Top hledané
Výsledky (0)
OSN je znepokojena z izraelského útoku na Libanon, kdy byly zasaženy její mírové jednotky.

Ranní ptáče: Izrael zaútočil na mírové jednotky OSN. Ruští diplomaté opouští Norsko

Radim Červenka
15. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Libanon

Během izraelského útoku v Libanonu byli zranění příslušníci mírových sil OSN. Organizace je z vojenských aktivit Izraele znepokojena. Pracovníci ruského velvyslanectví opouští Norsko, země je podezřívala ze špionážních aktivit. Kamala Harrisová zostřila rétoriku vůči svému oponentovi v prezidentských volbách. Donalda Trumpa označila za člověka, prahnoucího po neomezené moci. Diplomatický konflikt mezi Kanadou a Indií se nadále vyostřuje. Kanada vyhostila několik indických diplomatů, kvůli podezření z angažmá na vraždě vůdce sikhské menšiny.

Členové mírových sil byli zraněni během izraelského útoku

Rada bezpečnosti OSN v pondělí vyjádřila "silné znepokojení" nad tím, že Izrael během zesílených bojů střílel na mírové jednotky OSN v jižním Libanonu a zranil její členy, a zopakovala, že podporuje jejich úlohu při podpoře bezpečnosti v regionu.

Jedná se o první prohlášení nejmocnějšího orgánu OSN od doby, kdy minulý týden začaly izraelské útoky na pozice mírových sil známých jako UNIFIL. Šéf mírových sil OSN Jean-Pierre Lacroix novinářům řekl, že generální tajemník António Guterres v pondělí potvrdil, že mírové síly zůstanou na všech svých pozicích, i když Izrael během své pozemní invaze v Libanonu vyzval mírové síly, aby se přesunuly o 5 kilometrů na sever, uvedla agentura AP..

Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany
Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany, Praha 1

Ruští diplomaté opouští Norsko

Ruské velvyslanectví v Norsku v pondělí uvedlo, že v souladu s požadavkem norských úřadů snižuje počet svých konzulárních pracovníků na dva, jak se uvádí v prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Ambasáda uvedla, že v důsledku toho dojde k omezení konzulárních služeb. Mluvčí norského ministerstva zahraničí se k tomu odmítl vyjádřit. V dubnu loňského roku Norsko uvedlo, že vyhostilo 15 úředníků ruského velvyslanectví, kteří byli podle norského ministerstva zahraničí zpravodajskými důstojníky působícími pod krytím diplomatických funkcí. Ruské velvyslanectví v Oslu tehdy označilo rozhodnutí Norska za "další krajně nepřátelský krok," informovala agentura Reuters.

Demokratická kandidátka Kamala Harrisova zostřila rétoriku vůči Trumpovi

Kamala Harrisová reaguje na obavy demokratů ohledně svých vyhlídek na Bílý dům tím, že zvyšuje tlak na Donalda Trumpa. Viceprezidentka v pondělí varovala, že exprezident je "nestabilní", "neovladatelný" a touží po "nekontrolované moci", a 21 dní před koncem kampaně tak vyslala naléhavý signál.

"Sledujte jeho mítinky. Poslouchejte jeho slova. Říká nám, kdo je, a říká nám, co by udělal, kdyby byl zvolen prezidentem,"

řekla Harrisová početnému davu v Pensylvánii po víkendu podle CNN, kdy Trumpova autoritářská rétorika dosáhla nové mrazivé úrovně a naznačila extrémní povahu jeho potenciálního druhého funkčního období.

Z vraždy sikhského vůdce obviňuje Kanada Indii

Kanada v pondělí vyhostila šest indických diplomatů včetně vysokého komisaře, které spojila s vraždou sikhského separatistického vůdce a obvinila je z širšího úsilí zaměřeného proti indickým disidentům v Kanadě. Dříve během dne Indie v reakci na to nařídila vyhoštění šesti vysoce postavených kanadských diplomatů  a uvedla, že stáhla svého vyslance z Kanady, což je v rozporu s prohlášením Kanady o vyhoštění, informovala agentura Reuters.

Zdroje: reuters.com, apnews.com, cnn.com

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze