Top hledané
Výsledky (0)
Nové město založil Karel IV. dodnes místo odráží jeho zájem o duchovní záležitosti.

Stěhuji se na Nové město: místo plné mystiky a duchovního klidu, kde se psaly dějiny

Radim Červenka
25. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Speciální rubrika
Tančící dům na Novém městě

Část historického centra Prahy v těsném závětří populárních turistických tras založil nejslavnější český panovník Karel IV. Dodnes ho tady připomíná Karlovo náměstí, které je centrem městské části. Obklopeno je kostely s pohnutou historií a nachází se zde také mystikou opředený Faustův dům. Historické stavby zde doplňuje jedna z nejzajímavějších staveb moderní pražské architektury - Tančící dům.

Karlovo náměstí
Bydlení na Novém městě
Bydlení na Novém městě
Bydlení na Novém městě

Bydlení vedle nádherných staveb má své kouzlo. Místo obklopené historickými stavbami nabídne svým obyvatelům speciální estetiku zašlých časů. V případě centra Nového města v Praze okolo Karlova náměstí na nás nedýchne jen historie, ale také duchovno a mystika.

Místo mělo svůj duchovní rozměr už od časů svého založení slavným panovníkem. Král a císař Karel totiž nechal na náměstí, které původně neslo poněkud méně libový název Dobytčí trh, vybudovat speciální dřevěnou věž a vystavoval v ní korunovační klenoty. Pro středověké návštěvníky zde však bylo k vidění i něco více, než panovníkovy nové klenoty s obřími drahokamy.

Prodej slunného bytu 3+kk, Praha 2 - 104
Prodej slunného bytu 3+kk, Praha 2 - 104, Praha 2

Kostely a duchovno se v časech Karla IV pojilo i s byznysem

Karel IV. byl hluboce zbožným a zároveň bohatým panovníkem. Tato kombinace se projevovala mj. vášní pro křesťanské relikvie. Nejrůznější ostatky svatých Karel nakupoval ve velkém a právě ty vystavoval na odiv křesťanským poutníkům z celé Evropy. V časech, kdy cestování nebylo tou nejběžnější volnočasovou aktivitou jako dnes, přinášely takovéto návštěvy zbožných cestovatelů neobvyklou příležitost pro tehdejší cestovní ruch. Panovníkův zájem o duchovno a o peníze se skloubil uprostřed dnešního Karlova náměstí.

Rušné místo vyžadovalo pro svůj duchovní provoz také kostely. Zájem dodnes budí zejména chrám svatého Cyrila a Metoděje, kde se do posledního dechu bránili čeští parašutisté, kteří spáchali atentát na krutého říšského zastupujícího protektora Reinharda Heydricha. Jak už napovídá jeho název, jde o kostel východní pravoslavné církve a dnes zde sídli její pražský arcibiskup.

"Za německé okupace našeho státu se katedrála stala místem odporu vůči fašistické zvůli. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha dne 27. května 1942 se parašutisté, kteří atentát provedli, ukryli v kryptě chrámu. Oddíly SS Prag 18. června kryptu dobyli. Pravoslavní kněží a jejich rodiny byli zatčeni, mučeni a zavražděni, biskup Gorazd byl 4. září 1942 zastřelen,"

připomíná web chrámu Katedrala.info pohnutou historii.

Kostelu kontrastuje další význačný chrám Nového města zasvěcený svatému Ignáci z Loyoly, zakladateli řádu jezuitů. Mnišský řád měl přísně dbát na pravověrnost v českých zemích. Kostel byl navíc součástí Novoměstské jezuitské koleje, vysoké školy provozované řádem, která měla konkurovat Karlově univerzitě, paradoxně v místě, jemuž věnoval tolik pozornosti dávno zesnulý panovník podle něhož je univerzita pojmenována.

Faust zde nežil, ovšem alchymisté "jeho dům" vyhledávali opakovaně

Dalším kontrastem k duchovním stavbám v lokalitě je záhadami opředený Faustův dům. Mystickou budoucnost místa předznamenalo dávné pohanské obětiště. Nacházelo se přímo na místě pozdějšího Faustova domu neboli barokního Mladotovského paláce. Dům je opředen legendou o záhadném doktoru Faustovi a jeho spolčení s ďáblem, ale žádná takováto historická osoba tady nežila.

Svůj mystický rozměr, ale dům rozhodně má nejen kvůli starému pohanskému obětišti. Dům byl sídlem slavného alchymisty na dvoře císaře Rudolfa II. Edwarda Kellyho. Jeden z nejslavnějších alchymistů však nebyl jediný, kdo si ke svým pokusům vybral právě tento dům. Už středověky vlastník Václav vévoda Opavsky měl o alchymii čilý zájem. Po Kellym zde žil astrolog Jan Krucinek a muž, jenž stojí za barokní přestavbou Ferdinand Mladota ze Solopisk měl čilý zájem o fyziku a chemii.

Jakkoliv jsou zmíněné památky nejen místy s nimiž se pojí duchovno a přináší člověku jedinečné estetické požitky, ke spokojenému bydlení patří možnost navštívit k relaxaci nějaké zelené místo. To se nachází i v blízkosti Karlova náměstí, část starého Dobytčího trhu byla přebudována na park v roce 1884 v typickém duchu tehdejšího romantismu zahradním architektem Janem Františkem Thomayerem. Kromě stromů a laviček k odpočinku zde nechybí řada soch.

Prodej slunného bytu 3+kk, Praha 2 - 104
Prodej slunného bytu 3+kk, Praha 2 - 104, Praha 2

Moderní dobu na Novém městě reprezentuje nejznámější dílo pražské moderní architektury Tančící dům. Prosklená stavba s roztančenými stěnami navazuje přímo na historickou architekturu. Její neobvyklý ráz jen podtrhuje duchovní a mystický charakter, který měla lokalita už od svého založení a dodnes jí neopustil. 

Zdroj: autorský článek, praguecityline.info, prague.eu, katedrala.info, wikipedia.org, Y&T Luxury Property

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze