Top hledané
Výsledky (0)
Vláda zlepší řešení problému s neplatiči a nový zákon pomůže řešit situaci lidí v bytové nouzi.

Vláda chce nakoupit tanky Leopard za 50 miliard, schválila zákon o podpoře bydlení

Radim Červenka
13. června 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Premiér Petr Fiala a Vláda ČR

Vláda oznámila schválení klíčové legislativy směrem k bydlení. To má ve střednědobém horizontu podstatně snížit množství lidí v bytové nouzi, při čemž se ve většině jedná o rodiny s dětmi. Množství lidí s problémy se zajištěním střechy nad hlavou v posledních letech narůstalo. Další z klíčových vládních projektů se týká nákupů nové armádní techniky, které mají zajistit plnění závazku vynakládat na obranu státu 2 %, tak jak vyžaduje členství ČR v NATO.

Vláda oznámila schválení jednoho z klíčových zákonů, které připravovala Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pod vedením Ivana Bartoše (Piráti) ve spolupráci s ostatními členy vlády, zejména s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDI-ČSL). Týká se dostupnosti bydlení a změn v právním řádě ohledně nájemního bydlení.

Nyní se v Česku nachází přibližně 154 000 lidí v situaci bytové nouze. Cílem je snižovat toto číslo až o 30 %, které se v posledních letech naopak zvyšovalo, také v souvislosti s rozsáhlou migrační vlnou z působenou Ruskou invazí na Ukrajinu. Dvě třetiny lidí v bytové nouze jsou přitom rodiny s dětmi.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

Lepší právní zastání budou mít i pronajímatele před neplatiči

Pomoci v této situaci by měla celá série opatření. Vzniknou kontaktní místa v obcích s rozšířenou působností. Nabídnou poradenství lidem ohroženým ztrátou bydlení. Významnou součástí řešení jsou také majitelé soukromých bytů, pro ně je připraven systém garancí, aby se pro ně pronajímání těchto bytů zmíněným lidem nestalo rizikovou záležitostí. Obce, které poskytnou obecní byty lidem b bytové nouzi pak obdrží finanční příspěvek ze státního rozpočtu

Odborná veřejnost hodnotí chystanou legislativu pozitivně a doufá v rychlé schválení parlamentem. Vláda si od nového zákona slibuje i úspory ve čtyřech miliardách, které ji nyní zmíněné problémy s bydlením stojí z veřejných rozpočtů. 

"V případech, kdy nájemce obývá neoprávněně pronajatý byt, je současná praxe taková, že pronajímatel musí projít nalézacím řízením, které trvá měsíce. Pokud se to prokáže, musí ještě podstoupit exekuční řízení. Nově by se v těchto situacích mohl pronajímatel rovnou obrátit na soud, který může rozhodnout tzv. bez jednání. Pokud se doloží, že nájemce bytu je neplatič, pronajímatel ušetří spoustu času za dnes, řekl bych zbytečná soudní řízení. Pokud osoba, která využívá byt či dům neprokáže, že k tomu má právní důvod bude ve výsledku mnohem rychleji vystěhována, než je tomu doposud,"

vysvětlil na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Pavel Blažek zásadní změnu pro ochranu práv pronajímatelů, kteří se mohou dostat do situace, kdy v je jejich majetek neoprávněně využíván. Jinými slovy do problematického řešení situace s notorickými neplatiči sjednaného nájmu.

Vláda plánuje za několik let přes 100 nových tanků Leopard

"Vláda oznámila seznam klíčových projektů pro Armádu ČR. Ten zahrnuje už oznámený nákup letounů F- 35, nákup bojových vozidel pěchoty, tanků Leopard, středních transportních letounů, mezitím, už jsme obdrželi po vyjednávání vlády některé věci darem od Německa. Jde o 15 tanků Leopard a dalších 15 tanků bude darováno v blízké budoucnosti, Od Spojených států jsme obdrželi 8 vrtulníků,"

komentoval projekty na modernizaci české armády premiér Petr Fiala (ODS). Nákup tanků Leopard verze 2A8 probíhá ve spolupráci s dalšími evropskými zeměmi, což má zajistit snížení celkové ceny. Navíc zapadá k celosvětově zvýšené poptávce pro zbraňových systémech. Příčinou je bezprecedentní bezpečností situace vyvolaná útokem Ruska na Ukrajinu. 

Díky uvedeným zbrojním projektům by Armáda ČR mohla získat 120 tanků Leopard po roce 2030, což premiér považuje za klíčové pro zajištění bezpečnosti země a zároveň umožní plnit závazek a vynakládat 2 % HDP na obranu, tak jak Česko zavazuje členství v Severoatlantické alianci.

Důležitou součástí celého nákupu tanků je také zapojení českých firem pro zajištění jejich provozu z hlediska servisu a podobně, umožní také podpořit české hospodářství prostřednictvím rozsáhlé státní zakázky. Ministryně obrany Jana Černochové (ODS) pak zdůraznila, že v minulosti se podobná průmyslová spolupráce na armádních projektech nedomluvila, což celé financování české obrany prodražovalo.

Zdroje: vlada.cz, irozhlas.cz, ČTK, autorský článek

 

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze