Top hledané
Výsledky (0)
O víkendu proběhnou volby do zastupitelstev krajů, ovlivní je povodńová situace.

Krajské volby se blíží. Favoritem je hnutí ANO, kvůli povodním se odkládat nebudou

Radim Červenka
17. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Volební místnost

V pátek a v sobotu budou moci občané opět přijít k volebním urnám a odevzdat svůj hlas uchazečům o místa v krajských zastupitelstvech. Podle průzkumů se očekává výrazné vítězství opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. V některých regionech se však vítězství favorita neočekává. Obtížnou situaci bude mít nejspíše i při skladbě koalic a zisku hejtmanských postů. Extrémní povodně, které zasáhly některé regiony, termín konání voleb neovlivní, voličské rozhodování by však probíhající přírodní katastrofu mohlo odrážet.

Volby do zastupitelstev třinácti krajů (do kraje Hlavní město Praha volby probíhají v rámci komunálních voleb) se odehrají v pátek 20. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 21. září od 8:00 do 14:00. Volit mohou všichni zletilí občané ČR, kteří plné zletilosti dosáhli alespoň v druhý den voleb. Zajímavostí, která neplatí jen pro krajské volby, ale pro volby obecně je, že volit nemohou lidé v trestu odnětí svobody a vojáci sloužící na zahraničních misích.

Obvykle se volí ve volební místnosti v místě bydliště, ale i pro krajské volby je možné využít voličského průkazu. Ten je však na rozdíl od např. sněmovních voleb platný pouze na území konkrétního kraje. Využít nejde ani pro volby v zahraničí. O průkaz je možné žádat prostřednictvím Portálu občana, ale termín již vypršel v pátek 13. září, osobně je pak možné voličský průkaz získat ještě ve středu 18. září.

Prodej luxusní vily se zahradou, Praha 6
Prodej luxusní vily se zahradou, Praha 6, Praha 6

V legislativní nouzi se volební zákon může změnit

Zásadní otázkou je aktuálně jestli se politici nerozhodnou změnit termín voleb kvůli extrémním povodním v některých regionech, kde pro místní samosprávy bude uspořádání voleb další komplikací v nelehké době. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) ve svých dosavadních prohlášeních uvedli, že termín voleb kvůli povodním posouvat nechtějí. Což definitivně premiér potvrdil na večerní tiskové konferenci s tím, že pro postižená místa existuje řešení, jak volby zorganizovat.

Samotná změna termínu voleb ovšem také není jen na libovůli předsedy vlády. Termín voleb vyhlašuje prezident republiky a následně se zapisuje ve Sbírce zákonů, což znamená, že změna termínu voleb by vyžadovala změnu znění volebního zákona, kterou musí prohlasovat Poslanecká sněmovna. Jelikož do voleb zbývá již jen několik dnů, což by Sněmovna a Senát stihla jen velice obtížně.

Když stihne deset hasičů za noc zachránit stovky lidí, tak snad 280 zákonodárců stihne za tři dny v legislativní nouzi upravit zákon… Samozřejmě, že stihnout se to dá. Mohou být jiné vážné důvody, proč to neodkládat. Ale těžkopádnost Parlamentu by mezi ně patřit neměla,

komentoval situaci na X ex-poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), že nereálné změnit volební zákon není ani v šibeničním termínu.

Favoritem zůstává hnutí ANO, cesta k postu hejtmana je však vede přes koalice

Otázkou je, jak se mimořádná situace promítne ve voličských náladách. Právě krajští hejtmani jsou nyní občanům hodně na očích, jelikož řídí krajské povodňové krizové štáby. Podle průzkumu agentury IPSOS čtvrtina Čechů uvedla, že svého hejtmana vůbec nezná a 53 % respondentů uvedla, že o svých hejtmanech toho příliš nevědí. Nyní je mají mnohem více na očích, což by mohlo ve volbách posílit pozici některých agilních krajských lídrů. Žádný volební průzkum, který by však toto volební chování zachytil už ale vzniknout nemůže.

Politologové očekávají výrazné vítězství opozičního hnutí ANO. V minulých volbách zvítězila strana Andreje Babiše v deseti ze třinácti krajů, ovšem typickým jevem po volbách byl poukaz na velmi nízký koaliční potenciál hnutí ANO s nímž se strana potýká i v celostátní politice. Ano tak získalo jen 3 hejtmany v Moravskoslezském, Ústeckém a Zlínském kraji.

Favoritem zůstává ANO i pro tyto volby, ovšem je otázkou, kolik vládnoucích koalic v krajích se hnutí podaří složit. Nejtěžší pozici bude mít v Libereckém kraji, kde se mimořádně silné pozici těší lídr regionálního hnutí Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta (STAN).

Hnutí ANO v minulých volbách skončilo ve Středočeském kraji až třetí a i nyní o největší kraj bude nejspíše svádět litý boj se STANem a ODS. V ostatních krajích by vítězství jiného politického subjektu bylo spíše překvapením.

Zdroj: irozhlas.cz, e15.cz, psp.cz, x.com, seznamzpravy.cz, autorský článek

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze