Top hledané
Výsledky (0)
Anglie má další šanci na svůj první evropský titul.

Ranní ptáče: Anglie bude opět ve fotbalovém finále ME. NATO chce stavět raketovou základnu v Polsku

Radim Červenka
11. července 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Anglie oslavuje vítězství nad Nizozemskem

Angličané gólem v poslední minutě proklouzli do finále ME ve fotbale a mají šanci na svůj historicky první titul mistrů Evropy. Na summitu NATO ve Washingtonu byla oznámena výstavba raketové základny armády USA v Polsku. George Clooney vyzval k odstoupení Bidena z prezidentských voleb, i když patřil k jeho největším podporovatelům. Čína staví největší kapacity na solární a větrnou elektřinu na světě.

Těsná výhra poslal tým Anglie do dalšího finále

Jeden z týmů, který reprezentuje Spojené království Velké Británie, dokráčel do finále letošního mistrovství Evropy po porážce Nizozemska 2:1. Do posledního zápasu se Angličané dostali i na minulém šampionátu, kde podlehli Itálii v penaltovém rozstřelu. Nyní je čeká Španělsko, které bude útočit na rekordní čtvrtý evropský titul.

Anglie na první triumf na kontinentálním mistrovství stále čeká. Naopak je jasné že Nizozemci svůj triumf z minulého mistrovství v Německu z roku 1988 nezopakují. 

Prodej investičního bytu s předzahrádkou
Prodej investičního bytu s předzahrádkou, Praha 6

"Zapsali jsme se do historie, úžasný úspěch. Jsem nesmírně hrdý na všechny hráče a realizační tým. Dostat se do finále v cizí zemi je opravdu výjimečné. Zbývá udělat už jen jediný krok a za tím si v neděli musíme jít,"

řekl anglický kapitán Harry Kane podle ČTK.

USA postaví novou raketovou základnu v Polsku

Nová americká základna protivzdušné obrany v severním Polsku, která má v rámci širšího protiraketového štítu NATO odhalovat a zachytávat útoky balistických raket, je připravena k misi, oznámila ve středu západní vojenská aliance.

V projevu na okraj summitu NATO ve Washingtonu šéf aliance Jens Stoltenberg uvedl, že připravenost základny je důležitým krokem pro transatlantickou bezpečnost tváří v tvář rostoucí hrozbě, kterou představují balistické rakety. Summit opět potvrdil, že současný ruský režim je největší bezpečnostní hrozbou pro dnešní svět, uvedla agentura Reuters.

Otevřít v galerii (1)
NATO
NATOZdroj: Pixabay

George Clooney pochybuje o Bidenově kandidatuře, jako jeden z jeho největších podporovatelů

Filmová hvězda a celoživotní demokrat George Clooney se ve středu připojil k výzvám, aby Joe Biden opustil prezidentské volby, a to jen několik týdnů poté, co byl hlavním hostem benefiční akce, která přinesla rekordní výtěžek pro prezidentovu volební kampaň. Clooney v článku pro New York Times uvedl, že má Bidena rád, ale strana by s ním jako kandidátem ztratila prezidentské volby i jakoukoli kontrolu v Kongresu.

"Není to jen můj názor, je to názor všech senátorů, členů Kongresu a guvernérů, se kterými jsem soukromě mluvil,"

napsal Clooney podle agentury AP.

Čína staví dvě třetiny větrných a solárních elektráren

Téměř dvě třetiny velkých větrných a solárních elektráren ve výstavbě na celém světě se nachází v Číně, kde rostoucí kapacita obnovitelných zdrojů stlačila podíl uhlí na výrobu elektřiny na nové minimum, ukázal ve čtvrtek zveřejněný výzkum.

Podle zprávy amerického think-tanku Global Energy Monitor (GEM) se v Číně staví 339 gigawattů (GW) větrných a solárních elektráren, což představuje 64 % celosvětového objemu. To je osmkrát více než projektový plán Spojených států, které jsou se 40 GW na druhém místě, informuje agentura Reuters.

Zdroje: reuters.com, apnews.com, ČTK

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze