hranice. Bylo to poprvé, co Zelenskyj jasně uvedl cíl operace, která byla zahájena 6. srpna. Předtím uvedl, že cílem operace je ochránit obce v příhraniční Sumské oblasti před neustálým ostřelováním.

"Nyní je naším hlavním úkolem v obranných operacích celkově: zničit co nejvíce ruského válečného potenciálu a vést maximální protiofenzivní akce. K tomu patří i vytvoření nárazníkového pásma na území agresora - v Kurské oblasti,“

řekl ve svém nočním projevu projevu Volodymyr Zelenskyj podle agentury AP.

Blinken vyrazil do Izraele dojednat příměří v Gaze, Hamás je proti

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli dorazil do Tel Avivu na další blízkovýchodní turné, aby se zasadil o příměří v Gaze, ale Hamás jen několik hodin po jeho příletu vyjádřil pochybnosti o této misi a obvinil Izrael z podkopávání jeho úsilí.

Palestinská militantní skupina uvedla, že považuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za odpovědného za „maření úsilí zprostředkovatelů“, zdržování dohody a vystavování izraelských rukojmích v Gaze stejné agresi, jaké čelí Palestinci. Píše agentura Reuters.

 

Zdroje: apnews.com, reuters.com, ČTK

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze