Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu na mnoha místech České republiky. Své jméno dostalo podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina. Už za doby Josefa II. se používalo označení Svatomartinské víno, které bylo spjato s vítáním nového vína a jak jinak než s luxusně bujarým veselím a honosným jídlem.
Svatomartinské víno podléhá přísným pravidlům a ne každé víno se může považovat za to Svatomartinské. Víno se nalévá vždy z láhve a nikdy ze sudu. Na etiketě musí být logo Svatomartinského vína. To znamená se značkou sv. Martina na bílém koni. Navíc každá láhev musí být opatřena předepsanou záklopkou s nápisem Svatomartinské a na hrdle je umístěno datum ročníku.
Luxusní Svatomartinská vína jsou mladá a velice svěží. K jejich výrobě se používají hrozny z jasně stanovených odrůd. Bílé Svatomartinské víno si můžete vybrat z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát moravský. Růžová vína a klarety se vyrábí z odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal. Pro výrobu červených vín se používají hrozny odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.
Luxusní Svatomartinské víno dominuje širokou paletou barev, vůní a chutí. Bílé Svatomartinské víno je svěží, vyrovnané, ovocité s příjemnou vůní. Má zelenkavě-žlutou až nazlátlou barvu a vyvážený obsah kyselin a cukrů. Svatomartinské růžové se vyznačuje odstíny růžové až cibulové barvy. Jsou to svěží vína s ovocnými tóny, jemnou tříslovinkou a příjemnou kyselinou. Červené Svatomartinské víno se vyznačuje rubínovou až granátovou barvou a doprovází jej ovocitá či jemná květinová vůně, v chuti je hladce sametové a harmonické. Kdo by neodolal.
Dáte si doušek luxusního Svatomartinského?