Top hledané
Výsledky (0)
Kalousek opustil Sněmovnu, aby umožnil vznik koalice Spolu, nyní ji klidně zničí ve jménu konsolidace.

Na férovku: Návrat Kalouska. Postrach české politiky se bez pořádné konsolidace odmítá přídat k politickým mrtvolám

Radim Červenka
04. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Speciální rubrika
Miroslav Kalousek

/Komentář/ Případy velkých politických comebacků se v české politice vyskytují stejně vzácně, jako neurážlivé projevy v arzenálu Miloše Zemana. Ex-prezident, který čerstvě oslavil osmdesáté narozeniny, je sám právě tímto vzácným případem. Ačkoliv s Kalouskem vždy reprezentovali zcela opačné politické spektrum, jejich styl je docela podobný. Bývalý ministr financí by Zemanům comeback rád napodobil.

Každý má svou drogu. Pro někoho je to ranní cigareta, pro jiného odpolední káva. Není pochyb o tom, že drogou pro zmíněnou dvojici je rozhodně i politika. Pomineme-li známou náklonost těchto osobností veřejného života k alkoholu, Kalousek se jen těžko smiřuje s politickým důchodem, tak jak to nezvládl na Vysočině Miloš Zeman.

Poslední kapkou v hrnku Kalouskovy trpělivosti je nedostatečné konsolidační úsilí současné vládní koalice. Sám pro usnadnění jejího vzniku opustil poslaneckou lavici. V Kalouskově případě pravděpodobně nejde jen o stařecké mistrování současných politiků. Dobrá kondice veřejných financí je jeho politickým dílem. Prosadil ji z pozice menšího partnera ve vládě a nesl za ní plnou odpovědnost.

Prodej investičního bytu s předzahrádkou
Prodej investičního bytu s předzahrádkou, Praha 6

Poplivaný Kalousek neztratil víru

Bývalý ministr financí totiž konsolidoval, šetřil a škrtal aniž by se ohlížel vlevo ani vpravo. Prodloužil tak dopady globální ekonomické krize po pádu Lehman Brothers a na Česko tvrdě přistál propad životní úrovně, problémy s nezaměstnanosti nebo nedostatečný rozvoj dopravní infrastruktury. Nicméně ČR se dlouho mohla pyšnit velmi nízkým zadlužením ve srovnání s okolními státy. Kalousek si vytrpěl leccos, tváří tvář svým kritikům.

"Chovali se jako kašpaři, ovšem kdykoliv přijde dav před moje ministerstvo, bude křičet, že se mnou chce mluvit, budu pokládat za svoji povinnost mu vyhovět,"

komentoval podle Lidovky.cz v roce 2012 incident, kdy ho poplivali a několikrát udeřili demonstranti svolaní odbory. 

Ve jménu vyrovnaného rozpočtu je Kalousek očividně ochoten udělat vše. Nyní vrátil stranickou legitimaci v partaji, kterou založil společně s Karlem Schwarzenbergem. Jeho současné vedení se k odkazu úspor státního rozpočtu rádo hlásí, ale především ve virtuální rovině. 

"Budeme určitě tlačit na všechny kolegy a na všechny resorty, abychom splnili to, co jsme slíbili. A to je konsolidovat tempem, které vychází zhruba na jedno procento HDP ročně, což by znamenalo ještě nižší schodek než 200 miliard v příštím roce,“

sdělila svůj přísný postoj k rozpočtu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro ČT

Její strana při tom spravuje jedno jediné Ministerstvo zdravotnictví. Druhý člen vlády za TOP 09 ministr pro vědu Marek Ženíšek je bez portfeje. Shodou okolností se stalo Ministerstvo zdravotnictví králem mezi ostatními rezorty v procentuálním růstu výdajů směrem k rozpočtu v roce 2025.

TOP 09 chce být rozpočtově nejpřísnější stranou, ale v jejich rajónu se chystají největší výdaje. Ať to udělá někdo za nás. Není divu, že ve jménu úspor poplivaný Kalousek práskl za stranou dveřmi. Má ale šanci svůj konsolidační pomník ještě zachránit?

Dozrál čas na politické zmrtvýchvstání?

Je jasné, že v jeho straně už nikoliv. Na jeho ostré lokty už současné vedení nemá náladu. Řada lidí je z počínání kabinetu zklamaná. Včetně Kalouska.

"Pracoval jsem 32 let pro stát. Smím snad proto říct: Ivan Bartoš možná selhal při digitalizici DSŘ. Ale je to “muška jenom zlatá” proti tomu, jak selhal Zbyněk Stanjura při návrhu rozpočtu. Stanovisko rozpočtové rady je mi svědectvím. Bude Petr Fiala stejně zásadový?"

pustil se do kritiky vlády naposledy Kalousek na X. Rozpočet je podle něj nereálný, což by mělo stát ministra financí hlavu. Dopředu mu můžeme říct, že Stanjurova hlava zůstane, kde je. ODS měří dvojím vládním metrem dlouhodobě. Kauza vyhazovu Bartoše je jen poslední kapitolou. Vzpomeňme na rychlý konec Petra Gazdíka (STAN) v porovnání s nesmrtelností Pavla Blažka nebo Jany Černochové (oba ODS).

Uvidíme, jestli za vyučenou dá vládní garnituře šedivějící Kalousek. Pokud by skutečně šel do voleb s novou stranou, jak se čím dál intenzivněji spekuluje, rozhodně by trojkoalici spolu odebral hlasy. Jenže bez svěžího větru vláda nemůže doufat v zopakování minulého výsledku. Situace se za tři roky změnila, tak jako po každém volebním období.

Miroslav Kalousek dostal za své politické dílo doslova "přes hubu", a jeho zhroucení bude jen těžko sledovat z ústraní jízlivých komentářů na sociálních sítích. Napodobí slavný comeback Miloše Zemana nebo spíše odmítání klinické smrti jako politická mrtvola Jiřího Paroubka? Politické zmrtvýchvstání Česko již nevidělo řadu let, možná uzrál čas.

Zdroj: autorský článek, komentář, ekonomickydenik.cz, x.com, lidovky.cz, ČT 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze