Top hledané
Výsledky (0)
Nejvyšší soud potvrdil zákaz sítě X v Brazílii.

Ranní ptáče: Muskova síť X byla v Brazílii zablokována. V Česku padaly teplotní rekordy

Radim Červenka
04. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Elon Musk

Síť X v Brazílii není v provozu, což aktuálně potvrdil tamější Nejvyšší soud. Platforma nedodržovala pravidla pro provoz a nyní se pokoušela zdiskreditovat soudce, který její provoz zakázal. V Česku padaly teplotní rekordy a vlna veder bude pokračovat. Rusko pokračovalo v raketových útocích na západoukrajinská města včetně Lvova u polských hranic a Kyjeva. Blesk poškodil jednu z nejhodnotnějších římských památek, Konstantinův oblouk. 

Soud potvrdil blokaci sítě X v Brazílii

Brazilský nejvyšší soud v pondělí jednomyslně potvrdil rozhodnutí jednoho ze svých soudců zablokovat celostátní sociální platformu X miliardáře Elona Muska. Širší podpora mezi soudci podkopává snahu Muska a jeho příznivců postavit soudce Alexandre de Moraese do role autoritářského odpadlíka, který má v úmyslu cenzurovat politické projevy v Brazílii.

Panel, který hlasoval na virtuálním zasedání, tvořilo pět z 11 soudců pléna, včetně de Moraese, který minulý pátek nařídil zablokování platformy za to, že firma odmítla jmenovat místního právního zástupce, jak vyžaduje zákon. Podle jeho rozhodnutí zůstane pozastavena, dokud nesplní jeho příkazy a nezaplatí dlužné pokuty, které k minulému týdnu přesáhly 3 miliony dolarů, uvedla agentura AP.

Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ
Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ, Okolí Prahy

Teplotní rekordy padly na 33 místech Česka

Probíhající vlna veder přinesla rekordní teploty pro měsíc září. Nejvyšší teplota byla naměřena ve Strážnici na Hodonínsku, kde se rtuť teploměru vyhoupla 35,1 stupňů Celsia. Přes 34 stupňů pak bylo na řadě míst jižní Moravy. Nejvyšší teplota pro září tak byla naměřena na 33 místech. Rekordní teplota pro 3. září pak zaznamenalo 144 stanic ze 170.

Vysoké teploty budou panovat i dnes, kdy budou atakovat 34 stupňů a meteorologové dál varují před pokračující vlnou veder. Teploty podle předpovědí klesnou pod třicítku až po víkendu, informovala ČTK.

Rusko bombarduje Kyjev i Lvov na západě Ukrajiny

Rusko odpálilo rakety a bezpilotní letouny na Kyjev a západoukrajinské město Lvov nedaleko hranic s Polskem, které je členem NATO, uvedla ve středu ukrajinská armáda. Stalo se tak pouhý den poté, co Rusko zasáhlo dvěma balistickými raketami vojenský ústav v centrálním ukrajinském městě Poltava při nejsmrtelnějším letošním útoku války, při němž zahynulo 50 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Ve středu svědci agentury Reuters slyšeli několik výbuchů na předměstí Kyjeva a Lvova, které zněly jako činnost systémů protivzdušné obrany. Představitelé ukrajinské armády uvedli, že její obranné jednotky se podílely na odrážení útoků.

Vedle Římského kolosea udeřil blesk

Konstantinův oblouk, obří starověký římský oblouk vedle Kolosea, byl poškozen poté, co Řím zasáhla silná bouře, uvedly v úterý orgány ochrany přírody. Archeologický park Koloseum ve svém prohlášení pro agenturu Reuters potvrdil, že památku zasáhl blesk.

Vítězný oblouk byl postaven ve 4. století našeho letopočtu na oslavu vítězství Konstantina, prvního římského císaře, který konvertoval ke křesťanství, nad jeho rivalem Maxentiem. Je vysoký asi 25 metrů a nachází se na stejné pěší zóně, kde stojí Koloseum, hlavní turistické místo.

Zdroj: reuters.com, apnews.com, ČTK

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze