Top hledané
Výsledky (0)
Znovuzvolená předsedkyně evropské komise se bude snažit udržet nastolený kurz, situace je však zcela odlišná.

Von der Leyenová potvrdila pozici předsedkyně evropské komise. Unie je v jiné situaci, stejně jako celý svět

Radim Červenka
26. července 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Ursula Von der Leyenová

Podle očekávání Ursula Von der Leyenová z Německa obhájila post pro předsedkyni Evropské komise, z ní během svého prvního mandátu v podstatě vytvořila klíčový orgán celého svazku států. Ačkoliv se bude snažit tuto svou pozici udržet a navázat na předchozí politické úspěchy, situace evropského společenství i celého světa je zcela odlišná od roku 2019, kdy do čela evropského orgánu politička sama usedala.

Na znovuzvolení předsedkyně komise se více či méně shodovali všichni zainteresovaní aktéři. Nejistou pozici předváděli jen francouzští europoslanci, ale u nich šlo v prvé řadě o taktizování s tím, co za svou podporu mohou získat. Předsedu Evropské komise volí Evropský parlament, což je jedna z klíčových funkcí jediného orgánu EU kam se zástupci volí přímou volbou. Prostřednictvím těchto zvolených zástupců pak získává legitimitu i šéf komise.

Jde o poměrně důležitý kontext, jelikož šéf komise je někdy považován za nevoleného zástupce, což je proti principu tzv. přenesené legitimity směrem od volených europoslanců. Právě během minulého mandátu Ursuly Von der Leyenové předsedkyně Evropské komise posílila svůj vliv, zejména směrem k zastupování celého evropského společenství navenek.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

Část europarlamentu jede v módu "proti všemu, proti všem"

Celkem pro ni hlasovalo 401 poslanců, 284 bylo proti, 15 se zdrželo hlasování a sedm hlasů bylo neplatných. Ke svému znovuzvolení potřebovala 360 hlasů. Hlasování o jejím znovuzvolení bylo podle zahraničních médií vítězstvím politického mainstreamu v Evropě proti zástupcům krajní pravice, kteří zaznamenali v posledních evropských volbách dílčí úspěchy.

Právě posílení těchto antisystémových, krajně pravicových sil bude jednou ze zásadních výzev, kterým bude Evropská komise pod vedením Von der Leyenové čelit, jelikož v řadě hlasování budou muset parlamentní frakce hledat ad hoc koalice, právě proti jejím oponentům, kteří budou systémově hlasovat proti.

"Zdá se, že od českých europoslanců se dočkala jen menšiny hlasů. Vážím si toho, že ji zřejmě podpořili čeští poslanci z konzervativců (nebo jejich většina) a česká zástupkyně v Zelených. I tak bude ČR v dalších letech v docela neobvyklé situaci, kdy jen 5 z 21 poslanců bude součástí "standardní většiny" a další 4 zřejmě budou pragmaticky na politice Unie spolupracovat. Ale zdá se, že většina českých europoslanců bude, jak ukázala první dvě hlasování (rezoluce o Ukrajině a volba UvdL), většinou v modu "proti všem a všemu". Jaké důsledky to může mít pro vnímání EU v naší zemi, si asi každý dokáže dobře představit,"

komentoval rozpolcenost Evropského parlamentu českou optikou europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) na síti X.

Italové předsedkyni nakonec neohrozili

Proti Von der Leyenové se pravděpodobně postavili italští zástupci strany tamější premiérky Georgie Meloniové (Bratři Itálie), ti zasedají ve frakce evropských konzervativců (společně s např. českou ODS) a jsou hlavní silou této frakce.

Na rozdíl od svých českých kolegů však Von der Leyenovou nepodpořili a mohli by se odchýlit od středového proudu evropské politiky směrem k antisystémové krajní pravici. Jak upozorňuje Niedermayer, takovýto posun může ovlivnit ztrátu vlivu v samotném parlamentu. 

"Ve svém druhém funkčním období se von der Leyenová bude snažit pokračovat tam, kde skončila. Bude se také snažit posílit svou roli v tradičních agendách obrany a ekonomické bezpečnosti s cílem posílit obranyschopnost Evropy vůči Rusku a snížit riziko ze strany Číny. Von der Leyenová se zaměří na agendu konkurenceschopnosti a bude prosazovat větší inovace a podporu průmyslu a zároveň bude pokračovat v ekologickém přechodu. Ve čtvrtek von der Leyenová slíbila „evropský fond pro konkurenceschopnost“ a „dohodu o čistém průmyslu“ během prvních sta dnů příštího mandátu Komise, spolu s většími investicemi do energetické infrastruktury a technologií,"

predikuje James Batchik z Atlantic Council, na co bude další funkční období Von der Leyenové klást důraz. Sám pak za její největší úspěchy považuje rázná přístup k řešení koronavirové a ukrajinské krize a zejména zavádění legislativy regulující umělou inteligenci, státy Evropské unie jsou tak jedinými na světě, které takovou legislativou disponují.

Zdroje: atlantic.council.com, theguardian.com, seznamzpravy.cz, x.com, autorský článek

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze