Top hledané
Výsledky (0)
Česká historie zná několik dramatických případů vražd, které se staly Čechům, když pobývali v zahraničí.

K vraždám Čechů v zahraničí dochází výjimečně. Hotel, kde vraždil Petr Kramný, je u našich turistů stále oblíbený

Radim Červenka
20. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Petr Kramný

V zahraničí umírá stále více českých turistů. Důvod je prostý. S nárůstem času, který Češi v cizině tráví, dochází i k stále většímu počtu úmrtí. Nejčastější příčinou je neopatrnost, ale výjimečně se lidé v zahraničí stanou oběťmi násilné činnosti. Příčiny se různí, někdy stojí za skutkem blízké osoby, jindy se turisté stanou obětmi místních zločinců.

Petr Kramný

Kolik lidí s původem v České republice zemřela násilnou smrtí není veřejně dostupnou informací. Informace shromažďuje české Ministerstvo zahraničí, ovšem v některých případech není skutková povaha případu objasněna, tudíž není vždy jistě, že v některých případech z právního pohledu k vraždě došlo. K tragédiím však v zahraničí dochází z nejrůznějších důvodů.

"Nejčastěji jde o utonutí a na druhém místě je horská turistika. Společnou příčinou bývá hlavně přecenění vlastních schopností. V devadesátých letech Češi v zahraničí hlavně umírali kvůli alkoholu. Typicky ho vypili hodně na all inclusive zájezdech, a pak šli do vody, kde se utopili. Toto ustoupilo až v posledních letech. Turisté by si měli hlavně uvědomit, že moře není Tálínský rybník a opravdu může být velmi nebezpečné. I tam, kde to vypadá jako lážo plážo, se to může velmi rychle změnit. A kdo se jednoduše vzdálí od břehu už se nemusí dostat zpět. Od tragédie pak nebývá daleko,"

vysvětlil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří pro tn.cz, z jakých příčin nejčastěji dochází k úmrtí Čechů v zahraničí. 

Pronájem bytu 3+kk - Praha 1 - 108
Pronájem bytu 3+kk - Praha 1 - 108, Praha 1

Jak ukazují statistická data, úmrtí Čechů v zahraničí přibývá, příčinou je v první řadě narůstající počet turistů. Výjimečně nastane situace, kdy některý turista zemře násilnou smrtí ať už z rukou člověka, s nímž vycestoval nebo se stane cílem místního zločince. Podle známých případů podobné neštěstí čeká jen na jednotlivce za turistickou sezónu, proti více než 150 případům úmrtí Čechu v zahraničí v loňském roce.

Hotel, kde vraždil Kramný, je u Čechů stále populární

Jednoznačně nejznámějším takovýmto případem byla smrt Moniky Kramné a její dcery Kláry, které zavraždil její otec Petr Kramný. Pachatel se k činu dodnes nepřiznal a usvědčily ho až nepřímé důkazy. Rozsudek 28 let vězení si vyslechl až po dvou a půl letech vyšetřování a následném procesu. 

Podezření na Kramného padlo už během vyšetřování egyptskou policií v Hurghadě, kde na letní dovolené k ohavnému činu došlo. Soud pak pachatele usvědčil až v Česku. Kramný původně argumentoval možnou otravou z jídla. Podle jeho slov jeho rodina trpěla průjmy, to poškodilo i pověst hotelu, kde k činu došlo, zejména u českých návštěvníků. Nyní je však hotel Titanic Pallace v kurzu, zájezdy k němu pořádá několik českých cestovních kanceláří. 

"Dobrý let, krásný hotel i ubytování, bezvadné koupání. Velice dobrý pocit z celého pobytu. Mohla by býti pestřejší strava,"

pochvaloval si loňskou dovolenou v hotelu, kde došlo k jedné z neslavnějších vražd současnosti u nás, padesátník pan Pavel v komentářích na webu Čedoku.

Vražda Čechů v Albánii dojala místní

Druhým případem, kdy byl pachatelem hrůzného skutku místní občan je další z velmi známých případů vraždy Čechů v zahraničí. Odehrál se v roce 2015 v Albánii. Pár turistů, sedmadvacetiletého muže a šestatřicetiletou ženu, zavraždil během loupežného přepadení čerstvě propuštěný kriminálník. Pár se vydal do oblasti s vrcholky nad 2 000 m v parku Kombatar, který byl tehdy populární zejména mezi českými turisty

Zároveň však bylo známo, že v lokalitě působí pěstitelé marihuany napojení na organizovaný zločin. Jedním z pěstitelů byl i dvacetiletý vrah, který se nacházel na svobodě pouhý měsíc. Jako nezletilý se totiž podílel na loupežném přepadení, v jehož průběhu bylo usmrceno dítě. Zabíjet podle svých slov nechtěl ani v případě Čechů. U soudu vypověděl, že když na ně mířil puškou AK-47 (tzv. Kalašnikov), předstírali, že mu nerozumí a nechtěli mu vydat automobil. Muž se mu pak údajně několikrát pokusil pušku vzít a vrah pak neviděl jiné východisko, než je zastřelit.

Ke skutku se nepřiznal dobrovolně. Albánské úřady po pachateli intenzivně pátraly a dokonce vypsaly za jeho dopadení odměnu 30 000 euro. Zásahové jednotky ho nakonec obklíčili v horské vesnici, kde se skrýval. Akce se účastnilo přes 300 policistů.

Zásah dokumentuje, jakou vlnu znepokojení tragédie v Albánii vyvolala. Vznikla dokonce speciální facebooková stránka, kde Albánci spontánně vyjadřovali svou soustrast a omlouvali se za hrůzný čin českému národu.

„Tím vzkazem jsme chtěli říct, že nejsme vrazi a že to, co se stalo českým turistům, je ostuda a že nás to mrzí. Příspěvek už viděl milion lidí a já jsem rád, že všechny komentáře, které k němu lidé napsali, nám dávají za pravdu,“

sdělil v roce 2015 Českému rozhlasu Bruno Pollogati, z hudební skupiny Revolt Klan, proč vzkaz na sociálních sítích zveřejnil.

Zdroje: autorský článek, aktualne.cz, tn.cz, x.com, irozhlas.cz, blesk.cz, cedok.cz

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze