Top hledané
Výsledky (0)
Základní úroková sazba aktuálně činí 4,5 procenta

Česká národní banka pokračuje ve snižování sazeb, po nejnovějším jednání bankovní rady poklesly o čtvrt procentního bodu

Radek Polák
01. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Guvernér Aleš Michl zůstává opatrný

Bankovní rada České národní banky na svém červencovém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Pozitivní dopady na vyšší zájem o hypotéky a další typy úvěrů však nemusí nastat okamžitě, varují někteří analytici. K tomu, jaký lze očekávat další vývoj, se odmítá nyní vyjádřit i samotný guvernér Aleš Michl.

 

Analytici už dopředu očekávali pokles základní úrokové sazby právě o čtvrt procentního bodu. Opírali se přitom o některá mediální vystoupení členů bankovní rady, kteří mluvili o pravděpodobném zpomalení uvolňování měnové politiky. Na předchozích čtyřech letošních jednáních totiž rada úrokovou sazbu snížila vždy o půl procentního bodu. Sazba se tak díky aktuálnímu rozhodnutí dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022.

Vývoj inflace dopadá na výši průměrné sazby

Argumentem pro pokles sazby na 4,5 procenta byl hlavně slabší kurz koruny, pokračující vyšší inflace cen služeb a vliv volatilních položek, které stály za nižší inflací v červnu. O tom, že hlasování bylo tentokrát jednoznačné, svědčí skutečnost, že pro snížení o čtvrt procentního bodu bylo hned všech sedm členů rady.

Bankovní rada nechce příznivý vývoj inflace v posledních měsících přeceňovat. To zapadá do dlouhodobě jestřábího charakteru komunikace bankovní rady, která říká, že chce sazby držet výše po delší dobu,"

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

řekl k výsledku jednání LP-Life analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Navzdory tomu je ale Aleš Michl přesvědčený, že se bude celková domácí inflace v následujících měsících pohybovat pouze okolo 2 procent s tím, že se může konci roku jen mírně zvýšit.

Otevřít v galerii (2)
Výše sazby má dopad i na naše spotřebitelské chování
Výše sazby má dopad i na naše spotřebitelské chování Zdroj: Pixabay

Dobrá zpráva pro zájemce o bydlení?

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Pokles základní sazby může uspíšit trend klesajících úroků z hypoték. Uvedenému trendu přispívají ale i jiné skutečnosti. Jedná se zejména o klesající úrokové swapy. Jde o instrument, který určuje cenu peněz na mezibankovním trhu. K tomu se podle serveru iDnes.cz přidává rovněž fakt, že Moneta Bank v současnosti hypotéky nabízí už od 3,99 procenta, tedy za mnohem nižší sazbu, než jakou nabízí konkurence.

Jak poznamenali pro Českou tiskovou kancelář jiní experti, změny sazeb České národní banky se do úrokových sazeb hypoték navíc nepromítají přímo. Hypotéky se řídí sazbami, které víceméně kopírují ceny státních dluhopisů. Takže jako pokles ceny ropy neznamená automaticky levnější benzin, neznamená toto snížení sazeb automaticky levnější hypotéky.

Otevřít v galerii (2)
Hypotéky pro pořízení nové nemovitosti by mohly být časem ještě výhodnější
Hypotéky pro pořízení nové nemovitosti by mohly být časem ještě výhodnější Zdroj: Pixabay

Budoucí vývoj

A jaký vývoj očekávají analytici v dalším období? Opatrný přístup bankovní rady očekává generální ředitel společnosti Fingood Vít Endler. Centrální banka podle něho sáhla na brzdu a s dalším snižováním sazeb nebude spěchat. To ostatně přiznal i guvernér Aleš Michl, když na tiskové konferenci uvedl následující:

„Všechno si necháváme otevřené. Výhled do budoucnosti je neurčitý,“

vysvětlil šéf České národní banky.

Většina expertů se přesto shoduje, že centrální banka bude v pomalejším snižování sazeb pokračovat i na příštích třech zasedáních, které zbývají do konce roku. Podle Daniela Janečka ze strategického poradenství PwC ČR by mohl tento ukazatel na konci roku klesnout pod čtyři procenta. S tím souhlasí také hypoteční specialistka Jana Vaisová.

„V případě, že rada České národní banky bude snižovat sazby i nadále, tak na konci roku se může základní úroková sazba dostat i na 3,75 procenta. Sazby pod čtyřmi procenty jsou takovou magickou hranicí, na kterou nejen klienti, ale i developeři, čekají,"

uvedla Vaisová.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Pro rychlejší snižování sazeb je pak třeba místopředseda představenstva ATRIS investiční společnosti Tomáš Jícha.

„Jsem i nadále přesvědčen, že rychlejší snížení úrokových sazeb lehce pod čtyři procenta by mohlo mít pozitivní efekt pro českou ekonomiku,"

myslí si Jícha.

Změna úroků centrální banky, pokud k ní v dalším období ještě dojde, se však podle expertů v domácí ekonomice stejně naplno projeví se zpožděním několika kalendářních čtvrtletí.

Snižování úroků, k němuž Česká národní banka přistoupila od počátku letošního roku, se v české ekonomice začne naplno projevovat až počínaje prvním čtvrtletím 2025,"

tvrdí například analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Ať již bude trend následujících měsíců jakýkoliv, na výrazně výhodnější podmínky hypoték si budeme muset počkat. Teprve budoucnost ukáže, zda se zájemcům o bydlení trpělivost opravdu vyplatí. Poptávka po nemovitostech totiž na trhu sílí, což se u řady z nich projevuje mírným růstem jejich cen. V příštím roce tak může stát pořízení bytu či rodinného domu ještě více, než je tomu dnes. A výhodnější podmínky hypoték na tom již nic nezmění.   

 

Zdroje: ČNB, ČTK, vlastní dotazování

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze