Top hledané
Výsledky (0)
Ani zasnoubená, ani svobodná. Tak by se dal v kostce charakterizovat vztah mezi dvěma lidmi, kterému se říká situationship. Setkali jste se již s tímto pojmem? Možná v něm také žijete, jen o tom ještě nevíte.

Situationship: Vztah, který nelze označit za standardní. Naši prarodiče se s ním setkali více, než generace Z

Kristina Valachyová
11. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
8 minut
Víte, co znamená „situationship“?

Nemůžete se shodnout na tom, co přesně mezi vámi je. Jste spolu, ale nejste oficiálně pár, dokonce ani v otevřeném vztahu. Je to jako zóna, kde nejsou žádné podmínky ani pravidla. Nevíte, kam to směřuje. Dalo by se říct, že se chováte tak, jako byste spolu opravdu chodili, a lidé kolem vás si to i myslí. Nechcete být ale svázaní a užíváte si určitou míru svobody.

Situationship je volné randění bez závazků
Situationship je sice trendy, ale může vyvolávat pocity úzkosti
Jste v situaci, kdy se s někým stýkáte, ale vztah to není
Spojení je povrchové

Randění už nevypadá jako ze starých filmů, kdy jít do kina nebo dát si společný drink znamenalo "zoficiálnění" páru. Generace Z výrazně předefinovala postoje k randění. K lásce a sexu přistupuje velmi pragmaticky, nedává přednost navazování závazných romantických vztahů, jak tomu bylo dříve. To však neznamená, že mladí lidé nemají vůbec zájem o romantiku a intimitu, spíše nacházejí nové způsoby, jak uspokojit své touhy a potřeby v souladu se svým vlastním životem. Tento posun vedl ke vzniku konceptu "situationship" – termínu, který definuje šedou zónu mezi přátelstvím a vztahem

Lidé se scházejí, aby spolu strávili pár příjemných hodin

Nevíte, jestli spolu budete za týden, co budete dělat za měsíc nebo přes léto? Žijete více v přítomnosti a každý den řešíte zvlášť. Někdy jste spolu několik dní v kuse, jindy si týden ani nepíšete. Prostě žijete tady a teď a neřešíte to, co se stane později. Pokud jste si odpověděli na vše ano, tak to prožíváte situationship.

Název situationship se skládá ze dvou slov: situation a relationship. V doslovném překladu to znamená situace a vztah. Dalo by se říct, že situationship by se dal přeložit něco jako vztah podle situace. Jedná se o vztah, který nelze označit za standardní. Takový vztah nemá jasně definovaná pravidla a je nezávazný. Oba partneři v tomto vztahu mohou společně prožívat věci jako ve standardním vztahu – randění, fyzickou a emocionální blízkost, ale většinou bez jakýchkoli očekávání. Není výjimkou, že je tento vztah tajný, partneři se spolu neobjevují na veřejnosti, setkávají se pouze v soukromí.

Byt 3+kk na prodej - Praha 9 - 75m2
Byt 3+kk na prodej - Praha 9 - 75m2, Praha 9

Lucie byla ve vztahu asi dva roky. S chlapcem se pravidelně nesetkávali. Často se vídali několikrát týdně a byly doby, kdy se viděli jen jednou za dva týdny.

"Nevím, jestli bych řekla, že jsme zamilovaní, ale určitě nejsme jen přátelé. S nikým jiným jsme se za tu dobu nepotkali, ale nezakazovali jsme si to, spíš to přišlo přirozeně," popisuje pro LP-Life.cz. Pouze jejich nejbližší přátelé věděli, že se scházejí.

Jaké jsou výhody a nevýhody?

Největší výhodou je nezávaznost.

To znamená, že jste svému partnerovi nic neslíbili a samozřejmě můžete z tohoto vztahu kdykoli vycouvat. Dává vám to větší flexibilitu a cítíte se méně pod tlakem. Neplánujete společně budoucnost, žijete takříkajíc v přítomnosti, pouze silou přítomného okamžiku. Takový vztah pokrývá všechny vaše emocionální nebo fyzické potřeby.

Nevýhodou jsou různě nastavená očekávání.

Jeden od tohoto vztahu očekává méně, druhý více. Pokud se o tom partneři mezi sebou nebaví, může to vést ke zbytečným nepřehledným situacím a pak nastává problém. Proto je velmi důležité definovat tento typ vztahu na začátku, abyste se vyhnuli možnému zklamání.

Žijete v něm také?

Pokud jste se ocitli v tomto typu vztahu, je rozhodující, zda vám to tak vyhovuje nebo ne. Hranice mezi standardním vztahem a situačním vztahem je často velmi tenká. Zatímco jeden z partnerů si může myslet, že má klasický vztah, druhý jej vnímá jako nezávazný. Možná vám bude připadat nepochopitelné, proč ten druhý najednou zmlkne, nechce se s vámi setkat nebo na vás nemá čas. Odůvodním vám to jednou větou: „Já ti nic neslíbil.“ I když možná děláte všechny věci společně jako ostatní páry – trávíte spolu čas, věnujete se společným koníčkům, chodíte na rande, máte sex, tak vám stále vám něco chybí. Možná je váš vztah tajný, setkáváte se jen vy dva, váš partner vás nepředstavil rodině nebo přátelům. Možná neexistuje žádné vyznání lásky nebo plánování společné budoucnosti. To vše, a ještě více může být neklamným znamením, že pravděpodobně žijete v situationshipu.

Je tento vztah pro vás?

Musíte si uvědomit, proč jste na začátku šli do tohoto typu vztahu. Z nudy? Chtěli jste zapomenout na svého bývalého partnera? Najednou někdo vstoupil do vašeho života a vy jste ještě nebyli připraveni na skutečný vztah? Nebo vám jen zoufale chyběl někdo po vašem boku? Pokud chcete, aby vám tento vztah vydržel, je potřeba si čas od času položit otázku, zda důvody, proč jste do takového vztahu šli, stále platí, nebo zda už hledáte něco jiného.

Situationship obvykle nemá tendenci někam růst. Psychologové říkají, že pokud se asi po šesti měsících neposune do skutečného vztahu, je velmi malá šance, že se to stane později.

Co říkají statistiky?

Portál TOP 10 provedl nedávno výzkum ohledně situationship a přišel k zajímavým výsledkům. Pokud jste si mysleli, že situationship je hlavně rozšířen mezi mladou generací, tak opak je pravdou. Podle jejich výsledků se nejvíce s tímto typem vztahu setkala generace, které se přezdívá „Baby Boomers,“ tedy skupina lidí, kteří se narodili po druhé světové válce, kdy došlo k výraznému nárustu populace. Procentuálně hovoří o 49 % dotazovaných. Naopak nejméně se s s tímto typem vztahu setkala zmiňovaná generace Z, jen v 32 %.

Tato zjištění naznačují, že situationships není nový koncept. Někteří to mohou vidět jako pojem "kamarádství s výhodami". V průzkumu se ptali veřejnosti, zda si myslí, že tyto pojmy znamenají totéž, nebo jsou odlišné. Většina lidí se shoduje na tom, že koncept situationship je úplně stejný (38 %) nebo alespoň podobný (41 %) jako koncept "kamarádství s výhodami".

26 % situationships začíná na seznamovacích aplikacích

Dvacet šest procent respondentů, kteří uvedli, že jsou v současné době v tomto vztahu, uvedlo, že mohou poděkovat seznamovacím aplikacím, jako je např. známý Tinder. Dalších 15 % začalo se svým situationship poté, co jim někdo napsal prostřednictvím soukromých zpráv na sociálních sítích. Nicméně staromódní metody zůstávají nejběžnějším způsobem, jak se s někým seznámit. Zatímco 25 % uvedlo, že jejich situationship začal poté, co se poprvé osobně setkali, dalších 14 % uvedlo, že za to mohou poděkovat svým přátelům a rodině.

Kromě situationshipu existují i další netypické vztahy

Vzájemné poznávání a randění obecně nebylo nikdy tou nejjednodušší činností, ale s příchodem nových možností a technologií se to opět posunulo na vyšší, náročnější úroveň. Lidé se navzájem poznávají na sociálních sítích nebo seznamkách, a tak není divu, že se objevily nové pojmy, které v minulosti nebyly tak známé. Kromě situationshipu existují i další vztahy.

Breadcrumbing

První termín, o kterém budeme diskutovat, se nazývá breadcrumbing. Dochází k němu tehdy, když vás někdo v podstatě vodí za nos, ale nechce vážný vztah. Pokud vám někdo, s kým byste chtěli mít vztah, dává jen tolik pozornosti nebo slov, abyste stále měli zájem, je pravděpodobné, že jste se stali obětí této praktiky.

Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2
Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2, Praha 9

Soft launch (lehké představení)

Tento termín nastává, když někdo na svých sociálních sítích zveřejní pouze narážku na to, že se s někým setkává, ale vůbec neodhaluje jeho pravou identitu. Tuto nápovědu obvykle ukazuje tím, že si vyfotí dva talíře v restauraci nebo se podělí o fotografie se svým partnerem otočený zády nebo známé focení držení za ruku.

Vzhledem k tomu, že žijeme v době sociálních sítí, je přidávání takových fotografií pohodlným způsobem pro ty, kteří chtějí ukázat, že se s někým setkávají, ale nechtějí prozradit, kdo to je. Toto označení se ale používá i v případě, když pár o sobě nemluví jako přítel a přítelkyně, protože existují obavy, že vztah nebude fungovat.

Submarining

Termín ponorka se používá při randění, když někdo náhle zmlkne, přestane komunikovat a po určité době se znovu objeví. Jako by byl ponořen a poté se znovu vynořil.

Jsem si jistá, že víte, jak taková ponorka funguje, a proto si tento způsob v randění dokážete velmi dobře představit. Není to příjemné, zvláště když se pomalu uzavíráte do sebe a najednou se ten člověk vynoří, jako by se nechumelilo.

Může vám to také připomenout ghosting (vypaření), ale zde jde o trvalé ukončení kontaktu, ponorka si vyžaduje znovu vynoření, většinou prostřednictvím zprávy. Ti, kteří zažívají tento typ chování, jsou většinou zmatení, úzkostliví a může jim to ublížit.

Roaching

Vyznačuje se hlavně tím, že pokud potkáte jednoho člověka a myslíte si, že jste jediný, nemusí to tak bohužel být. Může se stát, že se dotyčný setkává ve stejnou dobu s jinými lidmi a vaše exkluzivita se pomalu vytrácí.

Nejčastěji k tomu většinou dochází na začátku vztahu, kdy se objevuje nejistota nebo neochota se zavázat. Není to příjemné a určitě by se to nemělo stávat, ale je to něco, co prostě nemůžete ovlivnit.

Orbiting

Typické je, že vám daná osoba přestane posílat textové zprávy, ale vy od ní nadále vidíte interakce na sociálních sítích. To zahrnuje sledování vašich příběhu na sociálních sítích nebo komentování či lajkování příspěvků. Vyskytuje se to také v seznamovacích aplikacích, kde s někým máte shodu, ale nevyvíjí se žádné kroky k tomu, aby se s vámi osobně setkali.

Stručně řečeno, může vztah ukončit, ale i tak vás svým způsobem stále má na očích a nepřestává sledovat. Někdy to může dokonce vyvolat pocit, že vás neustále sleduje a kontroluje. Kdo ví.

Fizzling

Podstata pojmu spočívá hlavně v tom, že se ve vztahu pomalu vytváří určitý odstup, jako by se člověk ve vztahu začal postupně vzdalovat.

Propast se postupně prohlubuje, až nakonec vztah tiše zmizí. Tuto metodu většinou využívají lidé, kteří nechtějí vést složité rozhovory a raději nechají vztah přirozeně zmizet, než aby přímo řekli, co je v sázce.

Tak co? Ocitli jste se v některém z těchto vztahů?

Zdroj: autorský text, vlastní dotazování, BBC, glamourmagazine.co.uk, womenshealthmag.com, vogue.com, time.com, top10.com

Znáte takový typ vztahu?
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze