Top hledané
Výsledky (0)
V neděli se poběží již 134. ročník Velké pardubické a bude na co se těšit. Možná vyhraje zahraniční účastník, možná favorit, nebo někdo jiný. Určitě uvidíte vítěze minulých ročníků a zastoupení ženské síly v dostihu bude letos mimořádně početné. Ponořili jsme se do všech zajímavostí.

Ticho před Velkou pardubickou: Bude plná šperků, hvězd a rarit v podobě ryze dámské stáje

Renata Petříčková
11. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
5 minut
Natěšeno na dostihy

Jeden kůň hájící barvy USA, dva Irové a jeden kůň ze Slovenska. Jedna ryze dámská stáj i s talentovanou jezdkyní, několik budoucích koňských důchodců a defilé několika minulých vítězů Velké pardubické těsně před dostihem. Letošní ročník je doslova nabitý výjimečnostmi, pojďme se na ně podívat.

Letošní ročník bude plný rarit

Letošní ročník bude doslova vyšperkovaný.

Účastník hájící barvy zámoří a několik Irů

Jeremy Pass bude hájit barvy USA, ačkoliv byl pro tento závod trénovaný v Irsku (a amerického majitele změnil až letos v září), stejně jako oba irští účastníci. Americký kůň je velkou neznámou, naposledy startoval v červnu, kdy získal své druhé vítězství.

Irský Streets of Doyen je vítěz několika dostihů přes proutěnky, ale snad ještě zajímavější je Coko Beach. Devítiletý bílý valach je v majetku šéfa Ryanairu Michaela Learyho a trénuje ho Gordon Elliot ve stáji Gigginstown House Stud, je to tedy kůň ze stejné stáje, za kterou běhal i dvojnásobný vítěz Velké národní v Aintree Tigeer Roll. Také Coko Beach zná Velkou národní, předloni doběhl osmý poté, co v závěru dostihu ztratil podkovu, loni byl zadržen a stejný dostih má v nohách i z letošního dubna. Doběhl jedenáctý, to již měl na kontě i vítězství v těžkém krosu na 4900 metrů v irském Punchestownu. Za sebou má i další velmi dobrá umístění v podobně těžkých dostizích.

Jelikož je na ostrovech sezona spíše podzimní a zimní, je otázkou, nakolik bude připravený na náš vrchol dostihové sezony, když v Irsku se teprve sezóna rozjíždí. Coko Beach patří k tipovaným vítězům.

Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373
Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373,

Ze Slovenska přijede Zataro, který už pardubickou dráhu zná z předchozích dostihů. Loni se však připletl do nešťastné kolize na Taxisově příkopu a do výsledků tak neměl šanci nijak zasáhnout.

Ryze dámská stáj a opět má koně i Martina Růžičková

Ženy budou v letošním ročníku hojně zastoupené, alespoň na naše poměry. Máme tu i raritu, takovou ryze dámskou stáj. Valach Her Him má trenérku Ivanu Porkátovou a v sedle bude po dlouhé době další žena, mladá a talentovaná Lenka Neprašová, která sbírá své úspěchy už i na zahraničních drahách, ve Velké pardubické ale bude mít premiéru.

Ivany Porkátové jsme se zeptali, jestli má do dostihu něco pro štěstí:

Ano, pro štěstí mám od našich dětí, od Honzíka a Grečka delfínka a koníka, od mého partnera Grega (Greg Wroblewski, pozn. red.), mám i podkovu a čtyřlístky. A samozřejmě mám talisman od rodičů.

A jak vůbec došlo na to, že do Velké pardubické míří s Her Himem ryze ženská formace? Pro LP-Life jeho trenérka odpověděla:

Byl to nápad mého muže. Nejdřív jsem se bála, když bude potřeba bojovat, co bude, Co mrtvá váha, ale Léňa má přizpůsobené sedlo. Poprvé, co odjezdila našeho Herouše, jsem byla mile  překvapená, jak si spolu sedli. S Lenkou jsem spokojená, a když si s Her Himkem rozuměli, nerada bych měnila. A tak vznikla dámská jízda.

Nezbývá než držet palce!

Nejvíce koní v dostihu bude mít také žena. Hana Kabelková přihlásila vítěze Velké pardubické Talenta a velmi spolehlivého bělouše Stara. U obou slíbila, že po tomto dostihu oba půjdou do zaslouženého důchodu. 

Martina Růžičková má v dostihu také velmi nadějného koně, Sexy Lorda, za poslední dva roky byl nejhůře pátý, posbíral čtyři vítězství, z toho nejcennější je loňské první místo v Ceně Labe, což je dostih, který je někdy nazýván „malou Velkou pardubickou“.

Eva Petříková loni připravila vítěze Velké pardubické, Sacamira, třeba se ženám povede vítězství i letos.

Důchodců tu budeme mít víc

Kromě Stara a Talenta, které po dostihu čeká již jen rozmazlování, bylo na facebookových stránkách oznámeno, že i charismatický tmavý hnědák Imphal, účastník několika minulých ročníků, se už letos na start dostihu nepodívá, byť se kvalifikoval. Stal se vítězem předloňské „opravné Velké pardubické“, dostihu, který se běhá na závěr. I on si už užívá koňského důchodu.

Další dvě důležitá  jména budou na startu chybět. Aeneas, poslední vítěz letošní kvalifikace, se nakonec zúčastní Ceny Labe. A Sacamiro, obhájce loňského vítězství ve Velké pardubické nebude startovat kvůli zranění. Letošní sezona se mu kvůli špatnému jarnímu našlápnutí nevyvedla, bude se tedy zaměřovat až na tu další.

Sázkový favorit? Godfrey, který má v dostihu bratra

Sázkové kanceláře favorizují Godfreye. Ten je skvělým vítězem první květnové kvalifikace na Velkou pardubickou, od té doby ale neběhal, takže jeho forma zůstává tak trochu záhadou. Zajímavé ovšem je, že v dostihu bude mít i svého bratra ze strany matky, valacha High In The Sky. Aby jedna klisna měla v takovém dostihu rovnou dva své potomky, se může zdát jako rarita, ale v minulosti se to již stalo. Znalec dostihů, Jan Burda, nám pro LP-Life vyhledal několik zajímavých spojení:

V roce 1996 se v dostihu potkali Vronsky a Vinny, Vronsky dalšího roku dostih vyhrál. Korok s Kostravou se potkali v letech 1969,1970,1971, Korok později dostih třikrát vyhrál. Naposledy to byl Teplář a Ter Mill v roce 2018.

Velké defilé minulých vítězů

Bývá zvykem, že občas některý ročník ozvláštní minulý vítěz užívající si zaslouženého důchodu. Letos to organizátoři vzali ve velkém a přijede každý vítěz, kterému to zdraví nebo věk dovolí.

Velká pardubická ale není jen o majitelích, trenérech či jezdcích. Je především o koních, kteří na dráze podávají špičkové sportovní výkony a stejně jako lidé okolo nich do toho dávají bojovné srdce. Proto jsme se rozhodli do Pardubic pozvat vítězné koně posledních let a jsme rádi, že nám jejich majitelé vyšli vstříc,

uvedl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller pro ČTK.

Zapátrejme tedy v paměti a v nedávné historii vítězů, protože přijedou: Orphee des Blind, Hegnus, Theophilus, Tzigane du Berlais a možná někteří další.

Letošní Velká pardubická se koná 13. října. Slavnostní zahájení bude od 11 hodin, hlavní dostih odstartuje v 16:00 hodin.

Zdroj: autorský text, vlastní dotazování, pardubicezive.eu, dostihyjc.cz, denik.cz, ČTK

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze