Káva a účinky kofeinu na člověka jsou po mnoho let diskutovanými tématy. Odborníci i veřejnost mezi sebou vedou rozsáhlé debaty, jestli káva skutečně podporuje vznik rakoviny a v jaké míře škodí organismu. Tyto mýty jsou již dávno vyvráceny. Jaké jsou opravdu prokázané, příznivé účinky kávy pro lidský organismus? Potěšíme všechny milovníky tohoto tekutého štěstí.
Káva patří jednoznačně k nejoblíbenějším nápojům po celém světe. Není se čemu divit. Její aroma a lahodná chuť způsobily, že se z pití kávy stal pro mnoho lidí každodenní rituál. Další z důvodů, proč lidé sahají po kávě, jsou její povzbuzující účinky. Poté, co vypijete kávu, se kofein dostává do krve, odkud putuje do mozku. Nedodává sice energii, ale brání mozku dostat se do tzv. úsporného režimu, proto ji pijí zejména lidé, kteří se potřebují cítit méně unavení a naopak více produktivní.
Jedním z dalších benefitů kávy je ten, že skutečně dodává pocit štěstí! Kofein podporuje vyplavení hormonu serotoninu, který má vliv na duševní rozpoložení. Ne nadarmo se mu přezdívá “hormon štěstí a dobré nálady”. Tím ale výčet blahodárných účinků kávy zdaleka nekončí!
Alzheimerova choroba způsobuje poruchu mozku a dochází při ní k úpadku kognitivních funkcí. Jedná se o nejčastější příčinu demence u starších lidí. Parkinsonova nemoc vzniká na základě nadměrného odumírání mozkových buněk a napadá nervový systém. Kromě toho, že žádné z těchto onemocnění neumí dosud nikdo vyléčit, mají společné ještě jedno. V obou případech kofein chrání mozek a dokáže fungovat jako prevence proti těmto nemocem.
Káva je také skvělým pomocníkem v boji s rakovinou. Nemoc, pro kterou je charakteristický nekontrolovaný růst abnormálních buněk, patří k častým příčinám úmrtí na světě. Pití kávy však může v případě rakoviny jater nebo výstelky dělohy riziko onemocnění snižovat.
Játra jsou nezastupitelným orgánem v našem těle. Přeměňují živiny na energii, vyrábějí žluč, bojují proti infekcím a plní řadu dalších, důležitých funkcí. Někdy však dáváme játrům opravdu zabrat, zejména nadměrnou konzumací alkoholu, která pak v dlouhodobém měřítku může vést k cirhóze jater. Výzkumy dokazují, že káva může chránit organismus před tímto závažným onemocněním.
Zdravé střevo je základem zdraví člověka. Pravidelná konzumace kofeinu chrání právě i před poškozením tlustého střeva.
Antioxidanty v organismu dokáží kompenzovat škodlivé látky a snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob. Naše tělo dokáže sice antioxidanty produkovat, ale jen v omezeném množství. Proto musíme jejich množství doplňovat vhodnou stravou. V kávě se nachází vysoký obsah antioxidantů. Je dokázáno, že, někteří lidé dostávají do těla více antioxidantů z kávy než z ovoce a zeleniny. Také kvůli množství antioxidantů má káva současně kardioprotektivní a antiaterogenní (působící proti vzniku aterosklerózy) účinky.
Nejen, že kofein oddaluje pocit hladu, ale současně nutí tělo brát energii z tuků, proto přispívá hubnutí. Toho si jsou vědomi i společnosti vyrábějící doplňky stravy a přidávají proto kofein téměř do každého produktu na spalování tuků. Pro sportovce máme další dobrou zprávu! Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. Když vypijí kávu před začátkem tréninku, můžou zvýšit svůj výkon. Po náročném tréninku naopak kofein může pomoci zmírnit bolesti svalů.
Vitamin B2 (Riboflavin)
Vitamin B5 (Kyselina pantothenová)
Vitamin B1 (Thiamin)
Vitamin B3 (Niacin)
Kyselina listová
Mangan
Draslík
Hořčík
Fosfor
Jak biologicky naložit se zbytkem kávové sedliny z vašeho kávovaru? Vitamíny, které kávová zrna obsahují, ocení i vaše pokožka. Vyrobte si z kávového lógru domácí peeling, který dodá vaší pleti hebkost a pružnost. Kávové zbytky dokáží odstranit odumřelou kůži a ještě krásně voní. Vzhledem k tomu, že kávové sedliny zmírňují i celulitidu by byla škoda zůstat jen v části obličeje. Lógr stačí smíchat s třtinovým cukrem, olivovým olejem a vzhůru do koupelny!
Přes všechny skvělé účinky kávy je třeba myslet na to, že všeho moc škodí. Kofeinu nevyjímaje! Doporučená denní dávka je přibližně 300-400 mg, což jsou zhruba 4 šálky kávy. Pro milovníky ostatních teplých nápojů je třeba myslet i na další zdroje kofeinu. Ten může být totiž obsažen i v čaji nebo energetických nápojích. Do doporučené denní dávky je musíme započítat. Tím, že nebudeme konzumaci kofeinu přehánět, můžeme předejít vedlejším účinkům. Příliš mnoho kofeinu totiž může podráždit žaludek nebo zvýšit krevní tlak.
Ať už máte k pití tohoto lahodného nápoje jakýkoliv důvod, jistě se shodneme, že káva v příjemné společnosti chutná nejlépe. Jak řekla česká spisovatelka Halina Pawlowská: