Dinner in the Sky je mobilním jeřábem vyzdvižená plošina, která pojme 22 hostů najednou a poskytne luxusní výhled z výšky až 50 metrů. Dnes funguje ve více než 40 zemích. Tuto jedinečnou událost můžete prožít od 6. - 16. 9. 2018 v Riegrových sadech v Praze.
Samotnému vynesení do oblak předcházelo časově náročnější zabezpečení každého „cestujícího“. Jsme připoutáni, dámy a pánové vzhůru do nebeských výšin.
Vše je na místě, šéfkuchař ladí poslední detaily a já pomalu pod sebou vidím vzdalující se naší startovací plochu. "Wow" je to první, co mě napadá. Výhled je dechberoucí, počasí nám přálo. Vidím sluncem zalitou polední Prahu a my se nacházíme v 50 metrech nad zemí. Zanedlouho se o nás začíná starat šéfkuchař Dalibor Navrátil s láskou sobě vlastní se svým perfektním týmem.
Someliér střídá jednu skleničku luxusního bílého vína za druhou. Mám pocit, že mi nic nechybí! Pozor, mé čichové buňky ucítily libou vůni vycházející ze středu plošiny. Před našimi zraky se otevírá pravý gastronomický koncert chutí a vůní. Každé jídlo je náležitě servírováno a dozvídáme se, jak si toto jídlo připravit doma. Není co dodat, za mě rozhodně perfektní zpříjemnění již tak výjimečného dne!
Co když se někomu bude chtít na toaletu? Už se stalo, že se někomu zatočí hlava nebo udělá špatně? Tyto otázky mě poněkud znervózňují a leží mi v hlavě. Neváhám se v nestřežené chvilce zeptat. S milým úsměvem přichází odpověď: „Jeřábník by obdržel pokyn a hned by se jelo dolů a zase rychle zpět do oblak.“
Jídlo bylo bezesporu luxusní. Šéfkuchařem je Dalibor Navrátil, gastronomický školitel, excelentní kuchař a rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii.
Jako předkrm se podával Mille-feuille z pošírovaných grónských krevet se zauzeným lilkovým kaviárem, krystalická parmazánová omáčka, krevetový pigment. Hlavní chod se skládal z telecího nízkého roštěnce v úpravě sous-vide podávaný s křupavým bramborovým závinem ve filo těstě, tomatové concasse plněné restovaným řapíkatým celerem a se silnou masovou šťávou. Na závěr se podával luxusní dezert, vlastní nápad samotného mistra kuchaře, který nikde jinde neochutnáte.
Připravila jsem si pro šéfkuchaře Dalibor Navrátil několik otázek:
Rozhodně příprava. To kvantum zboží zchladit, předtím připravit, skloubit vše do posledního detailu. To, co zažíváte na plošině, už je jen show. Velký potlesk patří týmu lidí, retrospektive dnes 8 osobám, kteří jídlo připravili.
To je těžká otázka. Mám rád spoustu jídla. Jak já říkám: „Není špatného jídla, je jen kuchař, který ho špatně uvaří.“
(Smích) Ano, mám ho dokonce i vyfocené! Míchaná vajíčka na cibulce se slaninou. Bylo mi tehdy 3 a půl roku, připravoval jsem snídani mému tátovi.
Kuchař improvizuje pořád. Všechno ovlivňuje výsledný efekt.
Budu šťastný, když i nadále budu moci cestovat po světě. Chtěl bych se vidět na cestách nejen kvůli odpočinku, ale i gastronomii samotné. Baví mě poznávat nové věci.