Top hledané
Výsledky (0)
Starlink Standard Kit se už začíná zabydlovat na českých eshopech a starlinkové připojení se tak stává pohodlně dostupné i pro běžné uživatele. Perfektně se tak připojíte k vysokorychlostnímu internetu i z nejzapadlejší části republiky, máte-li nad sebou otevřenou oblohu.

Na českém trhu bude k dostání nový model internetového připojení, prozradil nám přední obchod s elektronikou

Renata Petříčková
12. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Internetové připojení od Starlinku poskytuje vysokorychlostní připojení

Internetové připojení od Starlinku už máme i v České republice dostupné přes naše eshopy. K této vysokorychlostní internetové síti se můžete připojit prostřednictvím Standard Kitu doslova z každého místa, naprosto pohodlně, a poskytuje i mnoho slibných výhod do budoucna. Jak obtížná je instalace a kolik stojí?

Starlink router je malý, skladný a rychlý

Starlink a jeho fungování

Na nízké oběžné dráze obíhají skupiny desítek kusů satelitů, které provozuje společnost SpaceX. V současné době obíhá Zemi více než 6 200 satelitů a zajišťují již v tomto množství velmi dobré pokrytí internetovou sítí. Tyto satelity komunikují s uživateli Starlinku, tedy s vaší starlinkovou anténou.

Mimo to probíhá přenos informací i s určenými transceivery (přijímači i vysílači) na povrchu Země. Od roku 2022 komunikují Starlink satelity i mezi sebou pomocí laserů, technologie je tedy stále vylepšována mílovými kroky. Stále jsou vypouštěny další satelity, takže pokrytí a přenosová kapacita se neustále zlepšuje. Za posledních sedm měsíců letošního roku bylo vypuštěno dalších 768 satelitů. Cílem je podle SpaceX vypustit na orbit až 42 000 satelitů, což zajistí také vyšší rychlost připojení.

Zvyšuje se také celkový počet uživatelů. Na konci roku 2023 to bylo 2,2 milionů uživatelů, v květnu roku 2024 překročil 3 miliony.

Satelity Starlinku lze sledovat online, často nad námi přelétají

Kde se právě nachází můžete sledovat v mobilní aplikaci, která je k dispozici i v PC verzi s názvem See A Satelite Tonight. Uvidíte velmi přehledně nejen lokaci nad zeměkoulí a nad místem vašeho aktuálního pobytu, lze zvolit i pohled pozorovatele přímo ze země, takže přesně víte, nad kterým domem, stromem či částí horizontu v jaký čas očekávat přelet.

Starlink přizpůsobený pro běžné uživatele

První metody připojení byly více speciální a náročnější na instalaci, ale novější verze antén určené pro běžné uživatele jsou menší, lehčí a energeticky úsporné. Instalace té nejnovější verze s názvem Starlink Standard Kit  je také jednoduchá. Ve standardním sadě tak dostanete anténu, router i potřebnou kabeláž. Dostupnost a jednoduchost je stále lepší, což je důvod i dramatického nárůstu uživatelů.

Pro koho je vhodný? Starlink se vyrovná rychlému internetu ve velkých městech

Ideální připojení je pro lidi, kteří žijí v oblastech špatně přístupných pro jiné způsoby kvalitního internetového připojení. Typicky jsou to méně až středně osídlené oblasti, těžko přístupný terén, horské samoty, odlehlé vesnice. To jsou místa, kde se špatně šíří signál sám o sobě, nebo tam firmám poskytujícím připojení není rozvoj sítí rentabilní.

Samozřejmě můžete využít služeb Starlinku i ve velkých městech, ačkoliv kvalita vysokorychlostního připojení je zhruba stejná jako u nejlepších poskytovatelů místních připojení. Pokud ale sníte o životě v odlehlé oblasti, tak se vám tímto mění hrací pole díky výtečné dostupnosti online služeb nebo vlastního podnikání. Podmínkou je pouze volný výhled na oblohu.

Náročnější uživatelé pak Starlink ocení například v zahraničí s roamingem (od 1 490 Kč za měsíc s poplatkem za hardware 8 800 Kč) a luxusem je pak Starlink pro lodě (od 7 052 Kč za měsíc s poplatkem za hardware ve výši 70 515 Kč).

K dispozici jsou pak i tarify pro firmy.

Otevřít v galerii (1)
Internetové připojení
Internetové připojeníZdroj: Pixabay

Instalace Starlinku

V krabici dostanete vše potřebné k nainstalování s návodem. Obsluha Starlinku se pak provádí pomocí aplikace pro mobilní telefony a vše má být velmi intuitivní.

Jako první u nás začíná prodávat tuto sadu největší český online obchod s elektronikou. Pro LP-Life jsme se zeptali v oddělení chytrých domácností, jak ve zkratce samotná instalace vypadá. Dobrá zpráva, zvládne to každý!

"Instalace je navržena tak, aby ji zvládl téměř každý. Aplikace je lokalizovaná do českého jazyka a celou instalací Vás provede. Nejprve Vám pomůže vybrat vhodné místo a pak Vás provede prvotním nastavením. Celá instalace by neměla trvat déle než několik desítek minut."

A co slibuje Starlink do budoucna, pokud budu mít tuto sadu, bude přístupná dalším inovacím (například přes aktualizace aplikací), které Starlink přinese?

"Aktuální model je již 3. generací a začal se v USA prodávat na přelomu tohoto roku. To ale neznamená, že první generace by již nebyla funkční, stále je u uživatelů oblíbená. Starlink pravidelně vydává nové aktualizace a snaží se přijít s novými inovacemi. Mimo model Standard je k dispozici také model High Performance a nedávno představený model Mini. Konkrétně model Flat High Performance společně s příslušenstvím pro model Standard u nás můžeme očekávat na podzim 2024."

Jak vidíte, podle prvního eshopu, který u nás tyto sady prodává, jde o velmi dynamické zboží a aktualizace jsou příjemně funkční.

 

Zdroj: autorský text, vlastní dotazování, starlink.com/cz, cnews.cz, alza.cz

 

Byt 3+kk na prodej, 75 m2 - Praha
Byt 3+kk na prodej, 75 m2 - Praha, Praha 9
Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373
Pronájem luxusní vily 7+1, Praha - Západ – 373,

 

Hrála by dostupnost vysokorychlostního připojení roli, rozhodovali-li byste se o přestěhování do odlehlejší části světa?
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze