Top hledané
Výsledky (0)
Společnost Meta dostala pokutu, piva se vyprodukovalo více i přes problémy s chmelem.

Ranní ptáče: Facebook dostal v Austrálii pokutu. Uvařilo se celosvětově více piva než loni

Radim Červenka
26. července 2023
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku.

Populární sociální síť se dostala do problémů v Austrálii a musí zaplatit vysokou pokutu. Rusko se zabývá stavem lidskoprávní problematiky v Česku a produkce piva je celosvětově letos vyšší než loni. S požáry bojují hasiči i v Chorvatsku.

Mark Zuckerberg, zakladatel facebooku

Meta dostala za Facebook v Austrálii pokutu 14 miliónů dolarů

Společnost vlastnící populární sociální síť Facebook dostala pokutu za neoprávněné shromažďování dat ve výši 14 miliónů amerických dolarů (20 mil. australských dolarů). Facebook sbíral informace ohledně místa, času a frekvence používání jiných aplikací uživateli za reklamními účely.

Podle soudu uvedené neinformované sbírání dat od uživatelů sociální sítě mohlo ovlivnit chování desítek tisíc australských občanů, uvedla informační agentura Reuters

Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany
Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany, Praha 1

Rusko se obává o dodržování lidských práv v Česku

Ministerstvo zahraničí Ruské federace vydalo zprávu v němž je konsternováno nad stavem dodržování lidských práv v Česku. Ruská vláda, která vede invazi na sousední Ukrajině, ve zprávě rozebírá útlak menšin v Česku, zejména nedobrý vztah k Rusům.

Dalšími bizardními momenty zprávy je údajné nedostatečné vyzdvihování role Ruska během 2. světové války anebo chování fotbalových fanoušků na stadionech během utkání nejvyšší soutěže. České Ministerstvo zahraničí reagovalo kritikou útoků Ruska na sousední stát, bombardování nemocnic a únosy dětí, které země organizuje na Ukrajině, napsaly Novinky.cz.

Otevřít v galerii (3)
Protesty v Rusku
Protesty v RuskuZdroj: Profimedia

Produkce piva stoupla, předpandemické úrovně však nedosahuje

Na celém světě se uvařilo 1,89 hektolitrů piva, což je o 1,3 procenta více než loni. Přesto světová produkce zlatého moku nedosahuje úrovně před pandemií v roce 2019, kdy se uvařilo 1,91 hektolitrů piva.

Ůroda chmele však letos naopak poklesla o 19 procent a sklidilo se 107 tisíc tun, příčinou byly povětrnostní podmínky a suché a horké počasí. Na produkcí piva však menší úroda chmele nebude mít vliv, jelikož se produkt snadno skladuje a je tak možné použít úrodu z předchozích let, informuje ČTK.

Otevřít v galerii (3)
Produkce piva stoupá
Produkce piva stoupáZdroj: Profimedia

Evropu dál sužují požáry, hoří nedaleko Dubrovníku

Extrémní sucho v Evropě pokračuje a v dalších Evropských zemích se vyskytují problémy s požáry. Aktuálně vypukly v Portugalsku, kde jsou každoročním jevem, ale také v turistických oblastech v Chorvatsku. Plameny se objevily 12 kilometrů od nejnavštěvovanějšího chorvatského města Dubrovníku.

Zatím nejsou hlášena žádná zranění. Situaci komplikuje nejen sucho, ale i silný vítr. V Dubrovnickoneretvanské župě bojuje s plameny 130 hasičů. Další požár vypukl nedaleko Splitu, kde je nasazeno 65 požárníku, uvedla ČTK. 

Otevřít v galerii (3)
Požáry vypukly i v Chorvatsku
Požáry vypukly i v ChorvatskuZdroj: Profimedia

Zdroje: ČTK, reuters.com, novinky.cz

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze