První písemná zmínka o budově, kde se nyní nachází Café a Hotel Imperial, pochází z roku 1383. Jednalo se o obyčejný dům, kde nebylo nic zajímavého k vidění. V roce 1648 dům vyhořel a nic se s ním nedělo až do 30. let 18. století, kdy byla budova zrekonstruovaná a přestavena na hostinec U černého orla.
V roce 1912 byl objekt zbořen a parcelu získali bratři Jan a Alois Kolářovi, kteří se rozhodli vybudovat zde luxusní hotel.
Důvodem byla strategická poloha a dokonalý půdorys. Povolali architekta Jaroslava Benedikta, podle jehož plánů byl za dva roky vybudován luxusní 7 podlažní hotel ve stylu geometrické secese. Z té doby také pochází jedinečné keramické obklady podle návrhů Josefa Drahoňovského, mozaikový strop i dekorace na stěnách.
Hotel Imperial byl velmi oblíben u české smetánky a významných osobností své doby. Chodil sem první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk, spisovatel Franz Kafka nebo hudební skladatel Leoš Janáček. Hotel svým hostům nabízel 180 pokojů různých kategorií, apartmány, salonky, restauraci, kavárnu a později i vinárnu.
Po okupaci Prahy německou armádou, od roku 1939, se česká klientela vyměnila za německé vojáky a důstojníky a v roce 1948 se z hotelu Imperial stal hotel ROH. Tudíž byl pro běžné návštěvníky uzavřen. Po sametové revoluci sloužil tento jedinečný hotel, který byl v té době poměrně dosti vybydlený, jako levná ubytovna pro dělníky.
V roce 2001 bylo rozhodnuto o rekonstrukci, kterou provedla společnost Metrostav, jež spolupracovala s akademickým sochařem Vojtěchem Paříkem. Jedná se o odborníka na restaurování keramiky v interiéru, která byla v objektu hojně zastoupena. Díky této rekonstrukci, která probíhala v letech 2005 až 2007 můžou dnešní hosté luxusního prostoru Café Imperial obdivovat překrásnou secesní dekoraci na stěnách a na stropu, hledět do ulice velkými okny a zažívat neopakovatelné “genius loci” z doby první republiky.
V současné době má hotel v pronájmu česká společnost Special Tours Prague a kavárnu pronajímá Zdeňku Pohlreichovi. Zaručeny jsou tedy vynikající gurmánské zážitky v podobě lahodných jídel umocněné jedinečnou luxusní atmosférou.