Top hledané
Výsledky (0)
Jeden z nejlépe hodnocených hejtmanů u nás vede Jihomoravský kraj už od roku 2020

Jan Grolich: extrémní SPD je pro mě za hranou, politici z ANO se jim přibližují. Spolupráci s nimi si nedovedu představit

Radek Polák
06. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
V následujícím volebním období by chtěl Jan Grolich navázat na současné úspěchy

Dlouhodobě za hranou jsou pro něho SPD a podobné extrémní strany. V poslední době se jim začali dost přibližovat i politici z ANO, tvrdí jeden z nejmladších hejtmanů v Česku Jan Grolich. Blížící se krajské volby jsou ale především o lidech, je v exkluzivním rozhovoru pro LP-Life současně přesvědčený.

Hlavním centrem Jihomoravského kraje je Brno

Jste výraznou tváří, která řídí Jihomoravský kraj. Co říká na Vaše pracovní vytížení v roli hejtmana rodina?

Na to vždycky odpovídám v legraci: Když se zeptáte mě, tak řeknu, že dobrý, ale neptejte se manželky. Ne, vážně. Není to žádná sranda. Je strašně moc akcí, na kterých musím nebo bych měl být. Když mám volný víkend, že fakt nic nemám, připadám si jako po dovolené. Ale snažím se ten čas nějak hlídat, abychom mohli být taky všichni doma spolu. Takže někdy se z akcí, kam mě zvou, musím omluvit, abych prostě mohl být doma.

Jaká jsou hlavní témata, s nimiž do zářijových krajských voleb jdete?

Krajské volby jsou o lidech a o tom, kdo bude hejtman. Ty krize, kterými jsme si prošli, ukázaly, jaké jsou charaktery. A je to taky jeden z důvodů, proč jdeme do voleb jako SPOLU. Zvládli jsme těžké chvíle a před námi jsou další výzvy, na které se ale tentokrát můžeme připravit dopředu. Je to stárnutí populace, víc peněz do silnic, vypořádání se se suchem a těmi hroznými vedry, zajistit moderní vzdělávání a využít potenciálu high-tech firem, univerzit a šikovných lidí, které tady máme, abychom se stali motorem celého Česka.

Prodej luxusní vily 284 m2 Statenice, Praha
Prodej luxusní vily 284 m2 Statenice, Praha, Praha 6

O jaké spolupracovníky a subjekty byste se přitom opřel?

Dává mi smysl pokračovat ve stávající koalici.

A s kým byste si naopak takovou spolupráci dokázal představit jen obtížně?

Pro mě jsou za hranou dlouhodobě SPD a podobné extrémní strany. V poslední době se jim začali dost přibližovat i politici z ANO, takže já osobně si s nimi spolupráci ve vedení kraje nedovedu představit. Ale myslím, že ani oni se mnou.

Co považujete za svůj největší úspěch za dobu svého působení v úřadu?

Je toho víc. Ve školství jsme udělali spoustu práce a začínají nás kopírovat ostatní kraje. Začali jsme dávat nejvíc peněz do silnic v historii kraje. Je to o miliardu ročně víc oproti době před námi. Ale v silnicích je takový vnitřní dluh, že to pořád nestačí. Koupili jsme nové vlaky Moravia, které nám v ostatních krajích dost závidí. Podpořili jsme zhruba 600 projektů na zadržení vody v krajině, ale taky jsme udělali nový dotační titul, který má pomoct těm částem kraje, kde se nežije tak dobře. Jde třeba o Velkoopatovicko. Ale stejně si tohle volební období budou všichni spojovat hlavně s tornádem.

A co se Vám naopak třeba nepovedlo?

Je několik projektů, které jsme mohli zvládnout o něco rychleji nebo je víc rozpracovat. Kvůli covidu a různým dalším krizím jsme se dostali k řešení zdravotnictví o něco později. I tak jsme sice udělali největší krok za poslední roky, když jsme založili servisní organizaci Krajskou zdravotní. Ta má za cíl kromě společných nákupů také sbližovat řízení nemocnic. Mohlo to být o něco dřív, ale jsem rád, že se tohle podařilo.

V čem Vám Jihomoravský kraj přirostl k srdci nejvíce?

Já jsem se tady narodil a žiju tu celý život. Mám hlavně rád, jací tady jsou lidi. Nejvíc se to ukázalo v těch krizových situacích. Třeba kolem tornáda. Tady fakt lidi jsou ochotni pomoct a semknout se, když je to potřeba. Mám rád folklor a všechny ty věci kolem. Mám obrovskou radost, že to u nás není žádné muzeum ani divadlo, ale že tím mladí lidi pořád žijí.

Co byste poradil těm, kteří říkají, že volby do krajů nejsou tak důležité jako ty celostátní?

Nikdy není jedno, kdo bude hejtmanem. Byla by škoda svůj hlas zahodit, když můžete ovlivnit, jak to bude kolem vás vypadat.

Zdroj: autorský text, vlastní dotazování, Jihomoravský kraj

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze