Humr je známý z dob, kdy Evropané kolonizovali Ameriku. Tehdy jich u březích bylo tolik, že se místo lovení jednoduše sbírali. Kvůli jejich velikému množství je na některých místech jedli každý den vězni a přistěhovalci, kteří k tomu byli doslova nuceni. Tím, co my dnes považujeme za luxusní lahůdku, dříve lidé opovrhovali a odmítali vložit do úst.
Od pohledu složitý, na přípravu jednoduchý a chutí delikátní. Takto humra popisují současní gurmáni. Zapomínají trochu na složitost samotného jedení, ale tento drobný nedostatek je v celkové chuťové extázi pro každého labužníka zanedbatelný.
Zde malá nápověda pro začátečníky: Ohněte humra vzad, čímž oddělíte ocas od zbytku těla. Vytlačte delikátní maso z ocasní části krunýře, pomozte si vidličkou. Oddělte klepeta a rozbijte je louskáčkem. Nyní humra rozlomte podélně a vyndejte z něj zbylé lahodné luxusní maso.
Živý humr se dá samozřejmě v České republice sehnat a můžete si ho připravit doma sami. Nejlepší maso má takový humr, který váží 1 – 1,5 kg a měl by mít velkou mezeru mezi krunýřem a hlavou. Humr se zabíjí před úpravou, nikoliv vhozením do vařící vody. Koupíte ho živého, usmrtíte ho rychlým bodnutím do hlavy, rozříznete na polovinu a vyndáte vnitřnosti. Poté maso vaříte. Podává se s hustými omáčkami anebo se z něj připravují luxusní saláty a koktejly. Výborný je také smažený na oleji s česnekem a citronem.
V Praze si na něm můžete pochutnat například v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích, kde vám ho vyloví přímo z akvária. Royal Fish & Seafood Supplies je česká firma, která se zabývá rozvozem čerstvých ryb do restaurací a obchodů. Veškeré mořské i sladkovodní ryby a mořské plody jsou dovezeny z Dánska, Holandska, Franci a Anglie.