Top hledané
Výsledky (0)
Útulné podkrovní byty dělají z centra Prahy skvělé místo pro bydlení.

Stěhuji se na Nové Město: Památková oblast na seznamu UNESCO, kde podkrovní byty nabírají jiných rozměrů

Radek Polák
09. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Speciální rubrika
Bydlení na seznamu památek UNESCO

Bydlet v historickém centru hlavního města se jen tak někomu nepoštěstí. Zájem o bydlení zde je velký. Důvodem je nejen strategická poloha v sousedství řady zajímavých kaváren, restaurací, obchodů a historických a kulturních památek, ale především samotný genius loci, jenž je pro tuto oblast, která byla zapsána na seznam památek UNESCO, tak příznačný.

Nové Město je na seznamu UNESCO
Dům se pyšní zdobnou fasádou
Útulný interiér uspokojí každého zájemce
Oblast je bohatá na kavárny a příjemná místa

Z jedné strany je pražské Nové Město lemováno Slovanským ostrovem a Národním divadlem, z druhé Václavským náměstím, budovou Hlavního i Masarykova nádraží a náměstím Republiky. Součástí centra metropole je ale také třeba Karlovo náměstí či bývalé Podskalí. I z toho je zřejmé, o jak atraktivní lokalitu se jedná.

Památka UNESCO

Současnou tvář dalo Novému Město především 19. století, kdy bylo zrušeno vnější městské opevnění a vybudováno mnoho nových domů. Díky výjimečnému urbanistickému řešení celé lokality se centrum dostalo v roce 1992 na seznam památek UNESCO.

Zdejší nemovitosti sice v době komunistického režimu chátraly, za uplynulých více než 30 let se ale změnily často k nepoznání. Už dávno jsou pryč časy plné starých oprýskaných fasád a bezútěšného stavu uvnitř. Většina činžovních domů již dokáže uspokojit i ty z nejnáročnějších zájemců o bydlení. Ať již pro vlastní užívání, nebo jako vhodnou investiční jednotku.

Mnoho činžovních domů prošla náročnou rekonstrukcí. Vedle renovací fasád a společných prostor se nezapomenulo navíc ani na instalaci moderních výtahů, které rezidenty vyvezou až do těch nejvyšších pater. A právě zde se mnohdy ukrývají doslova poklady.

Otevřít v galerii (1)
Staré město je zapsané na seznamu UNESCO
Staré město je zapsané na seznamu UNESCOZdroj: Profimedia

Podkrovní byt

Takovým pokladem je bezpochyby také podkrovní malometrážní byt, jenž se v jednom z místních zrekonstruovaných domů, který se pyšní zdobnou fasádou, právě nabízí k prodeji.

Luxusní byt k prodeji - Praha 1, Nové Město
Luxusní byt k prodeji - Praha 1, Nové Město, Praha 1

Designový byt o velikosti 31 m2 se hodí například na investici. Splňuje totiž veškeré nároky na funkční a esteticky lákavý prostor. Součástí jednotky jsou navíc nová okna s trojskly i vytápění, které je zajištěno vlastním kotlem.

Byt je vhodný nejen pro singles, ale i mladé páry, které se spokojí s menším prostorem. Odměnou jim bude originální interiér, který díky střešním oknům sází na dostatek světla, výhledy do okolí a celkový klid a soukromý.

Tím nejcennějším, co ale taková jednotka rezidentům poskytne, je skutečnost, že se jedná o jeden prostor jako celek. Interiér si lze pak přizpůsobit k obrazu svému a vy se v něm budete cítit pohodlně. Za pozornost stojí navíc to, že se vnitřní prostor relativně rychle prohřeje. Ušetří se tak na energiích. Vytápění nemusí být tak nákladné, jak byste asi v případě energetické třídy, kterou nemovitost disponuje, jinak asi očekávali.

Výhodná doba pro koupi nemovitosti v srdci města

Současné pomalu klesající úrokové sazby z hypoték i rostoucí ceny bytů jsou jasným signálem, že každý, kdo koupi bytu dosud odkládal, by měl být na pozoru. Z pohledu výše uvedeného vývoje cen totiž opravdu není na co čekat.

K tomu se navíc přidává ještě další trendy. Jednak je to nedostatečná nabídka bytů na pražském rezidenčním trhu, což pro centrum města platí dvojnásob. Kromě toho se každoročně do Prahy vydává dalších zhruba 10 tisíc lidí, kteří hledají novou příležitost, kde by zde mohli bydlet.

Podle předsedy Finančního výboru Zastupitelstva Městské části Praha 1 Giancarlo Lambertiho jsou jediným řešením prohlídky vedené licencovanými a kvalitními průvodci probíhající s respektem k historii města, veřejnému prostoru a životu rezidentů a podporující udržitelný cestovní ruch.

„Jimi zajišťované prohlídky jsou zaměřené na podporu místní kultury, historie a gastronomie, čímž přispívají k místní ekonomice a pozitivnímu vnímání města,“

uvedl Lamberti v tiskové zprávě první městské části.

Luxusní byt k prodeji - Praha 1, Nové Město
Luxusní byt k prodeji - Praha 1, Nové Město, Praha 1

To vše ukazuje, že investice formou krátkodobého, či dlouhodobého nájmu se do nemovitosti v centru rozhodně vyplatí. Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se u nás navíc zvyšuje. Z dat UniCredit Bank za září vyplývá, že za tím stojí zejména stabilizace cen bytů a pokračující růst nájmů. Ani samotné srdce Prahy není v tomto směru rozhodně výjimkou.

Možností k bydlení, které se na Novém Městě k bydlení nabízí, je přitom poměrně málo. Bydlet by tu totiž chtěl snad téměř každý. Budete mezi nimi i vy?

Zdroj: autorský text, Y&T Luxury Property, Praha 1, Wikipedia

Přemýšlíte o koupi podkrovního bytu?
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze