Top hledané
Výsledky (0)
Nejlepší výsledek čekal u voleb na opoziční hnutí ANO.

Celkovým vítězem krajských voleb je hnutí ANO. Rozhodovat bude koaliční potenciál

Radim Červenka
22. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Improvizovaná volební mítnost

Podle předpokladů potvrdilo hnutí ANO roli favority v krajských volbách. Strana Andreje Babiše ovládla deset ze třinácti krajů. Strany vládní koalice, které mnohdy kandidovaly samostatně zůstaly daleko za nejsilnějším uskupením, ale i přesto dokázaly v některých krajích zvítězit. O podobě zastupitelstev ovšem rozhodnou koalice a "poražení" se chystají vítěze voleb některých krajích obejít. Volební účast lehce přesáhla 30 % a byla velmi nízká, čemuž nejspíše přispěly i povodně.

K odložení voleb nedošlo a na místech postižených povodňovou katastrofou museli zástupci místních samospráv mnohdy improvizovat, aby volby mohly vůbec proběhnout. Vznikaly tak například stanové volební místnosti (viz úvodní foto).

Povodně se tak nejspíše podepsaly i na velmi nízké volební účastní, která činila 32,91 %. Zároveň však platí, že krajská zastupitelstva mají jen limitované pravomoci a voliči těmto volbám přikládají velmi malou důležitost. V minulém kole krajských voleb byla účast vyšší, ale jen o cca 5 % (37,95 %).

Prodej investičního bytu 25 m2 - Praha 10
Prodej investičního bytu 25 m2 - Praha 10, Praha 10

ANO dosáhlo téměř a tři stovky zastupitelů

Pohled na celkový výsledek je jednoznačný. Nejúspěšnější bylo hnutí ANO se ziskem 35,38 % hlasů. Strana pak reálně získala 292 krajských zastupitelů. Na druhém místě skončila koalice SPOLU, ta však kandidovala jen v některých krajích a získala 10,10 % hlasů. Třetí je samostatná kandidatura ODS, která je na celostátní úrovní součásti zmíněné trojkoalice. Sama dosáhla na 5,89 % hlasů. SPOLU tak bude mít v krajích celkem 113 zastupitelů.

Slavilo se tak především ve štábu hnutí ANO. Předseda strany na sociálních sítích děkoval voličům a v rámci oslav vyzval k tanci Helenu Válkovou, která postoupila do druhého kola senátních voleb ve Středočeském kraji. Společně s krajskými zastupiteli se volila i třetina senátorů. I v senátních volbách bylo ANO úspěšné a hned dvěma kandidátům se podařilo uspět v prvním kole díky zisku nad 50 %, kdy se již druhé kolo neuskuteční.

V prvním kole uspěla Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku a Martin Bednář v Ostravě. V prvním kole pak zvítězil v Praze Pavel Fischer a na Vsetínsku Jiří Čunek (KDU-ČSL). O celkovém výsledku pak podají informace až druhé kola voleb za dva týdny.

Volby byly o osobnostech, uvedl Fiala

"Děkuji občanům, že přišli k volbám. Zvlášť bych chtěl poděkovat těm, kteří přišli v oblastech, kde byly povodně, i když mají jiné starosti. Jsem rád, že se nám v těchto místech podařilo zajistit hladký průběh voleb... V různých krajích jsme kandidovali v rámci různých uskupení, neměli jsme ani centrální kampaň, a teď si musíme vyhodnotit, kde měla jaká spolupráce smysl a co se mělo udělat jinak. Výsledek voleb odráží realitu, nemůžu ho považovat za úspěch, ale není to ani fatální neúspěch. Ukazuje se, že volby byly hodně o osobnostech. Celkově se podařilo ODS a SPOLU vyhrát ve dvou krajích, zatímco v minulých volbách jsme brali první místo na pásce jen jednou,"

zhodnotil výsledek voleb na síti X premiér Petr Fiala (ODS).

Vládní koalice SPOLU byla velmi úspěšná v Jihomoravském kraji, kde dosáhla na suverénní výsledek 39 % a předběhla o více než 10 % hnutí ANO. Slavit pak mohla samostatná ODS v Jihočeském kraji, kde získala téměř polovinu všech hlasů (47,51 %) a potvrdilo se, že jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) je v regionu výraznou osobností. Podobně suverénní bylo hnutí ANO v Moravskoslezském kraji, kde dosáhlo na 47,22 %.

Jedinou výjimkou mezi vítězi pak byl Liberecký kraj, kde podle předpokladů obhájilo prvenství SLK (Starostové pro Liberecký kraj) pod vedením Martina Půty (STAN), dceřiná strana vládních starostů získala v regionu 34,75 % hlasů.

Výrazný neúspěch v krajských volbách potkal Piráty, kteří z 99 zastupitelů z minulých voleb obhájili jen 3 pozice v Plzeňském kraji a potvrzuje se, že nejmenší vládní straně ubývají voliči.

Zdroj: autorský text, ct24.ceskatelevize.cz, volby.cz, irozhlas.cz, x.com

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze