Top hledané
Výsledky (0)
Írán se pokouší destabilizovat USA před volbami, cíle si vybírá na obou stranách.

Ranní ptáče: Írán podniká kybernetické útoky proti Trumpovi i Harrisové. Vědomostní soutěže se budou jmenovat nadále "olympiády"

Radim Červenka
20. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Donald Trump

Írán se pokouší ovlivňovat veřejné mínění v USA kybernetickými útoky na kampaně současných prezidentských kandidátů. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) odmítl požadavky olympijského výboru na zrušení užívání termínu "olympiáda" pro dětské vědomostní soutěže. V Řecku se uklidnila situace ohledně rozsáhlých požárů v okolí Athén, lidé se vracejí do zpustošených domovů. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken informoval o ochotě Izraelců akceptovat požadavky pro příměří v Gaze.

Kybernetické útoky Íránu míří jak na Donalda Trumpa, tak na Kamalu Harrisovou a Joe Bidena

Spojené státy v pondělí obvinily Írán z kybernetických operací proti kampaním obou amerických prezidentských kandidátů a z ovlivňování americké veřejnosti s cílem rozdmýchat politické neshody.
Prohlášení potvrdilo obvinění, které počátkem tohoto měsíce vznesla kampaň republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, že Írán hackersky napadl jednu z jejích internetových stránek, což vyvolalo vyšetřování FBI.

Trump tehdy uvedl, že Írán byl „schopen získat pouze veřejně dostupné informace“. Írán se podle amerického prohlášení rovněž zaměřil na kampaň viceprezidentky Kamaly Harrisové, která má tento týden na sjezdu Demokratické strany oficiálně přijmout prezidentskou nominaci, uvedla agentura Reuters.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

Ministr Bek odmítl požadavky olympijského výboru na zrušení vědomostních olympiád

Mezinárodní olympijský výbor a jeho česká odnož Český olympijský výbor (ČOV) mají ze zákona výhradní právo k užíváni olympijských symbolů. Správci olympijského dědictví skrze něj chtěli zrušit užívání názvu "olympiáda" zažitého pro dětské a mládežnické vědomostní soutěže.

"Věřím tomu, že už se nebudou opakovat podobné kolizní situace, kdy někteří organizátoři se obávali, že nebudou moci používat dokonce ani to označení olympiáda. Nic takového nehrozí,“

řekl ke kauze ministr školství Mikuláš Bek (STAN) podle ČTK a odmítl spekulace, že by ČOV mohl uplatnit zákon ohledně užívání olympijských symbolů tímto směrem. 

Řekové se vrací do spáleného předměstí Atén po opadnutí požárů

Nejhorší letošní požár v Řecku se prozatím zmírnil, ale hasiči stále pracují na uhašení posledních zbytků ohně. Poté, co požár o víkendu vypukl, zachvátil více než 156 čtverečních mil (400 km2) lesů v regionu Attika až po předměstí Atén. Tisíce obyvatel byly evakuovány.

„V určitém okamžiku byl oheň rychlejší než auta. Na horách nebyly žádné cesty, kde by se dala zastavit nákladní auta a kde by se dalo bojovat se samotným požárem,“

uvedl pro CNN Vasilis Xypolitas, starosta obce Kifisia na předměstí Atén.

Přestože se požáry v Řecku staly každoročním jevem, žádný z nich nedosáhl takové blízkosti Atén, města s více než třemi miliony obyvatel. Obyvatelé okolních vesnic uvedli, že byli šokováni tím, jak rychle se oheň rozšířil.

Izrael podle Blinkena přijal podmínky příměří v Gaze

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že Izrael přijal návrh na překlenutí rozporů, které brání příměří a propuštění rukojmích v Gaze, a vyzval Hamás, aby učinil totéž, aniž by uvedl, zda byly řešeny obavy, na které se militantní skupina odvolává.

Jednání, při nichž jde o hodně, nabyla v posledních dnech na naléhavosti, neboť diplomaté doufají, že dohoda odradí Írán a libanonský Hizballáh od pomsty za cílené zabití dvou předních bojovníků, z něhož byl obviněn Izrael. Stupňující se napětí vyvolává obavy z ještě ničivější regionální války, informovala agentura AP.

Zdroje: apnews.com, reuters.com, cnn.com, ČTK

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze