Manu, jak jej přátelé oslovují, věřil sám v sebe a právě díky tomu se vypracoval tam, kde je teď. Vlastní restauraci na Dětském ostrově v Praze. Ta vyhlášená dejvická, se kterou byl spjatý především v době, kdy kraloval všem pořadům o vaření, je už minulostí. Kdyby se nepřestěhoval, je docela dobře možné, že s kariérou kuchaře by nadobro skončil.
Je krásné to slyšet. Je pravda, že za tu dobu, co jsme tady, jsme udělali opravdu hodně práce. Asi jsem potřeboval změnu a přišla ve správnou dobu. Získal jsem tyto prostory a jsem rád, že jsem do toho šel. Ze začátku jsem si nebyl jistý, ale jsem tady a udělal jsem dobře. Mám chuť pracovat, vymýšlet nová jídla, znovu jsme se dali pracovně dohromady s kolegou, se kterým spolupracujeme jedenáct let. Všechno funguje a tak to má být.
Stane se. Když jsi pořád na stejném místě a potkáváš osmnáct let ty stejné lidi. Restauraci jsem restauroval třikrát!! Najednou jsem byl ale unavený. Už jsem měl pocit, že ani nechci zůstat v branži a potřebuji nějakou změnu nebo ještě jinou práci. A pak přišlo tohle. A tady jsem si udělal restauraci, kam bych chtěl chodit já.
V létě jsem měsíc doma a u moře dobiju baterky. To potřebuju. A občas si dopřeji krátkou dovolenou na dva, tři dny někam, kam můžu utéct.
Odpočinkovou. Občas se stane, že jdeme na největší světovou výstavu vína, ale to není práce, to je odpočinek. Degustuješ vína a to je příjemné. Večer jdeš na večeři, jsou tam lidé ze všech koutů světa. Máš tam lidi z Ameriky, z Ruska a tam to žije.
Dodávají, ale nejvíc moje země, Itálie, protože ty chuťové buňky mám takhle vybudované od malička. Asijské země mi tady toho ale také hodně dávají. Asijskou kuchyni mám velmi rád. Dnes se kombinuje i ovoce s rybami, což kdysi byla blbost, ale v dnešní době si dáte nějaký tatarák s rybou a k tomu si dáte malinu a zjistíte, že to se k sobě hodí.
Moje oblíbené je to, co je sezónní, protože vím, že to bude dobré. Nebudu si dávat jahodu teď, ale radši si ji dám v létě. V zimě si dávám rád i česká jídla! Kachnu se zelím, bramboráčky nebo kyselici, ale musí být velká zima.
Strašně moc!
Skoro pět kilo.
Já jsem zvyklý chodit spát po půlnoci. Tak v jednu. Stávalo se mi ale, že jsem v deset večer usínal tady v restauraci a musel jsem jít domů si odpočinout, protože jsme trénovali i pět hodin denně. Ze začátku to šlo, ale pak jsem se musel učit tance, u kterých jsem neuměl vůbec nic. Já jsem nikdy netancoval. Byl jsem diskotékový barman. Maximálně jsem se kroutil u baru a koukal jsem na ženský, dal si s nimi drink a konec. Nebyl jsem ten, co šel na plac tancovat. To nikdy.
Přesně tak! Určitě. Ráno jsem ale pak přišel sem do práce, pak si dal oběd a pak zase tanec, sprcha, práce, ráno budík v půl deváté. Dřív ne. I když někdy jsem kvůli Star Dance vstával i v půl sedmé.
Bohužel platí. Nejradši bych se probudil po desáté hodině.
Mám rád výzvy. Dávat si nové cíle, sportovat, mám rád běhání.
To je ono. Bereš v sobě energii, co máš a zkusíš vytáhnout i to, co nemáš. V životě si potřebuješ dávat nové výzvy. Být úspěšný a vydělat peníze není všechno.
Umím riskovat, ale nikdy to není “all in”. To nedám. Nikdy jsem to nedal.
Já to tak mám od malička. Babička mi dávala peníze, že to je dárek a já jsem vždycky šetřil. Koupil jsem si, co se mi líbilo, ale pak jsem otevřel peněženku a vždycky tam ještě něco zbylo.
Nevím, jestli je to investice. Když řeknu oblečení, nemám zpátky nic. Když jsou kvalitní hodinky, tak to nejsou úplně vyhozené peníze.
Za kašmírové věci.
Třeba za to kašmírové sako, co mám na sobě. Po pětatřiceti mě přestaly zajímat značky a šel jsem spíš do materiálů, ve kterých se cítím dobře.
(smích) Hlavně pocit! Hlavně pocit! (smích). Navíc v Itálii bych byl jeden z mnoha, ale tady jsem jeden z mála.
Osmdesát procent ano. Mladí se oblékat naučili. To jsou trendy v americkém stylu. Když má někdo hezky nažehlenou košili, sako, je to hezký. Tady to lidi nosí, protože musí do práce. Nosí to tak, jako by to bylo pyžamo.
To neumím odhadnout, ale nechávám si šít i věci na míru, tak si vyberu materiál, dám to šít a mám z toho radost.
Kdybych z toho dostal procenta... (smích). Ne, určitě bych dokázal poradit.
Tak já ho pošlu na běhání, aby aspoň něco shodil. Italové si dávají pozor i na váhu.
Vášeň.
Já už jsem několikrát vystupoval a čeká mě to i příští týden. Mám další dvě vystoupení.
Na plesech třeba. Naposled to byl valčík a quick step. Tyhle dva jsou zrovna mé oblíbené. Jsou tam nádherné zvedačky. Teď už mi to jde líp než ve Star Dance. Tehdy mě naštvala porota, že mi dala málo hlasů. Ale postoupil jsem stejně!!
Kritiku musíš brát a potom si z ní vzít něco dobrého. Musíš si ale uvědomit, že tě často lidé kritizují, protože jim vadíš. A v tomhle musíš být zkrátka nad věcí. Tam má problém většinou ten, co kritizuje - ne ty.
Často ne, ale občas se stane. Ale to je asi v životě normální.
Tatiana Drexler, co byla v porotě Star Dance, mi říkala, že moc nereaguji a nemluvím. Tak jsem jí říkal, že kdybych začal, tak budu sprostý a budu nadávat, tak jsem se radši držel zpátky. Pak jsem ale zjistil, že jsem nebyl mezi diváky moc oblíbený.
Něco jim na mně vadilo asi.
Asi mít víc času na sebe. To je luxus. Ale mám radost i z hezkého oblečení, ale myslím si, že čas je pro lidi největší luxus. Čas, který můžeš trávit s rodinou, čas bez stresu, čas na sebe a užívat života.
Mít mě jako šéfa! (smích)
Se jich zeptej. (smích)
Někteří zaměstnanci mi říkali, že pracovali na hodně místech, ale takhle dobře se v práci ještě necítili. Možná se v těch předchozích zaměstnáních stávalo, že šéfové dávali najevo, že jsou šéfové. Což nemám rád.
Protože než jsem se dostal sem, musel jsem to vybudovat. Začínal jsem od nuly. Taky jsem byl zaměstnanec, taky jsem pro někoho pracoval. Tahal jsem bedny, jezdil jsem s dodávkou. Po celé republice jsem prodával italské pečivo a říkali si: “Co tady děláš, Itale? To nemáš práci tam u vás, že tady musíš řídit dodávku?!” Pak jsem se dostal o něco výš. Bohužel někteří šéfové rádi ponižují. To jsem nesnášel.
Tohle pomůže určitě. Když začínáš jako povoláním syn, tak trvá než si u ostatních vybuduješ respekt. Něco ale musíš mít v sobě a něco tě ten život naučí.
Já jsem vlastně mohl být povoláním syn. Já jsem přijel sem za tatínkem, který tady měl tenkrát pět obchodů s oblečením. My jsme se měli super. Jenže pak všechno krachlo a neměli jsme co dát do pusy a tak jsem začal víc pracovat. Dělal jsem pro italského kamaráda a dovážel italské pečivo, rajčata, víno. Udělal jsem si svačinu, budíka nastavil na čtyři ráno, v půl páté jsem odešel a večer jsem se vrátil na devátou.
Mně bylo 22. Přišel jsem sem v devatenácti. Měli jsme se skvěle, ale ten krach pomohl! To je dvojitá rána. Protože když jsi ve hvězdách a najednou jsi pod zemí, tak se pod tu zem nechceš už vrátit. Najdeš v sobě neskutečnou sílu a snažíš se z toho vylézt.
V té době jsem poznal svou ženu. Byl jsem strašně zamilovaný a kdyby mi řekli, vem dodávku a jeď do Ruska, tak bych jel. A tehdy byla i úplně jiná atmosféra. Kdo měl peníze, hned si je užíval, myslím, že si lidé ani tolik tehdy nezáviděli.
Tehdy jsem byl mladý kluk, teď jsem dospělý. Myslím to tak, že když vidím dnešní kluky, říkám si, že jsme si to my uměli užít líp. Dřív, když jsi šla pít, druhý den jsi mohla mít trošku volnější. Dneska musíš makat a šlapat do toho. Není to taková pohoda jako mezi roky devadesát a dva tisíce.
Tak to si musím zavzpomínat hodně dozadu! Já jsem hodný! A když jsem zamilovaný, tak jsem dvakrát hodnější.
Já nejsem ženská.
Jako že bych zapomněl věci - no to třeba jo, ale že bych třeba odemykal jiné auto... (smích)
To se mi nestalo ani v opilosti. (smích)
Jestli ta žena stojí za to, tak.. Co jsem ochotný pro ni udělat? Počkat si na ní.
To už je dlouhá doba! (smích)
No řekněme, že nějakou dobu ano! Už mi není dvacet, že můžu čekat kdoví jak dlouho.
Ale není mi málo. Bude mi 43. No a kdyby mi bylo třeba šedesát, tak to už vůbec.
Věřit sám v sebe.
Našel. Když za mnou přišli s nabídkou natáčení pořadu S Italem v kuchyni, ten pán, co to měl na povel, říkal: “Já myslím Emanueli, že ty to dokážeš. Jseš sympaťák. Vezmeme suroviny a jdeme k tobě to natočit. A tam byl známý kameraman, který mu během natáčení asi dvakrát řekl: ”Ztrácíš čas.” Já jsem to slyšel a řekl jsem si, že mu ukážu. Za pár měsíců to vyšlo a ve střižně jsem potkal toho pána a omluvil se mi.