Delikátní ústřice zavítají právě v tomto období do luxusních pražských restaurací a speciálních obchodů přímo z rybářských sítí. Není nic povzbuzujícího, než si i u nás v těchto sychravých dnech navodit svěží atmosféru přímořských měst.
Ústřice byly pravidelně na jídelníčcích již u antických Římanů, kteří je chovali ve speciálně upravených rybnících. V dnešní době se loví z moří západní Evropy – od Maroka po Norsko – a vyskytují se také v oblasti severního a východního Atlantického oceánu. Chovají se na mořských farmách, odkud putují do vybraných restaurací, kde se podávají jako luxusní delikatesy.
Ústřice se konzumují především v syrovém a v co nejčerstvějším stavu pokapané citronovou šťávou. Podávají se právě otevřené a labužníci je elegantně vysají ze své „skořápky“. Jedná se o opravdovou luxusní delikatesu, kvůli které by její milovníci jeli kraj světa. Kromě syrového stavu lze ústřice konzumovat zapečené, gratinované nebo grilované.
Ústřice jsou považovány za jedno z nejdietnějších jídel, neobsahují žádný tuk a mají nulové kalorie. Zato mají vysoký obsah proteinu. Největší oblibě se ústřice těší ve Francii, Maroku, Španělsku, Irsku, Chorvatsku, Řecku, USA a JAR.
Na celém světě existuje asi 50 druhů ústřic. U nás můžete sehnat hlavně ústřice Fine de Claire, které se chovají v méně slané vodě plné živin. Krevety, které žijí v sádkách společně s nimi, rozvíří mořský fytoplankton, kterým se ústřice živí. Dělí se podle velikosti: 1 jsou největší, 4 jsou nejmenší. Fine de Claire jsou masitějším druhem ústřic a mají nasládlé, krémově jemné maso.
V Praze můžete ústřice sehnat ve vybraných speciálních obchodech nebo si na ně zajít například do těchto luxusních restaurací: Aromi La Botega, Les Moules, Café Savoy, La Gare, Zdenek´s Oyster Bar.