Máte pocit, že na luxusní doutníky je vždy ta správná chvíle, nebo je zapalujete jen ve výjimečných situacích? Jste milovníci luxusních doutníku a dokážete je charakterizovat a ocenit jejich kvalitu?
Doutníky můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Jedny jsou doutníky s dlouhou náplní (vlhké) a druhé jsou doutníky s krátkou náplní (suché). U těch vlhkých je náplň tvořena celými listy, obvykle se vyrábí ručně a měly by se udržovat v takové vlhkosti, v jaké byly vyrobeny. Nejkvalitnější doutníky jsou pak z Karibské oblasti, mezi luxusní doutníky můžeme zařadit doutníky z Dominikánské republiky nebo Kuby. Naopak suché doutníky jsou vyrobeny z nařezaných tabákových listů a nemusí se udržovat ve vlhkosti, většina z nich se vyrábí strojově.
To, jak bude doutník chutnat, ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je tabák, který byl při výrobě použit, o jaký typ doutníku jde a jak dlouho zrál. Může se stát, že i ten nejdražší doutník nemusí být ten, který vám opravdu sedne. Země výroby mnohé o doutnících napoví. Velice výraznou chuť mají doutníky z Hondurasu a Kuby, méně výrazné jsou pak doutníky z Dominikánské republiky. Pro opravdové gurmány je asi nejdůležitějším faktorem tloušťka doutníku.
Čím je silnější, tím má jemnější chuť. I když se bude jednat o stejný tabák, tloušťka doutníku ovlivní jeho chuť. Také je dobré vědět, kolik času na doutník budeme mít. Na krátké doutníčky vám bude stačit 10 minut,na dlouhé doutníky už budete potřebovat alespoň 45 minut.
Mezi nejluxusnější doutníky patří ty, které jsou ručně balené. Navíc nabídka kvalitních doutníků je u nás velice pestrá a opravdu je z čeho vybírat.