Napadlo vás někdy, že i když v Praze nemáme moře, budeme se tu oblizovat až za ušima díky přejedení mořskými plody? Sen se stává realitou. Už ode dneška budou desítky restaurací podávat super čerstvé luxusní, a hlavně čerstvé slávky z Holandska. Prague Mussel Week má za cíl lidem ukázat, že mušle se dají jíst i tam, kde obří slaná plocha chybí.
Podle organizátorů projektu je důležité, aby lidé během toho jednoho týdne pochopili, že není třeba se bát si slávky dopřávat. Mohou totiž chutnat stejně dobře jako u moře, kde si je dáváme s chutí.
Do metropole dorazí 16 tun těch nejkvalitnějších slávek, kterým cesta od moře trvá pouhých 18 hodin. Pak už stačí jen pár minut a máte je na talíři.
Mušle jsou nejen chutné, ale také plné proteinů, takže by měli zbystřit dietáři. Otázka je samozřejmě, na čem jsou pak mušle dělané, většinou to bývá kvalitní bílé víno... a s čím se konzumují. Prý je k tomu totiž nejlepší obyčejná opečená bagetka, kterou si pak namáčíte do té omáčky, ve které mušle plavou...
Každopádně každý kuchař vám řekne, že se slávky řadí mezi lehké dietní a zdravé jídlo bez ohledu na víno a bagety.
tvrdí jeden ze zakladatelů festivalu a zároveň ředitel marketingu Hopi Holding Jan Škoda.
Někteří lidé se mušlí bojí, protože mají s mořskými plody obecně špatné zkušenosti, a to kvůli přemrštěné tělesné reakci. Jenže ve většině případů nejste alergičtí, nýbrž jste se otrávili. Stačí totiž jedna jediná otevřená škeble a já s vámi amen. Do osmi hodin objímáte kbelík a sedíte na míse.
„Před vařením musí být všechny zavřené, je potřeba to opravdu zkontrolovat. Pokud je otevřená, tak je mrtvá a při vaření vypouští takový svůj jakoby jed a ten pak otráví celé jídlo a vy pak trpíte,“ vysvětlil Škoda.
Hodně lidí si také myslí, že jsou mušle něčím luxusním, co si nemůže každý dovolit. Pravda je ale taková, že hovězí steak je dražší. Porce o 400 g by měla stát okolo 300 korun. Během festivalu jsou podniky nabízející mušle rozděleny do tří kategorií podle cenové dostupnosti a kvality - luxury, bistro a value for money. V rámci festivalu je také možné vygenerovat si voucher, díky kterému získáte ve vybrané restauraci slevu 50 procent.
Festival trvá od pondělí 23. září do neděle 29. září.