Top hledané
Výsledky (0)
Některým našim sportovcům se za poslední 4 dny dařilo, i když nezískali žádnou medaili.

Olympijské ohlédnutí: 4 dny bez medaile. Máme alespoň nový český rekord

Miroslav Oupic
09. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Amélie Švábíková překonává laťku ve výšce 480 cm a vytváří nový český rekord.

Letní olympijské hry pokračují a my se dnes opět podíváme, jak se dařilo našim reprezentantům. Souhrn zahrnuje pondělí až čtvrtek, tedy soutěžní dny 10, 11, 12 a 13.

Lukáš Rohan vybojoval na divoké vodě v úplně nové disciplíně kajak kros 4. místo.
Oštěpař Jakub Vadlejch zůstal jen 4 cm od bronzové medaile.
Česká běžkyně Lurdes Gloria Manuel se v 19. letech dostala až do semifinále běhu na 400 metrů.
Radek Juška ve finále skoku do dálky nezopakoval svůj kvalifikační skok 815 cm. Ve finále skončil až na 10. místě výkonem pouze 783 cm.

Oštěpař Jakub Vadlejch zůstal jen 4 cm od bronzu

Českoslovenští a čeští oštěpaři skoro vždy patřili bezi favority, vzpomeňme jen olympijské vítěze Danu Zátopkovou, Jana Železného (trojnásobný olympijský vítěz) a Barboru Špotákovou (dvojnásobná olympijská vítězka). Na olympiádě v Paříži se k nim měl také přiřadit velký favorit Jakub Vadlejch, který získal na minulých olympijských hrách stříbrnou medaili a v letošním roce se stal mistrem Evropy. Mužská oštěpařská soutěž na letošní olympiádě však byla velmi kvalitní a vítěz Pakistánec Aršad Nadím hodil svým oštěpem olympijský rekord 92,97 metrů. Jakub Vadlejch i přes svůj dlouhý pokus 88,50 metrů skončil bohužel na 4. místě, jen 4 cm od medaile.   

Dalším českým sportovcem, který vybojoval na divoké vodě v úplně nové disciplíně kajak kros 4. místo byl vodní slalomář Lukáš Rohan.

V této disciplíně bojují specialisté a na těchto olympijských hrách také kanoisté a kajakáři, kteří závodili ve svých disciplínách. Když už dozávodili, mohli se účastnit kajak krosu. Lukáš Rohan tuto disciplínu nemá v lásce, protože rád soutěží s vodou a nikoliv se třemi protivníky na trati. Ale jak vystartoval, postupně se dostal do čtvrtfinále, semifinále a šťastně i do finále!

Mezi 4 finálovými závodníky sice obsadil poslední místo, ale jeho postup do finále byl obdivuhodný.

V kajak krosu se zázraky dějí, ale to by musel být velký zázrak. Bylo blízko tomu, aby to vyšlo i na medaili, která nám chybí. Mrzí mě, že to nevyšlo, ale je to i tak obrovský úspěch. Moc nechápu, jak se to stalo,“

zhodnotil Lukáš Rohan po svém finálovém závodě pro Radiožurnál Sport.

Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748
Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748, Praha 6

Velkou radost připravila českým divákům i ostatním českým sportovcům skokanka o tyči Amélie Švábíková. Sice skončila na 5.místě, ale v úžasném závodě překonala laťku ve výšce 480 cm, což je nejen o 7 cm její osobní rekord, ale je to také český národní rekord!

V dřívějších olympijských hrách by tento výkon určitě stačil na vítězství nebo na medaili, od které byla nyní Švábíková vzdálena jen 5 cm.

Odvážný výkon a velkou nadějí pro českou atletiku je devatenáctiletá čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, která si na své první olympiádě vyběhla semifinále! Do finále už nepostoupila, ale i tak je to velmi pěkný výkon.

Radek Juška nepotvrdil svůj kvalifikační skok

Hodně se očekávalo od skokana do dálky Radka Jušky, zvláště když se do finále dostal druhým nejdelším skokem kvalifikace - 815 cm. Ve finále ale už tento daleký skok nepředvedl a výkonem 783 cm obsadil bohužel až 10. místo.

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

 

Na co se můžeme těšit?

V posledních 3 dnech se můžete těšit na následující závody:

  • Už dnes bude ve finále ve sportovním lezení o medaili soutěžit Adam Ondra. Jeho semifinálové vystoupení skončilo na 3.místě, ale finále se začíná od nuly.
  • Do finále oštěpu postoupila Nikola Ogrodníková,
  • Do finále rychlostní kanoistiky se probojovali i naši tři sportovci – Martin Fuksa, Josef Dostál a jeho snoubenka Anežka Paloudová,
  • Ve finále ve skoku do výšky bude také náš atlet Jan Štefela,
  • Do finále vzpěračů nad 102 kg se dostal Kamil Kučera.

Zdroj: Radiožurnál Sport, Česká televize, Olympics.com, Idnes.cz, autorský text, komentář

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze