Top hledané
Výsledky (0)
Evropskou unii čeká klíčové jednání o clech na dovoz čínských elektromobilů.

Ranní ptáče: Německo se chystá hlasovat proti clům na čínská elektroauta. Melania Trumpová podpořila potraty navzdory Trumpovi

Radim Červenka
04. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Elektromobilita

Představitelé států Evropské unie budou hlasovat o speciálních clech na čínské elektromobily, Německo je proti, ale může být přehlasováno kvalifikovanou většinou. Melanie Trumpová otevřeně podpořila právo na potrat a vymezila se proti Donaldu Trumpovi. Stovka slonů musela být evakuována během bleskových povodní v Thajsku. Nová francouzská vláda se chystá zvednout daně pro velké firmy, aby zachránila vzrůstající deficit státního rozpočtu.

Německo může být přehlasováno během hlasování o clech na čínské elektromobily

Německo bude v pátek hlasovat proti zavedení cel Evropské unie na čínské elektromobily, uvedli ve čtvrtek pro agenturu Reuters lidé, kteří jsou s touto záležitostí obeznámeni. Německo se v prvním nezávazném hlasování o návrhu Evropské komise na zavedení cel v červenci zdrželo hlasování, ale od té doby průmysl tlačí na německého kancléře Olafa Scholze, aby při pátečním hlasování členských států Evropské unie hlasoval proti tomuto opatření.

Návrh Komise může být proveden, pokud proti němu nebude hlasovat kvalifikovaná většina 15 členů EU, kteří představují 65 % obyvatel EU. Agentura Reuters ve středu uvedla, že pro návrh budou hlasovat Francie, Řecko, Itálie a Polsko, což by stačilo k prosazení nejvýznamnějšího obchodního opatření EU.  Komise tvrdí, že cla jsou potřebná jako protiváha levným půjčkám, pozemkům a surovinám a dalším dotacím a že cílem jsou rovné podmínky, nikoliv vyloučení čínských výrobců automobilů, jak to pravděpodobně způsobí plánovaná 100% cla Spojených států.

Pronájem mezonetu Josefov 2+kk, Praha
Pronájem mezonetu Josefov 2+kk, Praha, Praha 1

Melania Trumpová se postavila proti Trumpovi v otázce potratů

Melania Trumpová ve čtvrtek před vydáním svých memoárů prozradila, že podporuje právo na potrat, a ukázala, že její názor na tuto zásadní otázku je v příkrém rozporu s názorem jejího manžela, republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Ve videu, které bývalá první dáma ve čtvrtek ráno zveřejnila na svém účtu na sociální síti X, hájila "individuální svobodu" žen dělat si se svým tělem, co chtějí, což je postoj, který je v rozporu s většinou Republikánské strany a jejím vlastním manželem

"Individuální svoboda je základním principem, který chráním. Bezpochyby není prostor pro kompromis, pokud jde o toto základní právo, které mají všechny ženy od narození: individuální svobodu. Co ve skutečnosti znamená 'moje tělo, moje volba'?"

řekla Melania Trumpová na videu podle agentury AP.

Stovka slonů musela být evakuována během bleskových povodní v Thajsku

Oblíbenou sloní rezervací na severu Thajska se ve čtvrtek prohnaly bleskové povodně, které si vynutily evakuaci asi 100 slonů a uvěznily desítky turistů, kteří naléhavě žádali o pomoc. Dramatické video a snímky ze sloního přírodního parku nedaleko města Chiang Mai ukazují desítky slonů, kteří se brodí vodou až po břicho, aby našli bezpečí na výše položených místech. Mnoho zvířat našlo přes noc na čtvrtek útočiště na nedaleké hoře, informovala CNN.

Nový francouzský premiér ohlásil zvýšení daní pro velké firmy

Nový francouzský premiér Michel Barnier zvýší daň z příjmu právnických osob pro největší společnosti v zemi a pro nejbohatší jednotlivce, uvedl ve čtvrtek a potvrdil tak dřívější zprávy médií. Barnier, který nastoupil do funkce počátkem tohoto měsíce, se již nyní potýká s rostoucí rozpočtovou krizí, neboť daňové příjmy jsou slabší, než se očekávalo, a výdaje vyšší, než se plánovalo. V sázce je důvěryhodnost Francie na finančních trzích, kde prudce vzrostly její výpůjční náklady, a u partnerů v Evropské unii.

Barnier uvedl, že zvýšení daně z příjmu právnických osob se bude týkat pouze společností s obratem vyšším než 1 miliarda eur (1,10 miliardy USD) ročně, napsala o situaci agentura Reuters.

Zdroje: reuters.com, apnews.com, cnn.com

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze