Top hledané
Výsledky (0)
Čeští sportovci získali na olympiádě v Paříži zlatou a bronzovou medaili.

Olympijské ohlédnutí: první medaile pro Českou republiku. Zlato v tenisu a nečekaný bronz v šermu

Miroslav Oupic
05. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč se zlatými medailemi.

Letní olympijské hry pokračují a my se dnes opět podíváme, jak se dařilo našim reprezentantům. Souhrn zahrnuje pátek až neděli, tedy soutěžní dny 7, 8 a 9.

Naši bronzoví šermíři - Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr.
Český cyklista Mathias Vacek po luxusním 11. místě v časovce nastoupil i do cyklistického závodu s hromadným startem a po 272 kilometrech skončil na pěkném 19. místě.
Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek letos bohužel třetí zlato v řadě nepřidá.
Čeští plážoví volejbalisté David Schweiner a Ondřej Perušič vypadli hned v prvním kole vyřazovací části turnaje.

Zlatý český tenis

Bývalí životní partneři Tomáš Macháč-Kateřina Siniaková vyhráli v mixu i finálový zápas, a tak získali zlaté medaile! Kateřina Siniaková je tedy dvojnásobnou olympijskou vítězkou, neboť na minulé olympiádě v Tokiu zvítězila také ve čtyřhře s Barborou Krejčíkovou.

Naši tenisté měli možnost získat ještě další dvě bronzové medaile, což se bohužel ani jednomu páru nepovedlo. V mužské čtyřhře dvojice Tomáš Macháč a Adam Pavlásek nezvládl sobotní finále, stejně jako v neděli ženská dvojice Linda Nosková-Karolína Muchová. Ale i tak český tenis je doposud nejúspěšnější český sport na této olympiádě – 1. místo a dvakrát 4. místo.  

Bronzoví šermíři překvapili všechny

Čeští šermíři v disciplíně kord dvakrát překvapili nejen sami sebe a fanoušky, ale celý šermířský svět. Poprvé, když vyhráli čtvrtfinále s velkým favoritem týmem Itálie, který byl na olympiádě nasazen jako tým č. 2. Rozhodující závěrečný souboj vyhrál Jakub Jurka, který čtyřbodové manko přeměnil v posledním souboji na české vedení, které vydrželo až do samotného konce!

V semifinále s Japonci, kteří obhajovali zlato z minulé olympiády, Češi ještě minutu před koncem vedli, ale nakonec prohráli. Dostali se tak k zápasu o třetí místo. V něm nastoupili proti velkému favoritovi a diváky hnanému domácímu mužstvu Francie.

Už od začátku český tým prohrával, ale v závěrečném souboji opět Jakub Jurka ukázal své umění a pevné nervy a otočil pětibodovou ztrátu na nejcennější vítězství 43:41!

Bronzové medaile tedy získal kvartet Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr. Hned poté 42letý Jiří Beran ukončil svou čtvrtstoletí dlouhou šermířskou kariéru.

Vacek se v cyklistickém pelotonu neztratil

Dvaceti dvouletý cyklista Mathias Vacek po luxusním 11. místě v časovce nastoupil i do cyklistického závodu s hromadným startem a po 272 kilometrech skončil na pěkném 19. místě.

Švíková potěšila

V jachtingu potěšila ve windsurfingu Kateřina Švíková, která jako česká suchozemská závodnice obsadila konečné 9. místo, když v jedné z rozjížděk byla dokonce třetí a dvakrát pátá.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Našim největším nadějím se nedařilo

V těchto třech dnech se nedařilo českým závodníkům, kteří byli považováni za možné vítěze olympijských medailí.

Dvojnásobný olympijský vítěz judista Lukáš Krpálek byl vyřazen ve druhém kole. Aktuálně světoví mistři světa plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner, sice dvakrát vyhráli v základní skupině, ale prohráli hned první zápas ve vyřazovací části s Nizozemci. I další česká dvojice Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová vypadl, a to v předkole vyřazovací části s Němkami.

Ve vodním slalomu se olympijskému vítězi z Tokia Jiřímu Prskavcovi nepovedlo finále, ve kterém skončil na 8. místě. Překvapivě se ale dostal s Lukášem Rohanem v nové soutěži kajak kros do čtvrtfinále, kde boj o medaile proběhne dnes v pondělí.

Po Jiřím Přívratským, který byl čtvrtý v třípolohové malorážce na 50 metrů, ani jeden český střelec nebo střelkyně nepostoupili do finále ve svých soutěžích.

Zapadli také čeští lukostřelci i badmintonisté.

Koulař Tomáš Staněk ve finále nezopakoval kvalifikační hod a ve finále skončil až na 10. místě.

Pronájem bytu 3+kk - Praha 1 - 108
Pronájem bytu 3+kk - Praha 1 - 108, Praha 1

 

Na co se můžeme těšit?

V následujících 3 dnech se můžete těšit na následující závody.

  • Posunou se Jiří Prskavec a Lukáš Rohan v kajak krosu do finále a získají medaili?
  • Skokan do dálky Radek Juška postoupil do finále druhým nejdelším skokem. Dosáhne ve finále na medaile?
  • Jak dopadne český atlet s největší formou – oštěpař Jakub Vadlejch?  
  • Velkou českou nadějí je také sportovní lezec Adam Ondra.
  • Na jakém místě dojedou do cíle rychlostní kanoisté Martin Fuksa a Josef Dostál?
  • Jak uspějí naše dvě golfistky Klára Davidson Spilková a Sára Kousková?

 

Zdroj: Česká televize, Olympics.com, Idnes.cz, autorský text, komentář

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze