Kolektiv Jim Beam vyrábí burboun v Kentucky po více než 200 let. Krásná jantarová barva whiske pyšnící se titulem ze své „dílny“ Beam Suntory, třetí největší výrobce prémiových destilátů na světě. Nyní je na vás, abyste poznali, jak se toto dědictví každý den probouzí k životu. Je to jejich rodinné tajemství – teda teď i vaše.
Příběh úspěchu Jim Beam začal, když zakladatel Jacob Beam (1760–1834), syn německého přistěhovalce, prodávat obilnou whisky podle receptu jeho otce. První barel původního Old Jake Beam prodal v roce 1795, což je považováno za milník pro dnešní burboun č.1. V dnešní době stojí za tímto produktem tvrdá práce Freda Noa, jenž rozšířil Jim Beam na nové trhy a je považován za inovátora Kentucky burbounu, který se však držel rodinné tradice. Je zástupcem již dnes sedmé generace rodiny Beamů.
Dnes Jim Beam č.1 mezi světovými značkami bourbonů, uvádí na trh Jim Beam Double Oak, jedinečný a vyvážený Kentucky Straight Bourbon Whiskey, který na konci výroby dvakrát stárne v dubovém sudu, aby bylo docíleno bohatšího aroma dřeva, než u obvyklých whiskey.
Zatímco klasický Jim Beam stárne čtyři roky v nově vyrobených amerických dubových sudech, Jim Beam Double Oak se po čtyřech rocích přelívá do dalších nových dubových sudů, aby se stářím vyvinula jejich chuť. Druhé přelévání do sudů způsobuje, že si nápoj osvojí ještě hlubší chuť, intenzivnější aroma dubu a karamelu, a tak vytváří jedinečný luxusní bourbon. Výsledkem je bourbon whiskey jemné, ale intenzivní chuti. Nejlépe chutná samotný, s ledem nebo jako součást amerických kokteilů. Vychutnat si můžete vůni vanilky i kouřové náznaky páleného dřeva, které se ještě zintenzivňují a jsou provázeny dubovou chutí s bohatými stopami již zmíněného karamelu. Na závěr vám na patře spočine výrazná kořeněná chuť dubového dřeva.
Hrubý nástin procesu a složení. Základem je utajená směs kukuřice (alespoň 51%), žita a ječného sladu – Mash Bill. Vše se vkládá do 10 000 galonového vařiče. Přimíchá se pramenitá, vápencem filtrovaná voda z Kentucky dohromady s až 40% směsi z předchozí destilace. Zjednodušeně je hotovo. Pro bližší pochopení důležitosti procesu výroby burbounu v dubových sudech existuje „zákaznický brožura“, kterou Jim Beam vydal spolu s nově první výrobou Jim Beam Double Oak.
Velkou zajímavostí a pro mnohé momentem překvapení, je nový design přebalu whiskey. Jim Beam po dlouhé době přináší nový design celého portfolia. Od poloviny roku 2016 se na více než 100 trzích po celém světě objevila v nových lahvích a baleních. Aktualizovaný design má lépe reprezentovat prémiovost bourbonu. Láhev má graficky čistší popisky, má hranatější tvar a matný papír etikety.