Top hledané
Výsledky (0)
Donald Trump chce přemluvit voliče v Pensylvánii smažením hranolek, prezidentský souboj v USA vrcholí.

Prezidenta USA již volilo desítky milionů Američanů: Elonu Muskovi hrozí konflikt se zákonem kvůli úplatkům voličů

Radim Červenka
22. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Donald Trump a hranolky

Kampaně prezidentských kandidátů v USA vrcholí. Podle dostupných odhadů jsou aktuálně šance obou kandidátů vyrovnané a rozhodne tak poměrně malá skupina voličů v několika státech. Voliči letos v rekordním počtu využívají korespondenční volby a předčasné termíny. Demokratický guvernér Pensylvánie Josh Shapiro podal žalobu na miliardáře Elona Muska, který v tomto státě, kde se bude rozhodovat o vítězi voleb nabízí voličům finanční odměny. Sám Musk je při tom otevřeným podporovatelem republikánů a Donalda Trumpa. Za jakékoliv uplácení voličů v USA hrozí vězení.

Podle nejčerstvějšího průzkumu volebních preferencí se náskok Kamaly Harrisové v Pensylvánii zvýšil na 2 % oproti Donaldu Trumpovi. Ačkoliv jde o velmi těsné vedení, vzbudil pozornost u časopisu Forbes, jelikož doposud se rozdíly v sedmi klíčových státech, kde je dlouhodobě podpora republikánských a demokratických kandidátu velmi vyrovnaná (tzv. swing states), pohybovaly spíše na úrovni desetin procenta.

Jde tak o jeden z nejvýraznějších výsledků v jednom z posledních předvolebních průzkumů. Pensylvánie je při tom nejlidnatějším státem ze zmíněných sedmi států, o nichž americká média hovoří takřka výhradně jako o "battlegrounds" (tj. bitevních polích). Ostatními klíčovými bojišti jsou Arizona, Severní Karolína, Georgia (zde vede Trump), Michigan, Wisconsin a Nevada.

Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373
Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373,

Klíčová bitva voleb proběhne v Pensylvánii, Trump zde prodával hranolky

Pensylvánie díky největšímu počtu volitelů třímá roli bitevního pole číslo jedna. Demokratický kandidát bez vítězství v tomto státě nezvítězil od roku 1948, ovšem v 10 z 12 voleb podpořili jeho obyvatelé demokratického kandidáta. Tradičně zde vítězili demokraté, i když jen těsně. Jednou z výjimek je však právě Donald Trump a jeho vítězství v roce 2016.

Kampaně prezidentských kandidátů tak na tento stát směřují značnou pozornost. Zejména pokud by se republikánům podařilo prolomit aktuální těsné vedení demokratů, byť trend je podle posledního výzkumu zmíněného Forbesu opačný, cesta Kamaly Harrisové k vítězství by byla velmi komplikovaná. Do Pensylvánie se tak vydal i Donald Trump.

"Milardář Trump lovil voliče jako prodavač v McDonald's. Jak už někteří jeho kritici poznamenali, s 34 obviněními z trestných činů a jedním prvoinstančním soudním odsouzením byl ale job v McDonald's nedostal..."

komentoval Trumpovu kampaň v provozovně známého řetězce s rychlým občerstvením politický analytik Jiří Pehe na X. V propagačním videu Trump totiž přijde za managmentem McDonald's ve městě Feasterville-Trevose s tím, že "nemá práci".

Muskovi hrozí konflikt se zákonem kvůli úplatkům voličů

Podporu se snaží pro Trumpa v Pensylvánii získat jeho nejhlasitější podporovatel a zároveň nejbohatší člověk současnosti, miliardář Elon Musk. Ten vypsal finanční odměny pro signatáře petice za články Ústavy USA, které Trump podporuje. Odměnu 100 dolarů při tom mohou od miliardáře získat petenti, kteří jsou pouze registrovanými voliči.

Demokratický guvernér Pensylvánie, Josh Shapiro oznámil, že podobné finanční odměny pro registrované voliče považuje za pobuřující a měly by jim věnovat pozornost soudy.

"Platit lidem s úmyslem přimět je nebo je odměnit, aby hlasovali nebo se nechali zaregistrovat, je federální trestný čin, za který hrozí vězení. Zákaz se vztahuje nejen na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo šance v loterii,"

interpretovala federální právo agentura Reuters.

V jiném ze států, kde se bojuje o každý hlas, vzbudilo rozruch Trumpovo vystoupení, kde 16 minut jen zmateně pozoroval publikum. Objevily se tak otázky ohledně mentálního zdraví kandidáta, který za cca rok a půl oslaví osmdesáté narozeniny. Vysoký věk se stal důvodem k odřeknutí kandidatury pro současného prezidenta Joe Bidena. Tým Kamaly Harrisové se snaží Trumpova zaváhání využít a např. na sociálních sítích publikují "posměšná" videa, jak účastnici Trumpových setkání z voliči znuděně odchází uprostřed akce.

Mimořádné pozornosti se letos těší korespondenční volba. Ta funguje v USA už od dob občanské války mezi severem a jihem USA. K volbě se uchýlilo přes 20 milionů voličů, loni touto dobou to při tom bylo jen 6 milionů. Dopočítávání korespondenčních hlasů při tom stálo za změnou dynamiky v průběžném sčítání hlasů ve prospěch Joe Bidena.

 Zdroj: autorský článek, newsweek.com, forbes.com, x.com, reuters.com, ČT 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze