Na nejjižnějším bodě norského pobřeží u vesnice Båly vzniká pod rukama norské architektonické firmy Snøhetta první evropská podmořská restaurace. Líbilo by se vám večeřet 5 metrů pod mořem a mít přitom výhled na vodní říši? Už od jara 2019 to budete moci zažít!
Název Under neodkazuje pouze na předložku „pod“, jak by se mohlo zdát. V Norštině může být slovo „under“ přeloženo také jako „wonder“ – tedy „zázrak“. A o jistý zázrak se dozajista jedná. Nenavštěvujeme přeci běžně restaurace pod vodou...
Taková je luxusní stavba restaurace navržena v minimalistickém stylu. Betonové zdi mají tloušťku jeden metr, konstrukce odolává tlaku a drsnému charakteru moře. Materiály do interiéru byly vybírány nejen z hlediska jejich estetických vlastností, ale také z hlediska jejich udržitelnosti a schopnosti vytvářet dobré vnitřní klima. A tak zde kromě drsného betonu najdete teplý dub, který dokáže vytvořit velmi intimní atmosféru. Co se týče barev, jsou použity odstíny modré a zelené, ale také béžová a písková barva.
Výhled do hlubin moře je samozřejmě tím hlavní magnetem této budoucí luxusní restaurace, která pojme 80-100 hostů. Ztlumené osvětlení pocházející z interiéru a instalované na mořském dně přispěje k jeho rozkvětu. Hosté ho mohou pozorovat skrz 11 x 4 metrů velké panoramatické akrylátové okno!
Hlavním šéfkuchařem v této velmi očekávané podvodní restauraci je Nicolai Ellitsgaard. Má mnohaleté zkušenosti v oboru gastronomie v Norsku a můžete si být jisti, že tady dostanete ty nejlepší pokrmy uvařené z těch nejkvalitnějších surovin. Co k menu řekl?
Luxusní restaurace, která bude ale zároveň sloužit jako výzkumné středisko mořského života, bude vítat také výzkumné týmy zabývající se mořskou biologií a chovem ryb. Otevře se na jaře 2019.