Top hledané
Výsledky (0)
Poslední summit NATO ovlivnil také ruský útok na dětskou nemocnici na Ukrajině.

Ve Washingtonu proběhl summit NATO, nechyběl Petr Pavel: zástupci aliance ujišťovali Zelenského o pokračující podpoře

Radim Červenka
12. července 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Petr Pavel

Tento týden probíhal ve Washingtonu, hlavním městě USA, summit Severoatlantické aliance (NATO). Zástupci řešili podporu Ukrajině, která čelí ruské invazi. Aliance nadále považuje Rusko za největší bezpečnostní riziko současnosti. Zásadním způsobem bylo setkání lídrů aliance poznamenáno raketovým útokem Ruska na dětskou nemocnici na Ukrajině. Setkání se účastnili i zástupci ČR, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a prezident Petr Pavel.

Aktuální summit byl už 75. v historii celého paktu, a i proto se konal v hlavním země nejvýznamnějšího člena, v USA ve Washingtonu. Příští setkání se bude konat Haagu v Nizozemsku v roce 2025. Hlavním tématem bylo Rusko jakožto bezpečnostní riziko pro celý svět.

Summitu se pak také zúčastnili zástupci Jižní Korey, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a také zástupci Evropské unie, jakožto paktu, který se svými členy do značné míry překrývá s NATO. V usnesení varovali před rostoucím nebezpečím nejen ze strany současného ruského režimu, ale také od totalitních režimů v Číně a Severní Koreji.

Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha
Pronájem luxusního bytu 3+kk Pařížská, Praha, Praha 1

Na summitu nechyběl prezident Petr Pavel

"Druhý den summitu NATO přinesl jasnou odpověď na ruskou agresi na Ukrajině. Ukrajina může zvítězit pouze s naší pomocí a proto se dnes všechny státy s výjimkou Maďarska zavázaly k další podpoře napadené země. Zároveň prohlubujeme spolupráci s indopacifickými partnery, tedy Austrálií, Novým Zélandem, Jižní Koreou a Japonskem, se kterými sdílíme stejné hodnoty, ale také odpovědnost za globální bezpečnost. Dvoudenní jednání nás významně posunulo v zefektivnění našich obranných schopností, větší odolnosti Aliance a v pomoci Ukrajině na její cestě k míru a plnému členství v NATO,"

komentoval na svém účtu na síti X prezident Petr Pavel svou účast na akci a dění na summitu.

Ze zástupců nečlenských států vystoupil před plénem také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Válka na Ukrajině byla klíčovým tématem i tohoto summitu, kde se projednávaly další možnosti pomoci pro napadenou zemi.

Spojenci se dohodli na zřízení organizace NATO pro bezpečnostní pomoc a výcvik na Ukrajině, která bude koordinovat poskytování vojenského vybavení a výcviku Ukrajině. Rovněž oznámili příslib dlouhodobé vojenské pomoci Ukrajině s minimálním základním objemem 40 miliard eur v příštím roce.

"Tento závazek zajistí větší sdílení břemene vojenské podpory. Poskytne také Ukrajině spolehlivou podporu, kterou potřebuje k odstrašení a obraně proti budoucí ruské agresi nyní i v budoucnu,"

komentoval záměr dosluhující generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu.

Generální tajemník uvítal, že dvoustranné bezpečnostní dohody s Ukrajinou podepsalo více spojenců, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 20. Vyzdvihl rovněž, že se spojenci dohodli na zřízení společného analytického, výcvikového a vzdělávacího centra NATO-Ukrajina v Polsku.

Blouznění o míru a manažeři eskalace

Průběh celé akce zásadně poznamenal ruský útok raketami dlouhého doletu na dětskou nemocnici v Kyjevě. Bezprecedentní útok na civilní objekt sloužící k ošetřování nemocných dětí si vyžádal desítky obětí včetně těch dětských.

"Rusko právě bombardovalo největší ukrajinskou dětskou nemocnici. Den před zahájením summitu NATO. Protože můžou, protože je to baví, smějí se, protože vědí, že "manažeři eskalace" jsou příliš vyděšení, než aby je zastavili. Nemocnice plná dětí,"

kritizovala situaci komentátorka bezpečnostní politiky Jessica Berlin na X.

"Zatímco užiteční idioti blouzní o míru s Putinem, on posílá rakety na dětskou nemocnici. Právě mířím do Washingtonu na summit NATO, kde budu prosazovat dlouhodobou strategii na zadržování Ruska. Před agresí nelze ustupovat,"

rovněž si nebral servítky se zastánci ústupkové politiky směrem k Rusku na síti X český ministr zahraničí Jan Lipavský s poukazem na to, že podobné brutální útoky na civilní cíle rozhodně nejsou aktem snah na mírovém řešení konfliktu, jak např. nedávno prezentoval ruské postoje maďarský premiér Viktor Orbán po schůzce s Vladimirem Putinem v Moskvě.

Zdroje: natot.int., x.com, cnn.com, seznamzpravy.cz, autorský článek

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze