Francouzi jsou známí svou vytříbenou gastronomickou kulturou. Přestože název „foie gras“ napovídá, že se jedná o francouzskou delikatesu, není to až tak pravda. Tuto jedinečnou pochoutku objevili totiž staří Egypťané a pochutnávali si na ní i ve starém Římě.
Vyšší vrstva občanů ze starodávné egyptské civilizace si pochutnávala na tučných lahodných játrech, zatímco otroci vykrmovali hejna hus a kachen. Přesně tak to znázorňují fresky z doby 4 500 před naším letopočtem.
Také ve starém Římě se můžeme s touto pochoutkou setkat a právě odsud plyne její označení. Husy tehdy byly vykrmované fíky, latinsky: ficatum. Odtud už je to jen krůček k francouzskému slovu foie. Francouzi však mají zásluhu na tom, že můžeme tuto pochoutku konzumovat v dnešní době. Po pádu římské říše padla také tato delikatesa a svého vzkříšení se dočkala až v 18. století právě ve Francii díky alsaskému kuchaři Jean-Pierre Clausovi.
Foie gras se konzumují především jako studený předkrm ve formě delikátní paštiky, která se označuje jako terrine. Obecně velmi lahodné jsou ty, které neobsahují více 50 % foie gras, zato jsou obohaceny o další luxusní přísady, kterými může být zázvor, muškátový oříšek, fíky a podobně.
Tvrdí se, že nejlahodnější foie gras pocházejí od husy z Landes. Kvalitní foie gras jsou zbarveny do světle růžové až jemně okrové barvy a mají konzistenci másla. Je to díky speciálnímu vykrmování těchto hus a kachen.
A jsme u tématu, který často vyvolává při mezi milovníky luxusních foie gras a ochránci přirozeného pořádku věcí. Na obranu foie gras se musí podotknout, že se již dávno nekonají drastické procedury spojené s umělým vykrmováních těchto zvířat a tudíž netrpí tak, jako dříve. Na druhou stranu se však opravdu stále jedná o nepřirozené vykrmování.
Výkrm začíná v říjnu u hus, které jsou staré 3 – 5 měsíců a trvá po dobu 3 – 5 týdnů. Krmí se třikrát denně vařenou a omaštěnou kukuřicí. V různých zemích je již výkrm hus i kachen za účelem výroby foie gras zakázán, včetně České republiky. V Kalifornii je zakázán i jejich prodej.
Užívejte si proto možná poslední roky, kdy tato pochoutka může být na našich stolech, neboť Evropská Unie má v plánu od roku 2019 produkci foie gras zastavit.
Produkcí foie gras se zabývá například značka luxusních potravin Hudson Valley Foie Gras.