O Oldřichu Novém se říká, že miloval zajímavou kombinaci okurek s tuňákem. Jeho mlsný jazýček si rád dopřával luxusní nugátový dort nebo chlebíčky s rokfórem a hruškou. Delikatesa.
Ukázkovým příkladem, za který by dostal z dnešního pohledu od nutričních poradců obrovskou pochvalu, je náš bývalý prezident Tomáš Garrique Masaryk. Potrpěl si na ryby, jako byly candát, štika či kapr z našich vod. Byl také pověstný tím, že se velice skromně stravoval. Bílá káva s kouskem buchty na večeři u něho nebyla výjimkou. Ocenil krásně naservírované jídlo.
Rodina Werichů si zamilovala šneky či divočáka se šípkovou omáčkou.
Kniha poukazuje na jednu velmi důležitou věc a to, že česká gastronomie hrdě pomrkávala po vyhlášených zahraničních kuchyních, se kterými měřila své síly. O polévce se říká, že je„grunt“ a je to skutečná pravda. Lidé vařili dobře a s láskou a luxusní pokrmy, které zdobily jejich stoly, se degustovaly v rodinném kruhu.
Kuchařka první republiky je rozdělena do několika témat. V kapitole Měšťanská kuchyně nejste ochuzeni o svátečně prostřený nedělní stůl našich babiček a prababiček, tak jak to bylo kdysi zvykem. O kus dále se zase dozvíte, která jídla u slavných celebrit té doby patřila k nejoblíbenějším. Rozhodně vás oslní krása nádherně zpracovaných domácích moučníků a cukrovinek. Ale také se dozvíte i o druhé straně mince. V kapitole Dělnická kuchyně najdete jídelníček sestavený z obyčejných jídel, ale zato takových, která se skládají z palety kvalitních surovin. Velkým překvapením je zařazení části Židovská kuchyně a myslelo se i na ty, kteří nejí maso.
Luxusní recepty, které stojí za ochutnání i za váš čas strávený přípravou vynikajících pochoutek, jsou následující: paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou, polévka z červeného zelí s brusinkami, telecí španělské ptáčky a třeba punčový dort, který nesměl chybět. Luxusní menu, kterým můžete vyrazit dech!