Také jste si všimli, že se to v poslední době v obchodech i restauracích hemží stále více nápisy Gluten Free? Dříve byla bezlepková strava záležitostí pouze lidí s intolerancí a alergií na lepek, dnes se stává trendem. Bylo na čase tento trend vyzkoušet na vlastní kůži!
Svůj gluten free week začínám po dovolené v Itálii, kde jak sami dobře víte, je to samá pizza, focaccia, pasta. S tím je teď ale konec a já říkám: „Dost bylo pšenice!“
V pondělí ráno si to s nadšením namířím do nejbližšího bio obchodu nakoupit bezlepkové potraviny. Zatímco nákupy v běžném obchodě zvládám bleskovou rychlostí, nyní trávím bezmála 50 minut zíráním do polic. V hrůze zjišťuji, že vůbec nevím, co ty bezlepkové potraviny vlastně jsou a jak s nimi v kuchyni naložit! Soustředím se na obaly s logem přeškrtnutého klasu a hledám nápisy „bez lepku“. Košík je zaplněn zbožím s názvy: čirok, amarant, bezlepková směs na falafel, čočkové těstoviny, rýžový kuskus, kukuřičná kaše, gluten free granola atd.
Výhodou však je, že přirozeně bezlepkové potraviny, které naštěstí bezpečně znám, se dají sehnat i v běžném obchodě: rýže, brambory, zelenina, ovoce, jogurty, sýry, kvalitní uzeniny, maso, luštěniny, mléko. Mám nakoupeno a myslím, že tento týdenní test hravě zvládnu..
Snídám kukuřičnou a rýžovou kaši s ovocem, k obědu si dávám falafel vytvořený z bezlepkové směsi, místo zákusku křoupu amarantové kuličky. V úterý to jistí zeleninové rizoto a salát, ve středu se pouštím do vaření záhadného čiroku, který dle receptu doplňuji čočkou.
Ve středu večer zjišťuji nepříjemnou věc: Mé břicho je jako nafouknutý balón, přestože moc nejím a regulérně vypadám jako v 5. měsíci těhotenství! Co to je?! Dle všeho se jedná o náhlý přísun většího množství luštěnin. Takže je vyřazuji prozatím z jídelníčku.
Ve čtvrtek se bojím jíst. Snídám banán, obědvám salát a protože je mi už zase „hej“, večer se s manželem vydáváme na večeři. Jasně, na pizzu! Zatímco on si dává svou oblíbenou Napoletanu, já si „pochutnávám“ na masové pizze z bezlepkové mouky. Drazí celiaci, až nyní mi došlo, že život s tvrdou bezlepkovou dietou není žádný med. Ta pizza prostě nemá s pizzou nic společného! Ještěže to mohu zapít vínem...
V pátek to jistí staré dobré české vietnamské Pho, kde mě ujišťují, že v polévce není žádná sojová omáčka, která, světe div se, také lepek obsahuje. Ve vybraných sushi restauracích ale nabízí sojovou omáčku bez glutenu, za kterou si připlatíte, ale bezlepkově se najíte.
Na večeři si pochutnávám v luxusním mexickém bistru – tacos z kukuřičné mouky, ani stopa lepku. Příjěmně mě překvapuje bezlepkový dort Míša a štrůdl, který kupuji ve Sklizenu.
Pokud jsem si myslela, že mám to nejhorší po zkušenosti s pizzou za sebou, byl to omyl. Největší úskalí přišlo o víkendu: naplánované setkání na zahradě mých rodičů s rodiči manžela. Kuřecí vývar bez nudlí ještě prošel, knedlo vepřo zelo jsem musela odmítnou celé, vše bylo zahuštěné moukou. K odpolední kávě jsem si místo rybízového koláče pochutnávala na amarantových kuličkách a večerní chlebíčky jsem si musela připravit své vlastní s bezlepkovým chlebem. Obdržela jsem řadu nechápajících komentářů, ale všichni si na mé jiné stravování nakonec zvykli.
Po tom, co jsem po prvních 3 dnech odstranila luštěniny z jídelníčku, se mé tělo vrátilo do normálu a po týdnu bezlepkového stravování se cítím dobře, tak nějak lehčeji a mám ze sebe skvělý pocit. Nedělá mi problém vyhýbat se mouce a zkoušet pro mě dosud nová jídla je zábava a přínosná zkušenost. Týden je ale zdá se málo, a tak s absencí lepku hodlám ještě nějakou dobu pokračovat, abych si o bezlepkovém stravování udělala lepší obrázek.
Vyzpovídala jsem lékaře Martina Beránka z karlovarské nemocnice a výživovou poradkyni Evu Westerhuis Hausler působící v USA, aby mi dali relevantní odpovědi na mé dotazy ohledně bílé mouky a bezlepkové diety. Informace od nich, které mohou být přínosem pro každého z nás, najdete v článcích 10 věcí, které byste měli vědět o bezlepkové dietě a 5 faktů, které změní váš pohled na mouku.
Pizza – 22 cm v průměru, o cca 20-50 Kč dražší než klasická pizza s průměrem 35 cm
Gluten Free chleba, 250 g – 50-60 Kč
Bezlepkové těstoviny, 300 g – 40-60 Kč, v biokvalitě i kolem 100 Kč
Pohanková kaše, 300 g – cca 60 Kč
Kukuřičná kaše, 300 g – cca 30 Kč
Čirok, 500 g – cca 30 Kč
Belepkový dort Míša, 1 ks – cca 70 Kč
Bezlepkový štrůdl, 1 ks – cca 40 Kč