I přesto, že každý devátý člověk na světě trpí podvýživou, až jedna třetina celosvětové produkce jídla letí do koše. Celkem je to 1,3 miliard tun. Jen v Evropské unii jde o 88 milionů tun jídla ročně. Každý Evropan tak vyhodí 173 kilogramů potravin ročně. V Česku se pak nejvíce plýtvá přímo v domácnostech, lidé navíc vyhazování jídla často podceňují.
rozvedla socioložka Radka Hanzlová z Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky. Ten se během srpna dotazoval 979 lidí v rámci programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
Plýtvá se sice ve všech částech distribučního řetězce, nejvíce však v samotných domácnostech - jedná se až o 53 procent vyplýtvaného jídla. Lidé však vyhazování jídla u sebe doma často podceňují. Více než třetina dotázaných označila domácnosti za místa, kde se plýtvá nejméně.
dodala Hanzlová. Více než polovina dotázaných se pak domnívá, že vyhodí maximálně desetinu potravin. Necelá pětina pak uvedla, že nevyhodí vůbec žádné potraviny.
přiblížila Hanzlová. Dalším důvodem, proč jídlo letí do koše, je ale také to, že lidé nerozumí označení na obalu potravin. Podle výzkumu Evropské unie se až 10 procent vyplýtvaných potravin vyhodí právě z tohoto důvodu.
Na obalech se totiž vyskytují dva různé ukazatele a lidé si je často pletou. Zatímco „minimální trvanlivost“ značí datum, do kterého si potravina uchová svoji deklarovanou kvalitu, "spotřebujte do" označuje, do kdy může být potravina konzumována bezpečně. A čeští spotřebitelé mezi nimi nemají jasno. Necelá polovina dotázaných pak přisuzuje „minimální trvanlivosti“ stejný význam, jako "spotřebujte do". Podle Hanzlové je ale pozitivní, že podíl těchto lidí postupně klesá.
„O problematiku obalů, ve kterých lidé nakupují potraviny, se zajímá necelá čtvrtina dotázaných. Naprostá většina uvedla, že se o problematiku nezajímá,“ uvedla Hanzlová. Více než polovina dotázaných se proto žádnému obalovému materiálu nevyhýbá.
domnívá se Hanzlová. Potraviny bez obalu kupuje pouze přibližně 16 procent, z toho jen 4 procenta často.
myslí si Hanzlová. Podle ní je dobré nakupovat podle seznamu, nepodléhat slevám či výhodným balením. Také doporučuje nechodit nakupovat, když máte hlad. Ideálně byste navíc měli kupovat sezónní potraviny a nakupovat i nedokonalé kusy ovoce a zeleniny. Neméně důležité je také správné skladování potravin.