Kolik byste byli schopni utratit za opravdu dobrý oběd? Několik stovek? Nebo dokonce tisíc? Samozřejmě se tu teď nebavíme o klasickém poledním hospodském menu, které do sebe během pracovní pauzy stěží stihnete naházet. Řeč je o jídlech v těch nejvyhlášenějších restauracích světa, které se mohou chlubit těmi nejprestižnějšími oceněními. LP-life.cz vám jich nyní několik představí, tak se pohodlně usaďte a zapojte svou kulinářskou fantazii.
Tak jako je sen každého herce alespoň jednou za život získat Oscara, stejně tak někteří šéfkuchaři touží po tom, aby jejich restaurace obdržela alespoň jednu Michelinskou hvězdu. Získání nebo naopak ztráta této hvězdy dokáže mít velký význam pro budoucí úspěch podniku. My vám nyní představíme ty nejlepší restaurace, které se nacházejí v žebříčku The World’s 50 Best Restaurants. Zjistíte s námi, čím v porovnání s ostatními vynikají, čím jsou zvláštní a na kolik by vás jedna návštěva takového podniku přišla.
Možná vás to nepřekvapí, ale tu nejlepší restauraci světa najdete ve Francii. V přístavním městě Menton můžete narazit na podnik jménem Mirazur. Kromě překrásného výhledu na Středozemní moře budete možná zaskočeni až příliš jednoduchým interiérem. Ne nadarmo se totiž říká, že méně je někdy více a u designu toto tvrzení platí dvojnásob. Kromě toho, že je Mirazur držitelem tří michelinských hvězd, může se také chlubit svou vlastní farmou a sady, kde se pěstují vyhlášené citrusové plody.
Šéfkuchař Mauro Colagreca s italskými kořeny se snaží hostům prostřednictvím svého jídla nabídnout opravdu výjimečný zážitek. Degustační menu, které zde nabízí, se totiž mění každý den a tak se vám nemůže stát, že dvakrát ochutnáte stejné jídlo. Co vám ale zrovna v daný den přistane na talíři, je tak trochu malým tajemstvím. Šéfkuchař Mauro nedá dopustit na plody moře, bylinky, zeleninu a ovoce.
sděluje tým restaurace na svých webových stránkách. A cena? Za několika chodové degustační menu zaplatíte 260 eur, což je v přepočtu okolo sedmi tisíc korun.
Další nejlepší restauraci světa byste našli v Dánsku. Podnik, který nese název Noma, vede šéfkuchař René Redzepi, který se rozhodně v kuchyni nebojí zkoušet a objevovat nové postupy. Díky svému vizionářskému přístupu k vaření získala Noma titul Nejlepší restaurace světa v minulosti již čtyřikrát. Pokud byste do tohoto podniku zavítali, obklopí vás jednoduchý skandinávský interiér. Restaurace nabízí tři degustační menu ročně, každé z nich má zhruba dvacet chodů. Pokrmy jsou vybírány na základě těch nejlepších ingrediencí dostupných během sezóny.
Od 8. ledna do 13. června si zde můžete vychutnat sezónu mořských plodů. Od 7. července do 19. září vás naopak překvapí zeleninová sezóna, kde můžete ochutnat ty nejlepší vypěstované plodiny z místní farmy. V poslední sezóně a to od října do prosince hraje v Nomě hlavní roli maso. Za jedno sezónní menu zaplatíte 2650 dánských korun, tedy necelých deset tisíc korun. Pokud se vám zalíbilo nějaké sezónní menu a přemýšlíte, že po otevření hranic vyrazíte – udělejte si radši rezervaci už nyní. Na stůl totiž můžete čekat i několik měsíců.
Myslíte si, že je deset tisíc korun za menu příliš? Podle nejnovějších informací současnou finanční situaci návštěvníků zhodnotilo i vedení. Kvůli pandemické krizi tato luxusní restaurace zahrnula do svého menu zcela neobvyklou nabídku a to „obyčejný“ hamburger. I přesto, že je podle šéfkuchaře připraven z bio produktů a z výhradně čerstvých surovin, zaplatíte za něj v přepočtu 450 korun českých. Hamburger z Nomy si můžete vybrat i ve vegetariánské či veganské variantě. Tak to by už možná šlo, co říkáte? Odnést si sebou domů „hambáč“ z restaurace, která se pyšní dvěma michelinskými hvězdami nemusí být zase tak špatné.
Na závěr nahlédneme do Španělska. Restaurace Asador Etxebarri s kamennou výzdobou působí na první pohled uvolněně a přátelsky. Šéfkuchař Victor Arguinzoniz připravuje své jídlo převážně na grilu. Ano, po kouři z ohně zde voní všechny chody a to dokonce i dezerty. Za zážitkové menu, které ale neobsahuje nápoje zaplatíte okolo 198 eur, tedy přes pět tisíc korun.
Tak co si myslíte o zmíněných nejlepších restauracích světa? Zašli byste do některé z nich? Pravdou je, že i když jejich veškeré nabídky vypadají lákavě už jen z fotografií, jak by ale asi jídla obstála v porovnání s obědy od našich babiček..