Top hledané
Výsledky (0)
Co se skrývá za tímto znělým názvem jedinečné lahůdky, možná víte. Možná však netušíte, že tato tučná husí či kachní játra, na kterých si pochutnáváme v luxusních restauracích vlastně vůbec nepochází z Francie.

Luxus na talíři: foie gras

Eva Ledecká
20. ledna 2017
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty

Francouzi jsou známí svou vytříbenou gastronomickou kulturou. Přestože název „foie gras“ napovídá, že se jedná o francouzskou delikatesu, není to až tak pravda. Tuto jedinečnou pochoutku objevili totiž staří Egypťané a pochutnávali si na ní i ve starém Římě.

Plátky foie gras
Terrine z foie gras
Luxusní balíček od Hudson Valley Foie Gras

Vyšší vrstva občanů ze starodávné egyptské civilizace si pochutnávala na tučných lahodných játrech, zatímco otroci vykrmovali hejna hus a kachen. Přesně tak to znázorňují fresky z doby 4 500 před naším letopočtem.

Pochoutka již ve starém Říma

Také ve starém Římě se můžeme s touto pochoutkou setkat a právě odsud plyne její označení. Husy tehdy byly vykrmované fíky, latinsky: ficatum. Odtud už je to jen krůček k francouzskému slovu foie. Francouzi však mají zásluhu na tom, že můžeme tuto pochoutku konzumovat v dnešní době. Po pádu římské říše padla také tato delikatesa a svého vzkříšení se dočkala až v 18. století právě ve Francii díky alsaskému kuchaři Jean-Pierre Clausovi.

Dokonalá chuť foie gras

Foie gras se konzumují především jako studený předkrm ve formě delikátní paštiky, která se označuje jako terrine. Obecně velmi lahodné jsou ty, které neobsahují více 50 % foie gras, zato jsou obohaceny o další luxusní přísady, kterými může být zázvor, muškátový oříšek, fíky a podobně.

Tvrdí se, že nejlahodnější foie gras pocházejí od husy z Landes. Kvalitní foie gras jsou zbarveny do světle růžové až jemně okrové barvy a mají konzistenci másla. Je to díky speciálnímu vykrmování těchto hus a kachen.

A jsme u tématu, který často vyvolává při mezi milovníky luxusních foie gras a ochránci přirozeného pořádku věcí. Na obranu foie gras se musí podotknout, že se již dávno nekonají drastické procedury spojené s umělým vykrmováních těchto zvířat a tudíž netrpí tak, jako dříve. Na druhou stranu se však opravdu stále jedná o nepřirozené vykrmování.

Luxusní byt na prodej Malá Strana - 124m
Luxusní byt na prodej Malá Strana - 124m, Praha 1

Nejasná budoucnost foie gras

Výkrm začíná v říjnu u hus, které jsou staré 3 – 5 měsíců a trvá po dobu 3 – 5 týdnů. Krmí se třikrát denně vařenou a omaštěnou kukuřicí. V různých zemích je již výkrm hus i kachen za účelem výroby foie gras zakázán, včetně České republiky. V Kalifornii je zakázán i jejich prodej.

Užívejte si proto možná poslední roky, kdy tato pochoutka může být na našich stolech, neboť Evropská Unie má v plánu od roku 2019 produkci foie gras zastavit.

Produkcí foie gras se zabývá například značka luxusních potravin Hudson Valley Foie Gras.

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Hudson Valley Foie Gras
80 Brooks Road Ferndale, NY 12734 USA
845-292-2500