Top hledané
Výsledky (0)
Jaké byly letošní olympijské hry v Paříži? Vybrali jsme zajímavé události.

Včera skončily v Paříži 33. letní olympijské hry: skvělé sportovní výsledky a rekordy, nejmladší účastnice her byla Češka

Miroslav Oupic
12. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
7 minut
Zahájení olympijských her bylo na řece Sieně a také pod Eiffelovou věží.

Letošní 33. letní olympijské hry se konaly v Paříži, ve které také byly přesně před sto lety, v roce 1924, kdy na nich soutěžilo 3 092 sportovců (mezi nimi bylo 136 žen) ze 44 zemí. Letos soutěžilo ve 32 sportovních odvětvích a v 329 disciplínách 10 714 sportovců z 206 států světa. Poměr mezi muži a ženami byl přesně vyrovnaný. Českou republiku reprezentovalo 112 sportovců, tedy o 21 méně než před sto lety, kteří získali 3 zlaté a dvě bronzové medaile. Slovenští sportovci získali jen jednu bronzovou medaili. Před sto lety získali Čechoslováci celkem 10 medailí.

Tyto olympijské hry byly ve více faktorech specifické. Za prvé to byly první hry po pandemických hrách v Tokiu v roce 2021, které celé byly bez diváků. Také to byla v době terorismu, války na Ukrajině, při nepokojích v Izraeli a Palestině, v době francouzských politických i sociálních problémů a nepokojů, hodně policejně a vojensky střežená událost.

Ale naštěstí celé olympijské hry proběhly v pořádku bez žádných bezpečnostních problémů. 

Mezi sportovci nebyli zástupci Ruska a Běloruska, kromě schválených sportovců, kteří se s politikou těchto zemí neztotožňovali. Tito sportovci se zařadili do družstva uprchlíků (bez státní vlajky a hymny).

Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748
Prodej luxusní vily, Praha 6 Hanspaulka – 748, Praha 6

Netradiční zahájení, které si budeme pamatovat

Slavnostní zahajovací ceremoniál se poprvé uskutečnil mimo hlavní stadion, a sice na řece Seině, po které na lodích připlouvaly při zahájení jednotlivé národní sportovní výpravy. Větší výpravy měly vlastní loď (tak jako i česká výprava) a menších výprav bylo na jedné lodi několik.

V umělecké části bylo zahájení také dost nezvyklé a jednou scénou vyvolalo emoce, které organizátoři určitě nečekaly. Drag queens totiž v taneční kreaci parodovali slavný obraz Poslední večeře od Leonarda da Vinciho zachycující Ježíše Krista se svými učedníky. Proti tomuto zesměšnění křesťanů protestoval jak Vatikán, tak francouzští i další politici a světové celebrity, například Elon Musk. Organizátoři se všem za tuto scénu omluvili.

Problémy v olympijské vesnici

V prvních dnech olympiády byly především problémy v olympijské vesnici. Například sportovci byli nespokojeni s rozsahem jídla v jídelnách. Po protestech bylo jídlo přidáno. Také s ubytováním měli někteří sportovci problémy, především s ekologickými postelemi, které byly vyrobeny z recyklovaného papíru. Ale v průběhu her stížností ubylo nebo si už sportovci zvykli. 

Špionážní dron od kanadských fotbalistek

Hned na začátku her se objevil první sportovní skandál. Kanadské vedení ženského fotbalu vyslalo na soupeřův trénink svůj dron. Když byl analytik kanadského týmu Joseph Lombardi přistižen francouzskou policií s dronem, který létal nad tréninkem novozélandského týmu, se kterým pak Kanada vyhrála 2:1, bylo zle. Pořadatelé odebrali týmu Kanady 6 bodů  a Kanadská fotbalová asociace trvale odvolala hlavní trenérku ženského fotbalového týmu Bev Priestmanovou, stejně jako její asistentku Jasmine Manderovou a Lombardiho. Kanadské družstvo následně postoupilo ze skupiny a vypadlo ve čtvrtfinále s Německem na penalty (2:4), když zápas skončil 0:0.

Kanadské ženské fotbalové družstvo vyhrálo v minulých letních olympijských hrách v Tokiu zlaté medaile a podle médií se zdá, že tuto taktiku s dronem využíval tým už od roku 2021... 

Dva „muži“ v ženském boxu

Další kontroverze proběhla v ženském boxu, do kterého se ve dvou váhových kategorií dostaly i sportovkyně s mužským chromozomem. Již dříve byly boxerskou federací vyloučeny ze ženských soutěží, ale olympijský výbor byl jiného názoru.

A právě první zápas alžírské „boxerky“ Imane Khalífové ve váhové kategorii do 66 kg ukázal unfair zařazení této „boxerky“ do soutěže. Hned po 45 sekundách jí její italská soupeřka Angela Cariniová se slzami v očích vzdala. O dvě hlavy vyšší a mužsky vypadající Khalífová drtila i další soupeřky, které s ní boxovaly dále. Nakonec si Khalífová vybojovala nepřekvapivé zlato! 

Stejně tak jasně vyhrála zlatou medaili i další boxerka s mužským chromozomem, Lin Yutingová z Tchajwanu, ve váhové kategorii do 57 kg.

Nebinární koulařka s děsivou vizáží

Dvaceti osmiletá nebinární americká koulařka Raven Saundersová při závodech vystupovala v masce a černých brýlích. Tato koulařka se dlouhodobě angažuje v boji za práva LGBT+ komunity a preferuje oslovování „oni“.

V Paříži skončila v kvalifikaci na 7. místě s hodem 18,62 metrů a ve finále na žádnou medaili nedosáhla.

Za politickou agitaci byla vyloučena

Afgánka Manizha Talasová, která utekla před Talibánem z Afganistánu a soutěžila za družstvo uprchlíků v nové olympijské disciplíně breakdance, porušila olympijská pravidla, když měla na oblečení nápis „Osvoboďte afgánské ženy“.

Sprinter s covidem si doběhl pro bronzovou medaili

Po finálovém běhu na 200 metrů, ve kterém doběhl třetí, si americký sprinter Noah Lyles lehl na dráhu, nemohl vstát, lapal po dechu a odvezli ho z atletické dráhy na vozíku. Pak atlet přiznal, že už před dvěma dny, kdy měl zimnici a bolesti krku, zjistil, že má covid. Přesto své dva běhy bez roušky běžel, čímž ohrozil své zdraví, ale i soupeřů a ostatních lidí na stadionu…  

Nejmladší účastnice her byla Češka

Nejmladším účastníkem, tedy účastnicí ze všech 10 714 sportovců, byla na těchto olympijských hrách česká gymnastka Soňa Artamonová, které je pouhých 16 let. Na své první olympiádě skončila v kvalifikaci víceboje na 46. místě.

Nejstarší účastnici her bylo 61 let

Lucemburská stolní tenistka Ni Xia Lian, která se narodila v roce 1963 v Číně, hraje stolní tenis více než 50 let, z toho přesně 40 let na velmi špičkové úrovni. Svůj debut na mistrovství světa ve stolním tenisu si odbyla v roce 1983 a už odehrála 23 ročníků mistrovství světa. Na své šesté olympiádě nyní prohrála ve 3.kole s Číňankou Sun Yingsha 0:4.

Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha
Prodej luxusního mezonetu 4 + 1, Praha, Praha 5

Dva nové sporty – kajak kros a breakdance

Prvním sportem, který měl v Paříži olympijskou premiéru byl na divoké vodě kajak kros. Do něj se přihlásili jak specialisté, tak také kajakáři a kanoisté, kteří se na hrách zúčastnili svých disciplín.

Závody, ve kterých jedou slalom čtyři závodníci najednou, jsou divácky atraktivní, zajímavé a do poslední branky není nic rozhodnuto. Nerozhoduje start, ale právě souboje na celé trati.

Český závodník Lukáš Rohan, který se nikdy na tuto disciplínu nespecializoval, díky šťastným událostem se dostal až do finále, kde obsadil 4. místo. Ale i přesto to bylo, nejen pro něj, skvělé prodloužení své účasti na hrách, kde v kanoistickém finále skončil na 6. místě.

Kajak kros mezi závodníky, diváky i odborníky uspěl a na příští olympiádu v Los Angeles možná vyšleme i české specialisty.

Breakdance měl v Paříži premiéru a hned i derniéru, protože v Los Angeles za 4 roky už nebude.     

Historicky první olympijskou vítězkou v breakdance se v Paříži stala japonská b-girl s přezdívkou Ami, jež ve finálové bitvě porazila Litevku Nicku. Bronz v tomto odvětví tance za doprovodu hiphopové hudby získala Číňanka vystupující jako 671.

V mužské kategorii se olympijským vítězem stal Kanaďan s přezdívkou Phil Wizard, jenž ve finálové bitvě porazil domácího Francouze Danyho Danna. Bronz v tomto získal dvojnásobný mistr světa Victor z USA.

Olympijský výbor chtěl tímto krokem jistě zasáhnout mladé publikum, ale pokus jim nevyšel. Některá „umělecká“ vystoupení pobavila a stala se hitem na sociálních sítích, bohužel v negativním smyslu. Australské breakdancerce Rachael Gunnové se na sociálních sítích smějí po celé zeměkouli za její náhodné pohyby, které skutečný breakdance nepřipomínají.

 

 

Česká účast – nejméně medailí v historii

Na olympijských hrách v Paříži vybojovalo české družstvo jen 5 medailí, což je nejméně v historii samostatné České republiky. Z minulé olympiády přivezli čeští sportovci medailí deset.

Tři medaile získalo české družstvo až v posledních dvou dnech. Zlatou medaili získal český tenisový mix Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, kanoista Martin Fuksa na trati 1000 metrů a kajakář Josef Dostál také na trati 1000 metrů. O dvě bronzové medaile se zasloužilo družstvo kordistů ve složení Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr a oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Bylo mnoho českých sportovců, kteří byli na 4., 5. nebo 6. místech, u kterých jen o pár centimetrů nebo vteřin zaostali za medailovým umístěním. Například plavkyně Barbora Seemanová zlepšila v bazénu své dosavadní osobní rekordy a skokanka o tyči Amálie Švábíková na konečném 5. místě překonala nejen svůj osobní rekord, ale také národní, a sice překonáním výšky 480 cm. 

 

Česká republika se 3 zlatými a 2 bronzovými medailemi se zařadila na 28. místo mezi zeměmi (celkem se účastnilo 206 výprav).

Celé hry v Paříži proběhly úspěšně, vzniklo hodně osobních, národních, olympijských a také světových rekordů. Vyhrávali skvělí sportovci, někdy ale i sportovci s větším štěstím nebo díky souhře okolností. Tyto olympijské hry sledovali opět miliony diváků na pařížských sportovištích a miliardy u televizních obrazovek. Doping po celou dobu konání olympijských her nebyl zaznamenán.

Už teď se můžeme těšit na 34. letní olympijské hry v americkém Los Angeles, které se budou konat v době 14. - 30. července 2028.

 

Zdroj: Česká televize, Wikipedia, CNN Prima News, Český olympijský výbor, autorský text, komentář

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze