Top hledané
Výsledky (0)
Internetová společnost nebude nakonec platit obří pokutu v Evropě.

Ranní ptáče: Google vyhrál soud s EU o miliardovou pokutu. Srážek spadlo více než v roce 1997

Radim Červenka
19. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Google

Google uspěl u soudu proti pokutě Evropské unie ohledně budování nelegálního monopolu na internetovou reklamu. Srážkové úhrny byly za týden vyšší než v roce 1997. Filmař Harvey Weinstein se přiznal v dalším případě sexuálního obtěžování. Americká centrální banka se rozhodla snížit úrokové sazby. Boj s inflací považují bankéři na dobré cestě a sazby hodlají dále snižovat.

Google uspěl u soudu s Evropskou unií

Společnost Google ve středu vyhrála soudní spor proti antimonopolní pokutě ve výši 1,49 miliardy eur, kterou jí Evropská unie uložila před pěti lety a která se týkala jejího podnikání v oblasti online reklamy. Tribunál EU uvedl, že pokutu z roku 2019 uloženou Evropskou komisí, která je nejvyšším antimonopolním orgánem společenství, zamítá.

Rozhodnutí komise se týkalo úzké části reklamního byznysu společnosti Google: reklam, které americký technologický gigant prodával vedle výsledků vyhledávání Google na webových stránkách třetích stran. Regulační orgány obvinily společnost Google, že do svých smluv vkládá doložky o exkluzivitě, které těmto webovým stránkám zakazují zobrazovat podobně umístěné reklamy prodávané konkurenty společnosti Google, napsala agentura AP.

Prodej investičního bytu s předzahrádkou
Prodej investičního bytu s předzahrádkou, Praha 6

Na Moravě spadlo více srážek než v roce 1997

Od minulého čtvrtka do tohoto pondělí napršelo v Česku v průměru 136,2 litru vody na metr čtvereční. V Čechách činil průměr 112,8 litru, na Moravě dokonce 183,4 litru na metr čtvereční. Bylo to větší množství než při povodních v roce 1997, kdy tehdy na počátku července napršelo na území Čech průměrně 59,2 litru vody na metr čtvereční, na Moravě 174,6 litru a celorepublikový průměr činil 97,5 litru na metr čtvereční.

Největší úhrny hlásí stanice v Jeseníkách, řada z nich před 500 mm. Za jeden den nejvíce srážek napadlo na stanici Lipová-Lázně, kde spadlo 284,9 litru na metr čtvereční, aktuálně v postižených místem Moravy probíhá odklízení škod. Na jihu Čech aktuálně kulminuje řeka Lužnice, informovala ČTK.

Filmař Harvey Weinstein se přiznal v dalším případě sexuálního obtěžování

Harvey Weinstein se ve středu přiznal k novému obvinění ze sexuálního napadení, téměř pět měsíců poté, co byl předchozí rozsudek za sexuální zločiny v New Yorku zrušen. Dvaasedmdesátiletý Weinstein, který se zotavuje z akutní operace srdce, se při slyšení před soudcem Curtisem Farberem u newyorského státního soudu na Manhattanu přiznal ke spáchání trestného činu sexuálního zneužívání prvního stupně, informovala agentura Reuters.

Fed hodlá snižovat úrokové sazby

Americká centrální banka ve středu zahájila očekávanou sérii snižování úrokových sazeb výraznějším než obvyklým snížením o půl procentního bodu, které má podle předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella ukázat odhodlání tvůrců politiky udržet nízkou míru nezaměstnanosti i nyní, kdy se inflace snížila. Fed nyní věří, že boj země s vysokou inflací skončil, snížil svou základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů do pásma 4,75-5,00 %. "

Zajímavostí je, že Powell, který od svého nástupu do funkce šéfa Fedu v roce 2018 prosazuje politiku podle konsensu, zaznamenal první nesouhlas guvernéra Fedu od roku 2005, kdy Michelle Bowmanová hlasovala proti rozhodnutí ve prospěch menšího snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, což podle některých analytiků svědčí o jeho motivaci zahájit cyklus uvolňování Fedu přesvědčivým způsobem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: autorský text, ČTK, Reuters, AP

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze