Protože se jedná o 13. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, čekají na vás vytříbené chutě, nové poznatky, ale také příjemná setkání.
Jedním z nich určitě bude možnost popovídat si s osobností gastrofestivalu Markétou Hrubešovou, oblíbenou českou herečkou, moderátorkou, modelkou a také samozřejmě vynikající kuchařkou! Markéta Hrubešová je mimo jiné autorkou knihy Markéta vaří Rettigovou. V průběhu dne budete moci zakoupit její autorské knihy, zúčastnit se autogramiády a jistě vám ráda prozradí i některá tajemství ze své kuchyně.
V rámci soutěžního menu, které před vámi připraví juniorský národní tým AKC ČR, se už nyní můžete začít těšit na tartar ze pstruha, hráškovou panna cottu, kančí hřbet v chorizo strouhance a luxusní cheesecake s ganache z černího rybízu.
Soutěž Gastro Hradec Vitana Cup je o vaření, ingrediencích, vůních, vytříbených chutích i samotné prezentaci lahodných pokrmů. Soutěžit se letos bude v kategorii Kuchař, Cukrář, v Umělecké kategorii a Carvingu (vyřezávané ovoce a zelenina). Právě unikátní umění carvingu budete moci sledovat na vlastní oči. Přímo před vašimi zraky se „obyčejné“ ovoce a zelenina budou měnit v neuvěřitelná umělecká díla. Zkusíte to doma také?
V minulém roce se mohli návštěvníci zúčastnit otevřené soutěže Chuť Česka a hlasovat pro vítěze nejlepší paprikové omáčky. Letos ji vystřídá stará dobrá luxusní svíčková, nechte si chutnat!
Byla by však škoda odnést si odtud pouze luxusní pocity v žaludku. Odejít z gastrofestivalu v Hradci Králové byste také měli obohaceni o nové poznatky ze světa vaření. V programu jsou pro vás připraveny 3 zajímavé semináře:
Jedním z nich je Česnek v české kuchyni, kde se dozvíte o historii, používání a léčivých účincích této blahodárné rostliny se štiplavou chutí.
Nic pro vás není dostatečně ostré? Pokud jste milovníkem pálivých chutí, nenechte si ujít seminář Vše o Chilli papričkách – královny koření, kde vás pálivý kouzelník z Kostěnic Ladislav Křížek naučí, jak si je vypěstovat, sušit, udit a zpracovávat.
V současné době velmi populární otázka zdravého stravování se bude probírat na interaktivním kurzu Zdraví + vitalita na talíři. Víte, jaké jsou nešvary současného stravování a co se skrývá pod pojmem superpotraviny? Nejen to se na gastrofestivalu dozvíte.