Top hledané
Výsledky (0)
Jaké plavky letos přibalit do kufru na dovolenou?

Miami Swim Week 2024: Letos nečekejte divočinu, trendy budou klasické modely, které už máte doma

Denisa Zajíčková
03. června 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Speciální rubrika
Nebojte se s partnerem letos sladit!

Plavky - nejdůležitější část oblečení pro nadcházející léto. Jak ale zvolit ty správné? A co letos vlastně frčí? Na to odpověděl tradiční Miami Swim Week 2024, který vyslal na molo barvy, klasické střihy i nejnovější modely. V hotelu SLS Miami Beach se konal totiž Týden plážové módy! A stálo to za to.

Miami Swim Week je jednou z největších a nejvýznamnějších událostí v oblasti plavecké módy na světě. Na Floridě se koná každoročně a přitahuje designéry, modelky, novináře, influencery i další profesionály z módního průmyslu. Představovány jsou tu nejnovější kolekce plavek od předních i nových návrhářů - a fantazii se meze nekladou. Letos se zdálo, že návrháři vsází na osvědčené střihy i barvy, které mají u zákazníků každoročně úspěch. Vyplatí se to?

Tato akce je pro návrháře plavek naprosto zásadní událostí celého roku. Vzhledem k měsíci, kdy se koná, přináší totiž unikátní příležitost dostat novou kolekci do povědomí zájemců a přimět je, aby nakoupili ještě před odletem na dovolenou! Kromě samotných módních přehlídek se během Miami Swim Week často konají také různé workshopy, večírky, networkingové akce a další aktivity, které umožňují účastníkům navazovat nové kontakty a spolupráce.

Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ
Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ, Okolí Prahy

Plážová móda si takovou akci žádá!

I letos ukázali návrháři své unikátní vize - od luxusních plavek zdobených drahokamy až po udržitelné a ekologické kolekce vyrobené z recyklovaných materiálů. Každý rok jsou zde představeny nejnovější střihy, barvy, materiály i technologie, které ovlivňují celý plavecký průmysl. V posledních letech se velký důraz klade na udržitelnost, s mnoha návrháři, kteří se snaží snížit svou ekologickou stopu použitím recyklovaných látek a etických výrobních postupů.

Bez zajímavosti také není, že Miami Swim Week má obrovský vliv na módní průmysl po celý rok. Mnoho trendů, které se zde objeví, se brzy stávají globálními fenomény. Návrháři a značky, které zde prezentují své kolekce, často získávají mezinárodní pozornost a uznání. To nejen podporuje jejich kariéru, ale také posouvá hranice plážové módy jako celku. Je to oslava kreativity a stylu. Připomíná, že i na plavkách záleží a do těch perfektně padnoucích se vyplatí investovat. A to s velikostí XS i XL - pokud se totiž žena cítí v plavkách dobře, je zaručeno, že bude vypadat skvěle. A to samé platí i pro muže!

Otevřít v galerii (2)
Přehlídka značky Mars the Label
Přehlídka značky Mars the LabelZdroj: Profimedia

Kde se vzaly plavky?

Letní oděv, který má v šatně téměř každý - to jsou plavky. Někdo je miluje, druhý nenávidí. Není však náhoda, že jsou dnes neodmyslitelnou součástí letních radovánek! Mají přitom bohatou historii, která sahá až do starověku. Nejstarší zmínky o plavkách pocházejí ze starověkého Řecka a Říma. Antičtí Řekové a Římané se často koupali nazí nebo používali jednoduché oděvy podobné tunikám. Fresky z Pompejí, města zničeného výbuchem Vesuvu v roce 79 n.l., zobrazují ženy v oblečení připomínajícím moderní bikiny, což naznačuje, že už tehdy oděv, nápadně podobný plavkám, existoval.

S příchodem 18. století se koupání začalo stávat populární volnočasovou aktivitou, zejména mezi evropskou aristokracií. Plavky z této doby byly ale velmi odlišné od těch dnešních. Ženy nosily dlouhé, těžké šaty z vlny nebo bavlny, které měly za úkol zakrýt co nejvíce těla. Muži nosili dlouhé kalhoty a košile. Pohodlné to zřejmě nebylo. Až viktoriánská éra přinesla určitou změnu v koupacím oblečení. Ženy stále nosily těžké, nepraktické šaty, ale objevily se také koupací šaty s nohavičkami, které byly přeci jen o něco praktičtější. Tyto oděvy byly často doplněny jakýmsi sáčkem s pískem, aby se při plavání nezdvihaly. Muži pak začali nosit jednodílné plavky, které připomínaly dnešní overaly.

Až začátkem 20. století přišla kýžená revoluce! V roce 1907 australská plavkyně Annette Kellerman udělala skandál, když se objevila v přiléhavých jednodílných plavkách, což vedlo k jejímu zatčení za neslušné chování. Nicméně její odvážný krok znamenal začátek nového přístupu a pohledu na plavky jako takový. Ve 20. a 30. letech 20. století začaly pak plavky postupně odhalovat více těla. Přiléhavé jednodílné plavky se staly standardem pro muže i ženy. Materiály jako nylon a elastan umožnily výrobu pohodlnějších a pružnějších plavek, což byl také velký krok kupředu. 

Otevřít v galerii (2)
Přehlídka Mars the Label ukázala i klasické modely, které všichni dobře znají
Přehlídka Mars the Label ukázala i klasické modely, které všichni dobře znajíZdroj: Profimedia

Den, kdy se zrodily bikiny

Myslíte si, že střih plavek, do kterých alespoň jednou za život hubne každá žena, tu byl vždy? Počkat si na něj ženy musely až s koncem druhé světové války. Milníkem bylo představení bikin v roce 1946. Francouzský návrhář Louis Réard pojmenoval svůj nový oděv po atolu Bikini, kde Spojené státy testovaly jaderné bomby. To mělo symbolizovat "výbuch ve společnosti". Bikiny byly mnohem menší než jakékoliv předchozí plavky a vyvolaly obrovskou kontroverzi. Návrhář to moc dobře věděl. Rychle si ale získaly svou popularitu a v oblíbenosti nepolevují ani skoro 80 let poté.

Neméně důležitá byla pak také šedesátá a sedmdesátá léta, která byla obdobím kulturních změn. Plavky se staly symbolem svobody a sexuální revoluce. Bikiny se staly ještě menšími. Dnes jsou plavky dostupné v mnoha stylech, střizích i materiálech. Návrháři neustále hledají nové inovace a trendy. V posledních letech se také zvyšuje zájem o udržitelné a ekologické materiály. Důraz je dnes kladen nejen na styl, ale také na funkčnost a komfort.

A právě v Miami bylo v posledních dnech vidět, že letos bude na pultech rozhodně z čeho vybírat! Tak které budou ty vaše?

Zdroj: redakce, elle.com, vogue.com, fashionhistory.edu

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze