Top hledané
Výsledky (0)
Na letišti Miyazaki v Japonsku explodovala bomba z bojů druhé světové války.

Ranní ptáče: V Japonsku explodovala bomba z druhé světové války. Růst platů ve veřejném sektoru bude řešit vláda s odbory

Radim Červenka
03. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Kráter po výbuchu na letišti

Na japonském letišti postaveném v roce 1943 ke startům sebevražedným letadel Kamikadze vybuchla americká bomba z druhé světové války. Vláda bude jednat s odbory o navýšení platů pro státní zaměstnance. Rakousko čeká obtížné vyjednáváni o vzniku vládní koalice. Na Tchaj-wan udeřil tajfun Krathon.

Americká bomba vybuchla v Japonsku

Nevybuchlá americká bomba z druhé světové války, která byla zakopána na japonském letišti, ve středu explodovala a vytvořila velký kráter na pojezdové dráze a došlo ke zrušení více než 80 letů. Při výbuchu bomby na letišti Mijazaki v jihozápadním Japonsku nebyl nikdo zraněn a v blízkosti se nenacházelo žádné letadlo. Vyšetřování sil sebeobrany a policie potvrdilo, že výbuch způsobila 500kilogramová americká bomba a že nehrozí žádné další nebezpečí. Úřady zjišťovaly, co bylo příčinou její náhlé detonace.

Hlavní tajemník vlády Jošimasa Hajaši uvedl, že od středečního odpoledne bylo na letišti zrušeno více než 80 letů. Letiště uvedlo, že škody na pojezdových drahách byly přes noc opraveny a lety byly obnoveny ve čtvrtek ráno. Letiště Mijazaki bylo postaveno v roce 1943 jako bývalé cvičné letiště japonského císařského námořnictva, odkud někteří piloti startovali na sebevražedné útočné mise, uvedla agentura AP.

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

Vláda bude jednat o zvýšení platů ve veřejném sektoru

Dnes se představitelé vlády v čele s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) sejdou se zástupci odborů zaměstnanců veřejného sektoru, aby jednali o růstu platů. Státní rozpočet na příští rok počítá s pětiprocentním navýšením objemu peněz v této rozpočtové kapitole. Odboráři by však viděli raději v průměru osmiprocentní růst na výplatním páskách státních zaměstnanců. V Poslanecké sněmovně může být návrh státního rozpočtu stále změněn, napsala ČTK.

Rakousko čeká nejisté vyjednávání o vládě

Rakouský prezident ve středu vyzval všechny strany v parlamentu, aby se vyhnuly "konfrontaci" a hledaly kompromisy v koaličních rozhovorech poté, co krajně pravicová Strana svobodných zvítězila v nedělních celostátních volbách, ale zdaleka nezískala absolutní většinu. Rusku přátelská a euroskeptická Strana svobodných (FPO) se zapsala do historie tím, že poprvé od svého založení v 50. letech, bývalým důstojníkem SS a nacistickým zákonodárcem, zvítězila v parlamentních volbách .

Po získání přibližně 29 % hlasů by k vládnutí potřebovala koaličního partnera, ale ostatní strany prohlásily, že o to nemají zájem. Prezident Alexander Van der Bellen, který dohlíží na sestavování vlády, řekl všem stranám, aby spolu jednaly, což by mělo být brzy oficiálně zahájeno, uvedla agentura Reuters.

Na Tchaj-wan udeřil tajfun Krathon

Na jihozápadní Tchaj-wan ve čtvrtek udeřil "podivný" tajfun Krathon, který ostrov zasáhl bouří, při níž zatím zahynuli dva lidé, a přinutil jej již druhý den uzavřít stovky letů a zavřít finanční trhy. Krathon dosáhl pevniny jako mnohem slabší tajfun kategorie 1 kolem poledne u velkého přístavního města Kaohsiung. Vláda však stále varovala obyvatele, aby zůstali doma vzhledem k přívalovým dešťům, silnému větru a bouřkovým vlnám, které se shodují s přílivem.

Očekávalo se, že v průběhu čtvrtka dosáhne pevniny na hustě osídleném západním pobřeží Tchaj-wanu. Tajfun, jehož maximální rychlost větru v blízkosti středu dosahuje 137 km/h a v nárazech 173 km/h, by měl při postupu do vnitrozemí nadále slábnout, informovala agentura Reuters.

Zdroje: reuters.com, apnews.com, ČTK

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze