Top hledané
Výsledky (0)
První parlamentní čtení návrhu rozpočtu trvalo zhruba 14,5 hodiny

Ranní ptáče: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet na příští rok. Boeing čelí vysoké ztrátě i stávce vlastních zaměstnanců

Radek Polák
24. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Ministr financí v prvním kole schvalování rozpočtu uspěl

Rozpočet odolal návrhům opozičních subjektů na vrácení vládě k přepracování. Vláda za hlavní prioritu právě schváleného rozpočtu označila konsolidaci veřejných rozpočtů, posílení investic, odstranění následků nedávných povodní a udržení sociálního smíru. Za třetí čtvrtletí vykázal výrobce letadel Boeing ztrátu více než 6 miliard dolarů. Vedle toho čelí také stávce zaměstnanců, kteří požadují navýšení mezd až o několik desítek procent.

 

Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 241 miliard korun

Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Příjmy se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard korun. Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard korun. První čtení návrhu rozpočtu začalo ve středu dopoledne a trvalo zhruba 14,5 hodiny. Pro schválení rozpočtu hlasovalo 87 koaličních poslanců ze 161 přihlášených poslanců. Opoziční poslanci včetně donedávna vládních Pirátů hlasovali proti, uvedl portál Ceskenoviny.cz.

Boeing hlásí vysokou čtvrtletní ztrátu

Výrobce letadel Boeing čelí v posledních měsících řadě problémů. Jedním z nejnovějších je zpráva, že za třetí čtvrtletí vykázal ztrátu více než 6 miliard dolarů. Společnost současně čelí stávce svých zaměstnanců. Ti požadují mimo jiné během následujících čtyř let navýšení mezd až o 35 procent, informovala agentura AP. To vše je současně testem pro novu ředitelku firmy Kelly Ortbergovou, která je ve své pozici teprve od srpna. Nová ředitelka doufá, že se jí podaří nakonec s více než 33 tisíci zaměstnanci dohodnout na nové kolektivní smlouvě.

Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany
Pronájem historické vily na Praze 1 - Hradčany, Praha 1
Otevřít v galerii (1)
Výrobce letadel musí překonávat řadu obtíží
Výrobce letadel musí překonávat řadu obtížíZdroj: Pixabay

USA obvinily venezuelského magnáta z praní špinavých peněz

Spojené státy obvinily venezuelského mediálního magnáta Raula Gorrina Belisaria, který vlastní venezuelskou provládní zpravodajskou síť Globovision a má úzké vazby na prezidenta Nicolase Madura, z praní stovek milionů dolarů. Gorrin měl být součástí projektu, jehož cílem bylo „praní finančních prostředků korupčně získaných od venezuelské státní a státem kontrolované energetické společnosti Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) výměnou za stovky milionů úplatků venezuelským úředníkům“. V případě zatčení a odsouzení mu hrozí až 20 let vězení, upozornila Al Jazeera.

Policie rozbila skupinu, která prodávala místo pizzy kokain

Německá policie uzavřela pizzerii v německém Düsseldorfu. Ta dodávala jako vedlejší objednávku kokain, když zákazníci požádali o položku z jídelního lístku číslo 40. Policii dali tip potravinoví inspektoři. Když důstojníci protidrogové jednotky začali restauraci pozorovat, brzy zjistili, proč je pizza číslo 40 tak oblíbená. Policisté přitom našli 1,6 kilogramu  kokainu, 400 gramů konopí a 268 tisíc eur v hotovosti, uvedl server televize CNN.

 

Zdroje: Ceskenoviny.cz, AP, Al Jazeera, CNN

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Tagy: